Newsroom

Newsroom

Μάθετε για το περιστατικό που προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Ισπανία-Βρετανία

Ισπανοί τελωνοφύλακες καταδίωξαν την Κυριακή εμπόρους ναρκωτικών μέχρι παραλία του Γιβραλτάρ προκαλώντας την αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία έκανε…

gibraltar 0

Ισπανοί τελωνοφύλακες καταδίωξαν την Κυριακή εμπόρους ναρκωτικών μέχρι παραλία του Γιβραλτάρ προκαλώντας την αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία έκανε λόγο για σαφή παραβίαση της κυριαρχίας της.

Η καταδίωξη ξεκίνησε από τα στενά του Γιβραλτάρ, τα οποία χωρίζουν το Μαρόκο από την Ισπανία, και κατέληξε τα ξημερώματα της Κυριακής στο Σάντι Μπέι. Την ώρα που έφθαναν στην ακτή οι λαθρέμποροι πέταξαν στη θάλασσα το φορτίο τους και εγκατέλειψαν το σκάφος τους, ενώ το ισπανικό ελικόπτερο που πετούσε χαμηλά πάνω από το σκάφος των λαθρεμπόρων και το σκάφος της ακτοφυλακής έριξε στη θάλασσα λέμβο η οποία έφθασε μέχρι την ακτή.

Κατόπιν επενέβη η αστυνομία του Γιβραλτάρ, η οποία συνέλαβε δύο από τους υπόπτους, ενώ ο τρίτος διέφυγε.

«Είναι απολύτως απαράδεκτη και παράνομη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η είσοδος στα ύδατά μας χωρίς ειδοποίηση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας.

Αν και οι αρχές του Γιβραλτάρ συνεργάζονται συχνά με τις ισπανικές αρχές, δεν έχει προβλεφθεί συγκεκριμένη διαδικασία σε περίπτωση τέτοιων περιστατικών, ενώ συχνές είναι οι εντάσεις όταν οι ισπανοί τελωνοφύλακες αναλαμβάνουν δράση στα ύδατα του Γιβραλτάρ, την κυριαρχία επί των οποίων διεκδικούν εδώ και δεκαετίες και οι δύο χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διακίνηση του χασίς από το Μαρόκο κορυφώνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι οι πλέον ευνοϊκές.

 

 

Σοκάρει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο, δεν αντέχω να βιώσω ξανά τέτοια βία»

Λαμπρόγιαννη

Σοκάρει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο, δεν αντέχω να βιώσω ξανά τέτοια βία»

«Πολλές φορές υπάρχει μια βουβή βία, η οποία ενίοτε είναι χειρότερη από αυτήν που εκφράζεται»,…

H Johnson & Johnson δίνει 6,5 δισ. δολάρια για να βάλει τέλος στις αγωγές για το πιθανώς καρκινογόνο ταλκ της

ap johnson

H Johnson & Johnson δίνει 6,5 δισ. δολάρια για να βάλει τέλος στις αγωγές για το πιθανώς καρκινογόνο ταλκ της

Η εταιρεία αποδέχεται να πληρώσει κάπου 6,475 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 25 ετών για να…