Mαζικο φοιτητικό συλλαλητήριο κατά της Πανεπιστημιακής αστυνομίας

Στην πύλη της Πανεπιστημιούπολης του ΕΚΠΑ, στην οδό Ούλοφ Πάλμε κατευθύνθηκε το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία.

foitites syllalitirio

Μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε  στα Προπύλαια, όπου Φοιτητικοί Σύλλογοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στην παρουσία της Πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές της χώρας. Σημειώνεται πως η παρουσία της αστυνομίας τόσο στα Προπύλαια όσο και σε παρακείμενους δρόμους ήταν ισχυρή. Όπως αναφέρει το κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων, «τη στιγμή που οι οικογένειές μας στενάζουν από τα βάρη της ακρίβειας, των τιμών του ρεύματος, που χιλιάδες φοιτητές αγωνιούν για το αν θα βρουν δωμάτιο στην εστία, αν θα τα βγάλουν πέρα με το νοίκι, αν το τμήμα τους θα έχει τους απαραίτητους καθηγητές τη νέα χρονιά, η κυβέρνηση επιλέγει να απαντήσει στις δίκαιες διεκδικήσεις μας με την παρουσία της αστυνομίας και μάλιστα εν μέσω εξεταστικής».

Ενα από τα συνθήματα που ακούγονται στη διαδήλωση είναι «Δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές, έξω τα ΜΑΤ από τις σχολές». Ακούγονται επίσης συνθήματα όπως «Αγώνας μαζικός – πανεκπαιδευτικός – θα ‘ναι η απάντηση από δω και μπρος» και «Η νεολαία στην πρώτη τη γραμμή, κόντρα στη συναίνεση και την υποταγή».

 

Το συλλαλητήριο στηρίζουν επίσης η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ και ο Σύλλογος Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού ΕΜΠ.

 

Απευθυνόμενη στους συγκεντρωμένους, η Χρύσα Λεμπέση, πρόεδρος του ΦΣ Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι με το μαζικό συλλαλητήριο οι φοιτητές δίνουν απάντηση στην κυβέρνηση, όπως έκαναν στα αμφιθέατρα, στις γενικές συνελεύσεις και στις πύλες του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ. Αναφέρθηκε στα όσα αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους με το κύμα της ακρίβεια που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά, στα ζητήματα της στέγασης και στις εξελίξεις με την εφαρμογή του νομου-πλαίσιο. «Θα δίνουμε κάθε μέρα τον αγώνα μας» σημείωσε, «έχουμε τη δύναμη και θα τα καταφέρουμε».

Από την πλευρά του ο Δημήτης Μάρης, από Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών δήλωσε τη στήριξη του σωματείου στον αγώνα των φοιτητών και των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, σημειώνοντας ότι η καταστολή είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση. «Ο αντίπαλός μας είναι ενιαίος» σημείωσε, τονίζοντας την ανάγκη εργαζόμενοι και φοιτητές να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.