Ο Ναβάλνι κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαμαρτυρηθούν μετά τη σύλληψή του την περασμένη Κυριακή, όταν επέστρεψε στη Μόσχα για πρώτη φορά αφότου δηλητηριάστηκε τον Αύγουστο με έναν νευροτοξικό παράγοντα της οικογένειας Νόβιτσοκ και υποβλήθηκε σε θεραπεία στη Γερμανία.
Βίντεο από το Βλαδιβοστόκ δείχνουν αστυνομικούς να κυνηγούν ομάδα διαδηλωτών στο δρόμο, ενώ οι υποστηρικτές του Ναβάλνι στο Κχαμπαρόβσκ, εκτεθειμένοι σε θερμοκρασίες περίπου -14 βαθμούς Κελσίου, φώναζαν «Ντροπή!» και «Ληστές!»
Σύμφωνα με τη μονάδα παρακολούθησης της OVD-Info, 48 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 13 στο Κχαμπαρόβσκ, έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής στις συγκεντρώσεις.
Στη Μόσχα, η αστυνομία ανέπτυξε οδοφράγματα γύρω από την πλατεία Πουσκίνγσκαγια, για να αποτρέψουν διαδήλωση που ήταν προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί τοπική ώρα.
Ο Ναβάλνι, πρώην δικηγόρος που κατηγορεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι διέταξε τη δολοφονία του, αντιμετωπίζει μέχρι και χρόνια φυλάκισης για νομικές υποθέσεις, οι όποιες, όπως υποστηρίζει, δεν ευσταθούν. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή του.
Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι ελπίζουν ότι οι μαζικές κινητοποιήσεις, παρά τις συνθήκες δριμύ ψύχους και την πανδημία του νέου κορονοϊού, θα πιέσουν τις αρχές για την απελευθέρωσή του.
Η Δύση έχει ζητήσει από τη Μόσχα να τον αφήσει ελεύθερο, προκαλώντας νέες εντάσεις στους ήδη τεταμένους δεσμούς της με τη Ρωσία, καθώς ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ξεκινά τη διακυβέρνησή του.
Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της υποστήριξης του βασικού αντιπάλου του Πούτιν, η ομάδα του κυκλοφόρησε ένα βίντεο – έρευνα, σύμφωνα με το οποίο ένα υπερπολυτελές παλάτι στη Μαύρη Θάλασσα ανήκει στον Ρώσο πρόεδρο, κάτι που το Κρεμλίνο αρνήθηκε. Μέχρι σήμερα, το βίντεο είχε προβληθεί περισσότερες από 65 εκατομμύρια φορές.
Κατά την προετοιμασία των διαδηλώσεων, η αστυνομία συνέλαβε μερικούς από τους συνεργάτες του Ναβάλι, με την κατηγορία ότι προσκαλούσαν σε παράνομες διαμαρτυρίες και οδήγησε στη φυλακή τουλάχιστον δύο από αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της εκπροσώπου της Ναβάλνι, για περισσότερο από μία εβδομάδα τον καθένα.
Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ποινική έρευνα εναντίον υποστηρικτών του Ναβάλνι για καλέσματα προς ανηλίκους να παρευρεθούν σε παράνομες συγκεντρώσεις, μέσω αναρτήσεων σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα.
Οι συνεργάτες του Ναβάλνι ελπίζουν να αξιοποιήσουν δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες, η κοινή γνώμη είναι πολύ απογοητευμένη από τις μειώσεις μισθών και εισοδημάτων τα τελευταία χρόνια, καθώς και για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Ωστόσο, η παραμονή του Πούτιν στην εξουσία φαίνεται ακλόνητη, με τον 68χρονος πρόεδρος να καταγράφει τακτικά ποσοστά αποδοχής άνω του 60%, πολύ φορές υψηλότερα από αυτή του Ναβάλνι.
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ δημοσίευσε τις τοποθεσίες και τις ώρες των διαδηλώσεων, λέγοντας στους Αμερικανούς υπηκόους να μείνουν μακριά, με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας να το χαρακτηρίζει «βαριά παρέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.