Μαθήματα δημοσιογραφίας και καμία συγγνώμη από την εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ. για τους Αγίους Αναργύρους

Αναπαράγει η ΕΛΑΣ την εξοργιστική απάντηση του αστυνομικού της Άμεσης Δράσης στην 28χρονη Κυριακή, την ώρα που έπεφτε νεκρή στους Άγιους Αναργύρους.

Konstantia Dimoglidou 4

Η πρώτη πρόκληση ήταν το ηχητικό ντοκουμέντο με τη συνομιλία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα με την Άμεση Δράση, την ώρα που ο 38χρονος δολοφόνος της αφαιρούσε τη ζωή έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων. «Κυρία μου, το περιπολικό δεν είναι ταξί» της είπε ο Αστυνομικός από την Άμεση Δράση.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου, κλήθηκε να σχολιάσει το συγκλονιστικό ηχητικό ντοκουμέντο με την απαράδεκτη αντιμετώπιση της 28χρονης από αστυνομικό της Άμεσης Δράσης, λίγο πριν αυτή πέσει νεκρή.

«Προφανώς και το περιπολικό δεν είναι ταξί» είπε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ. Και συμπλήρωσε ότι ο αστυνομικός θα μπορούσε να είναι πιο ευγενικός. Προφανώς, όταν η εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας θεωρεί ότι πρόκειται για ζήτημα… ευγένειας, τότε το πρόβλημα στην ΕΛΑΣ αναδεικνύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερο. Γιατί δεν πρόκειται για ζήτημα συμπεριφοράς, αλλά για αξιολόγηση του κινδύνου στον οποίο βρίσκεται ο πολίτης που καλεί το «100».

Και αποδεικνύεται με τον πλέον τραγικό τρόπο, όταν δευτερόλεπτα μετά, η 28χρονη Κυριακή Γρίβα, που ζήτησε απεγνωσμένα βοήθεια, έπεφτε νεκρή από τα χέρια του πρώην συντρόφου της. Και η ΕΛΑΣ «άκουσε» σε απ’ ευθείας σύνδεση τις κραυγές της όταν ο 38χρονος τη μαχαίρωνε. Και δεν έκανε τίποτα για να το αποτρέψει, ούτε όταν πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα, ούτε όταν κάλεσε την Άμεση Δράση. Η Αστυνομία αρνήθηκε να δράσει άμεσα, παρά «κατόπιν εορτής», του «μοιραίου», για να συλλάβει τον δράστη.

Αλλά μια ακόμη γυναικοκτονία γράφτηκε. Η Κυριακή Γρίβα δολοφονήθηκε από το μαχαίρωμα του πρώην συντρόφου της – ήταν μόλις 28 ετών.

Μαθήματα δημοσιογραφίας από την ΕΛΑΣ

Μάλιστα, η κυρία εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, έκανε μαθήματα δημοσιογραφίας. «Καταρχήν να πω ότι δεν θα ήθελα να ακούσω την κραυγή της άτυχης κοπέλας δημόσια. Ίσως, θα έπρεπε αυτό το υλικό να μην έχει αναπαραχθεί στην τηλεόραση», όπως σχολίασε, σημειώνοντας στη συνέχεια ότι γνωρίζει τους διαλόγους:

«Γνωρίζω πολύ καλά και εγώ και η αστυνομία και αυτοί που πρέπει να το γνωρίζουν γιατί εμείς είμαστε που παραδώσαμε το πρωί αμέσως μετά τη δολοφονία το συγκεκριμένο υλικό στον εισαγγελέα».

Καρατομήσεις μετά τη δημοσιοποίηση του ηχητικού ντοκουμέντου

Ο αστυνομικός του τηλεφωνικού κέντρου που ακούγεται να συνομιλεί με το θύμα έχει απομακρυνθεί από τη θέση του, είναι υπό έρευνα από την ΕΛΑΣ και αντιμέτωπος με ποινικές και διοικητικές ευθύνες, όπως είπαν πηγές της ΕΛΑΣ. Επίσης, αντικαθίσταται και ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων.

Το ηχητικό της συνομιλίας της 28χρονης Κυριακής Γρίβα με την Άμεση Δράση, είναι μέρος της δικογραφίας και η έρευνα για όλους τους εμπλεκόμενους είναι σε εξέλιξη, σημειώνουν από την Αστυνομία. Όπως αναφέρουν, ελέγχονται όλοι ενδελεχώς – και στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων και στο «100» – και έχουν ληφθεί καταθέσεις από όλους. Μέχρι την Παρασκευή, αφού ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα όλα τα στοιχεία θα σταλούν στον εισαγγελέα, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία, προκειμένου να τους καλέσει να απολογηθούν.

