Newsroom

Newsroom

Μαζική η συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Τετάρτης

Στους δρόμους σωματεία, ομοσπονδίες, εργατικές ενώσεις, φοιτητές, μαθητές, κόμματα της αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου

twitter 2 1024x683 1

Μαζική ήταν η συμμετοχή του κόσμου στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας που είχε κηρυχθεί από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Με κεντρικό σύνθημα «η ακρίβεια τσακίζει», λίγο μετά τις 11:00 το πρωί εργατικά σωματεία, ομοσπονδίες, εργατικές ενώσεις, φοιτητές, μαθητές και κόμματα της αριστεράς συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πραγματοποιήσαν πορεία μέχρι τη Βουλή διεκδικώντας μεταξύ άλλων αύξηση μισθών, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθολική κοινωνική προστασία και αξιοπρέπεια στην εργασία. Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας η οποία κατέληξε στη Βουλή, όπου και επιδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Παράλληλα, στα Προπύλαια συγκεντρώθηκε το ΠΑΜΕ καθώς και άλλα συνδικάτα, πραγματοποιώντας πορεία μέχρι τη Βουλή, ενώ εργατικά σωματεία, οργανώσεις και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αλλά και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στα Χαυτεία και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Βουλή.

Η συμμετοχή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη άγγιξε πρωτοφανή επίπεδα, με κύρια αιτήματα των διαδηλωτών: ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κατοχύρωση συλλογικών συμβάσεων και εξασφάλιση φθηνών αγαθών για τον λαό, εν όψει και του δύσκολου χειμώνα.

Όπως τονίστηκε σε πολλούς χαιρετισμούς και ομιλίες, η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία, στην απεργιακή συγκέντρωση και στη διαδήλωση δείχνουν ότι η εργατική τάξη και ο λαός έχουν τεράστια δύναμη στα χέρια τους ώστε το επόμενο διάστημα να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους.

Οι διαδηλώσεις τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη, στιγματίστηκαν από επεισόδια, καθώς δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν σε ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, πραγματοποιώντας προσαγωγές και συλλήψεις. Στην Αθήνα έγιναν 11 προσαγωγές, με δύο εξ αυτών να μετατρέπονται σε συλλήψεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη τα 8 από τα 12 άτομα που προσήχθησαν, εν τέλει συνελήφθησαν.

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Τσίπρας: «Δυνατό μήνυμα ότι ο λαός μπορεί να δώσει διέξοδο»

«Οι εργαζόμενοι και η ελληνική κοινωνία δίνουν μια ηχηρή απάντηση στο καθεστώς της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας, της ανασφάλειας, της διαφθοράς και της διαπλοκής, της αναξιοπρέπειας. Στο καθεστώς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που συρρικνώνει τη Δημοκρατία και βυθίζει την ελληνική κοινωνία στην απελπισία. Κάθε μέρα που περνά κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους, τους μεσαίους φτωχούς και τους φτωχούς απελπισμένους», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι δυνατό μήνυμα ότι ο λαός μπορεί να δώσει διέξοδο. Με την ενεργή παρουσία του όμως, και φυσικά με την προοπτική μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής στις κάλπες που σύντομα θα στηθούν. Υπάρχει εναλλακτική λύση προστασίας της ελληνικής κοινωνίας. Δεν μπορεί η χώρα να είναι η χειρότερη στην Ευρώπη στην ακρίβεια, στην αισχροκέρδεια, στους θανάτους από την πανδημία. Χειρότερη στους μισθούς. Υπάρχει εναλλακτική λύση με στήριξη των μισθών, στήριξη της εργασίας και κοινωνική δικαιοσύνη. Και θα έρθει γρήγορα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανδρουλάκης: «Τροχονόμος οικονομικών συμφερόντων η κυβέρνηση»

