Newsroom

Pandora Newsroom

Με δύο Navtex για ασκήσεις "απαντά" η Κύπρος στην τουρκική προκλητικότητα

Έντονη είναι η διπλωματική δραστηριότητα της Λευκωσίας για την επίλυση της κρίσης που δημιουργήθηκε, μετά την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ από τουρκικά πολεμικά πλοία.

5a847aaa1dc524b6058b4634

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην έκδοση δύο Navtex (οδηγιών προς ναυτιλομένους) για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, έπειτα από αίτημα της UNIFIL και της ρωσικής κυβέρνησης.

Πρόκειται, είπε στο ΡΙΚ, για περιοχές νότια και βόρεια του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Ανέφερε, επίσης, ότι πρόκειται για δραστηριότητα που γίνεται πολύ συχνά στην περιοχή.

Με την Navtex που εξέδωσε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεσμεύτηκε περιοχή έκτασης περίπου 600 τετρ. χιλιομέτρων εντός της περιοχής ευθύνης της Δημοκρατίας, για άσκηση με πραγματικά πυρά για αύριο 15 Φεβρουαρίου, κατά τις απογευματινές ώρες. Πρόκειται για περιοχή που εφάπτεται της ζώνης που «δέσμευσε» η Τουρκία για ασκήσεις μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου και με επίκληση της οποίας προκάλεσε την διακοπή της πορείας του Saipem 12000 προς τον στόχο «Σουπιά».

Σε χάρτη που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», σημειώνονται:

1. Η περιοχή που δέσμευσε με Navtex η Κυπριακή Δημοκρατία για ασκήσεις με πραγματικά πυρά για το απόγευμα της Πέμπτης.

2. Η περιοχή της πειρατικής Navtex της Τουρκίας για ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, μέσω της οποίας παρεμποδίζει την κίνηση του γεωτρύπανου Saipem 12000 προς τον στόχο «Σουπιά».

3. Το σημείο που βρίσκεται ο στόχος «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ.

4. Το σημείο όπου βρίσκεται ακινητοποιημένο από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής το γεωτρύπανο Saipem 12000.

5. Θαλάσσια ζώνη γύρω από την Κύπρο, όπου σύμφωνα με άλλη τουρκική Navtex, πολεμικό της πλοίο μεταφέρει υποθαλάσσια συσκευή.

6. Περιοχή την οποία δέσμευσε το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε αναφορά και στην επικοινωνία που είχε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, με τον επικεφαλής της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό ότι βρισκόμαστε στην ίδια πορεία με την εταιρεία και έχουμε τους ίδιους στόχους».

Όπως είπε, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν εμπλέκονται στην παρούσα κατάσταση, έχουν επικοινωνήσει με τη Λευκωσία για να εκφράσουν τη στήριξή τους, αλλά και για να εκφράσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή ΑΟΖ. Ειδικότερα, ο κ. Ντεσκάλτσι ανέφερε στον Κύπριο υπουργό Ενέργειας, ότι η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ είναι σε διαρκή επικοινωνία με την κυβέρνηση της Ιταλίας, και το μόνο σίγουρο είναι ότι μέχρι τις 22 του μήνα θα βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Το θέμα είναι να λύσουμε αυτό που έχουμε μπροστά μας τώρα με την Τουρκία», δηλώνουν αρμόδιες πηγές στην Λευκωσία, τονίζοντας πως τα διαβήματα είναι επαναλαμβανόμενα, και πως μόνο μέσω της διπλωματικής οδού, αλλά σε ανώτατο επίπεδο, κινείται η Λευκωσία για το ζήτημα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, διά στόματος της εκπρόσωπου του Μαρίας Ζαχάροβα, εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στην ΑΟΖ της Κύπρου.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές στην Λευκωσία, η δήλωση του εκπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ «ενθαρρύνει στην ουσία την Τουρκία να προβαίνει σε αυτές τις ενέργειες». Θεωρείται ωστόσο, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, ότι είναι ορθότερο «να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι από τη Λευκωσία και να μην πέσει κι άλλο λάδι στη φωτιά, άρα και να αποφευχθεί αντιπαράθεση σε διπλωματικό επίπεδο». Για τον λόγο αυτό, υποδείκνυαν οι ίδιες πηγές, δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης.

Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει απογοήτευση για την ανακοίνωση, και ειδικά για το ότι τονίζεται πως οι εντάσεις σχετικά με την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων κλιμακώθηκαν εκ νέου. Το «εκ νέου» που αναφέρεται στην ανακοίνωση των ΗΕ, δεν είναι με υπαιτιότητα της Λευκωσίας και είναι μεταξύ άλλων ένα σημείο πάνω στο οποίο θα μπορούσε η διατύπωση να είναι πιο ξεκάθαρη, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

«Αυτό που θα έπρεπε να αναφέρεται, είναι ότι θα έπρεπε να αποφεύγονται ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή», τονίζεται.

Νέο κύμα αμερικανικών επιθέσεων στο νότιο Ιράν – Με την επιχείρηση «Νίκη 2» απαντούν οι Φρουροί της Επανάστασης

AP26135718065804

Νέο κύμα αμερικανικών επιθέσεων στο νότιο Ιράν – Με την επιχείρηση «Νίκη 2» απαντούν οι Φρουροί της Επανάστασης

«Οι ΗΠΑ ακύρωσαν πλήρως τη συμφωνία του Ιουνίου», δηλώνει η Τεχεράνη. Ο Ιρανός πρόεδρος επαίνεσε…

Επανομή Θεσσαλονίκης: Αγνοείται στη θάλασσα 69χρονος – «Για ώρες» κολυμπούσε η διασωθείσα σύζυγός του

6858432

Επανομή Θεσσαλονίκης: Αγνοείται στη θάλασσα 69χρονος – «Για ώρες» κολυμπούσε η διασωθείσα σύζυγός του

Ένας 69χρονος, το σκάφος του οποίου ανετράπη στη θαλάσσια περιοχή του Ποταμού στην Επανομή Θεσσαλονίκης…

Θλιβερό τέλος για την Ομοσπονδία Πυγμαχίας που ανακλήθηκε η αθλητική της άδεια λόγω σοβαρών διοικητικών και οικονομικών παραβάσεων

2511263

Θλιβερό τέλος για την Ομοσπονδία Πυγμαχίας που ανακλήθηκε η αθλητική της άδεια λόγω σοβαρών διοικητικών και οικονομικών παραβάσεων

Το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακάλεσε την ειδική αθλητική αναγνώριση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας,…

Οι Προτάσεις μας

Πολάκης: «Μπορώ να βάλω τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή με αξιοπρεπές ποσοστό – Καθοριστικός ο Τσίπρας στην πτώση του κόμματος»

7027700

Πολάκης: «Μπορώ να βάλω τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή με αξιοπρεπές ποσοστό – Καθοριστικός ο Τσίπρας στην πτώση του κόμματος»

«Με βάση το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, για να εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος πρέπει να προηγηθεί…

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

snapshot2

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

Εμπλέκονται κορυφαίοι πανεπιστημιακοί, σύμβουλοι πολιτικών και δημοσιογράφοι.

Σχετικά με ΚΟΣΜΟΣ

Νέο κύμα αμερικανικών επιθέσεων στο νότιο Ιράν – Με την επιχείρηση «Νίκη 2» απαντούν οι Φρουροί της Επανάστασης

AP26135718065804

Νέο κύμα αμερικανικών επιθέσεων στο νότιο Ιράν – Με την επιχείρηση «Νίκη 2» απαντούν οι Φρουροί της Επανάστασης

«Οι ΗΠΑ ακύρωσαν πλήρως τη συμφωνία του Ιουνίου», δηλώνει η Τεχεράνη. Ο Ιρανός πρόεδρος επαίνεσε…

Στη Γάζα για να «φυτέψει» εποικισμούς ο Ισραηλινός υπουργός Κατζ: «Νιώθω ωραία» βλέποντας την «εσκεμμένη» καταστροφή

AP26020362063816

Στη Γάζα για να «φυτέψει» εποικισμούς ο Ισραηλινός υπουργός Κατζ: «Νιώθω ωραία» βλέποντας την «εσκεμμένη» καταστροφή

Ο υπουργός «Άμυνας» του ισραηλινού καθεστώτος, Ισραέλ Κατζ, ανακοίνωσε σχέδια για την ίδρυση τριών εποικιστικών…