Αναλυτικά, οι δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της ΕΛΑΣ:

«Καταρχήν να πω ότι δεν θα ήθελα να ακούσω την κραυγή της άτυχης κοπέλας δημόσια. Ίσως θα έπρεπε αυτό το υλικό να μην έχει αναπαραχθεί στην τηλεόραση. (…) Γνωρίζω πολύ καλά και εγώ και η αστυνομία και αυτοί που πρέπει να το γνωρίζουν γιατί εμείς είμαστε που παραδώσαμε το πρωί αμέσως μετά τη δολοφονία το συγκεκριμένο υλικό στον εισαγγελέα. Επειδή έχουμε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει να κρύψει τίποτα. Έχω ξαναπεί ότι εμείς δεν είμαστε απέναντι σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Είμαστε δίπλα στους πολίτες. Αναζητούμε και εμείς απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και να είστε σίγουρος ότι η έρευνα θα φτάσει μέχρι το τέλος. Δεν μπορώ να μιλήσω για την εισαγγελική έρευνα σε καμία περίπτωση, εγώ μιλάω για τη διοικητική έρευνα. Εμείς όπως οφείλαμε όλο αυτό το υλικό το ηχητικό, αλλά και το βιντεοληπτικό και να διευκρινίσω ότι φυσικά και λειτουργούσαν οι κάμερες του τμήματος και υπάρχει αρχείο που έχει δοθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα από τις κάμερες του αστυνομικού τμήματος για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Έχει δοθεί από το πρωί της επόμενης ημέρας στον εισαγγελέα και ήταν εις γνώση του», είπε αρχικά.

Στη συνέχεια πήρε θέση για την εξοργιστική φράση που είπε αστυνομικός στη 28χρονη κοπέλα πως το περιπολικό δεν είναι ταξί.

«Καταρχήν παρατηρούμε όλοι στο συγκεκριμένο ηχητικό, που κακώς το σχολιάζουμε γιατί πλέον είναι αντικείμενο της ανάκρισης, εγώ όμως οφείλω επειδή δημόσια με ρωτάτε κάποια πράγματα να απαντήσω. Ούτε σε εμένα μου αρέσει η απάντηση του αστυνομικού «δεν είναι το περιπολικό ταξί». Προφανώς, και το περιπολικό δεν είναι ταξί. Θα μπορούσε να απαντήσει ίσως με ποιο ευγενικό τρόπο. Εγώ δεν θα πω αν υπάρχει εδώ πειθαρχικό αδίκημα ή ποινικό αδίκημα. Αυτό θα το απαντήσουν οι αρμόδιοι που χειρίζονται τις δύο υποθέσεις. Και την πειθαρχική και την ποινική. Εγώ θα πω ότι θα ήθελα να ακούσω μία άλλη απάντηση, πιο ευγενική. Δεν προβλέπεται κυρία μου, πείτε μου που βρίσκεται και τα λοιπά.Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε υποθέσεις».

«Το συζητήσαμε και χθες ότι όντως υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία και συγκεκριμένη οδηγία εσωτερική της ΕΛ.ΑΣ για το πότε ένας πολίτης εισέρχεται σε ένα περιπολικό. Και γι’ αυτό ακριβώς επειδή έχετε και εσείς αυτά τα ερωτήματα και εμείς γιατί δεν παραβιάστικαν ουσιαστικά μέσα σε πολλά εισαγωγικά αυτοί οι κανόνες ώστε να προστατευθεί ένα θύμα γι’ αυτό και διεξάγεται η έρευνα. Γιατί ίσως υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να κρίνουμε ότι υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή ενός ανθρώπου και πρέπει να παραβιάζονται κάποιες εσωτερικές διαδικασίες της αστυνομίας. Και όντως ίσως θα μπορούσε εδώ να χρησιμοποιηθεί το περιπολικό», ανέφερε η Κωνσταντία Δημογλίδου, εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ.

 

Η εξοργιστική απάντηση της Άμεσης Δράσης στην 28χρονη Κυριακή Γρίβα

«Κυρία μου το περιπολικό δεν είναι ταξί». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο αστυνομικός της άμεσης δράσης στην 28χρονη που δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, όταν η νεαρή γυναίκα ζήτησε ένα περιπολικό για να τη συνοδεύσει στο σπίτι της.

Υπενθυμίζεται πως η 28χρονη Κυριακή προσέφυγε στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων για να καταγγείλει τον πρώην σύντροφό της και να ζητήσει βοήθεια. Ωστόσο, στο αστυνομικό τμήμα βρισκόταν μόνο ένας σκοπός, μια 22χρονη αστυνομικός και μία επόπτης αξιωματικός. Επί της ουσίας, λοιπόν, το Α.Τ. λειτουργούσε εκείνη την ώρα με δύο αστυνομικού.

Οι υπεύθυνοι την ενημέρωσαν πως δεν μπορούν να της διαθέσουν ένα περιπολικό, παρότι, όπως φαίνεται και στο βίντεο ντοκουμέντο λίγο πριν τη δολοφονία της 28χρονης, ένα περιπολικό βρίσκεται ακριβώς έξω από το ΑΤ. Επιπλέον, η 22χρονη αστυνομικός που χειρίστηκε την καταγγελία δεν ενδιαφέρθηκε να καλέσει η ίδια την Άμεση Δράση.

 

Η 28χρονη κατέληξε να αποχωρεί μόνη της, χωρίς συνοδεία αστυνομικών, και τελικά να δολοφονείται έξω από το αστυνομικό τμήμα ενώ ο τηλεφωνητής της Άμεσης Δράσης άκουγε ζωντανά τη σφαγή της και δευτερόλεπτα πριν της είχε αρνηθεί την παροχή ενός υπηρεσιακού οχήματος για να τη μεταφέρει σπίτι.

Πηγή: Ieidiseis

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…