«Η οικονομική κρίση είναι βαθιά άδικη στη χώρα μας και αυτό φαίνεται από τις επιπτώσεις συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Στην Ελλάδα, έχουμε πληθωρισμό ακρίβειας για τους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη και πληθωρισμό υπερκερδών για τους ισχυρούς», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα νοικοκυριά έως 750 ευρώ μηνιαίο εισόδημα έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης και τα νοικοκυριά έως 1100 ευρώ έχουν χάσει περίπου το 14%. Συγχρόνως, οι μεγάλοι παραγωγοί ενέργειας, ενώ η τιμή της μεγαβατώρας ήταν περίπου στα 400 ευρώ και στα 233 ευρώ τους δύο προηγούμενους μήνες, την πούλησαν στα 600 και στα 800 ευρώ. Και βέβαια οι τράπεζες, όπου η διαφορά επιτοκίου καταθέσεων από το μέσο όρο επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Η Κυβέρνηση, αντί λοιπόν να έχει προτεραιότητα να προστατέψει τους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη, συνεχίζει σε αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση να είναι τροχονόμος ισχυρών οικονομικών συμφερόντων», συμπλήρωσε.

Κουτσούμπας: «Ο λαός δεν θα γίνει συνένοχος στην αντιλαϊκή πολιτική»

«Η μεγάλη, σημερινή πανελλαδική απεργία στέλνει το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, ότι ο ελληνικός λαός, το κίνημά του, δεν θα γίνουν συνένοχοι, δεν θα δείξουν καμία ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνώντων, των άλλων κομμάτων του μεγάλου κεφαλαίου, της ενεργειακής φτώχειας και των πολιτικών της ΕΕ, της σαπίλας αυτού του καπιταλιστικού συστήματος», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Βαρουφάκης: «Ο λαός δεν θα ανεχθεί άλλο τη λεηλασία του»

«Η λεηλασία της εργασίας και των μικρομεσαίων ξεκινάει από τα μνημόνια, κορυφώνεται με τη συνθηκολόγηση με την Τρόικα το βράδυ του δημοψηφίσματος, από τότε μέχρι σήμερα έχουμε ένα συνεχή αποπροσανατολισμό από τα μέσα μαζικής εξαπάτησης και ακόμα και η ιστορία με τις υποκλοπές δεν αφορά τον κόσμο που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Σήμερα επιτέλους ακούγεται αυτό που πρέπει να ακουστεί, ότι αυτός ο λαός δεν θα ανεχθεί άλλο πλέον τη λεηλασία του, δεν θα ανεχθεί άλλο πλέον τα παιχνίδια της ολιγαρχίας στην πλάτη του και δεν θα αποπροσανατολιστεί μέσα από αυτά τα παιχνίδια που παίζουν μεταξύ τους ο Βαρδινογιάνης με τον Μαρινάκη, με τον Αλαφούζο που ο ένας παρακολουθεί τον άλλον, σχολάνε πολιτικό προσωπικό που δεν τους κάνει, βάζουν τους πολιτικούς να τσακώνονται μεταξύ τους. Όλα αυτά, τίποτα από αυτά, δεν αφορά τον ελληνικό λαό. Η σημερινή μέρα είναι φωνή του λαού, για τον λαό, προς τον λαό», δήλωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Η θέση της Έλενας Ακρίτα για την υπόθεση Καλλιάνου: «Με όλο το σεβασμό στον πόνο του…»

Ακρίτα

Η θέση της Έλενας Ακρίτα για την υπόθεση Καλλιάνου: «Με όλο το σεβασμό στον πόνο του…»

«H δήλωση του βουλευτή («εκλιπαρεί» υπουργό να…μεσολαβήσει) είναι ηθικά και πολιτικά ελεγκτέα», αναφέρει με εμφατικό…

Νέα προφυλάκιση για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ο «Κοντός», ηθικός αυτουργός της επίθεσης

ΜΑΤπΡέντη

Νέα προφυλάκιση για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ο «Κοντός», ηθικός αυτουργός της επίθεσης

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ένας ακόμη εκ των πέντε ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης των χουλιγκαν…