Newsroom

Newsroom

Μαρτυρίες φρίκης από τη Γάζα: «Απόλυτη σφαγή» με πάνω από 20.600 νεκρούς – Εντείνονται οι εκκλήσεις για εκεχειρία

Μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκαν 250 θάνατοι Παλαιστινίων αλλά και 500 τραυματισμοί - Οι Παλαιστίνιοι, τόνισε ο Νετανιάχου, «αρνούνται να απελαθούν και να εκτοπιστούν» και «δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να παραμείνουν στη γη μας».

γαζα θυματα

Αιματοχυσία δίχως τέλος επικρατεί στη Γάζα εδώ και περίπου τρεις μήνες, με τις ισραηλινές επιχειρήσεις στην περιοχή να αφήνουν πίσω πάνω από 20.600 νεκρούς.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το απόγευμα των Χριστουγέννων πως μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκαν 250 θάνατοι Παλαιστινίων αλλά και 500 τραυματισμοί.

Η Τζέμα Κόνελ της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ είπε στο BBC πως αυτό που είδε στο νοσοκομείο Αλ Ακσά στην κεντρική Γάζα τη Δευτέρα ήταν «απόλυτη σφαγή». Πολλοί σοβαρά τραυματίες δεν μπόρεσαν να νοσηλευτούν επειδή το νοσοκομείο ήταν «απόλυτα υπερφορτωμένο», ενώ δεκάδες άψυχα σώματα μέσα σε λευκούς νεκρικούς σάκους είχαν συγκεντρωθεί σε μία αίθουσα.

«Ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, άκουσε σπαρακτικές αφηγήσεις από το ιατρικό προσωπικό και θύματα για τα δεινά που προκάλεσαν οι εκρήξεις», ανέφερε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ο επικεφαλής του οργανισμού υγείας του ΟΗΕ, μέσω X (του πρώην Twitter). «Παιδί έχασε όλη του την οικογένεια στον βομβαρδισμό του καταυλισμού. Νοσηλεύτρια του νοσοκομείου υπέστη την ίδια απώλεια, όλη της η οικογένεια σκοτώθηκε», πρόσθεσε.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα συνεχίζονται αδιάκοπα, δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ στο BBC, μετά την επίσκεψη σε νοσοκομείο που αγωνίζεται να περιθάλψει τους εκατοντάδες τραυματίες.

Τραγικός απολογισμός νεκρών και σπαρακτικές μαρτυρίες

Ο απολογισμός των συνολικών απωλειών στον παλαιστινιακό θύλακα ανέρχεται σε 20.674 νεκρούς, εκ των οποίων το 70% πρόκειται για γυναίκες και παιδιά, αλλά και 54.500 τραυματίες.

Υπενθυμίζεται ότι τη νύχτα της Κυριακής σκοτώθηκαν 70 άτομα από το μπαράζ ισραηλινών βομβαρδισμών στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Μαγκάζι, ενώ άλλοι 11 έχασαν τη ζωή τους από ανάλογη επιχείρηση στη Χαν Γιουνίς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρθηκε σε «σπαρακτικές» μαρτυρίες που συγκέντρωσε τη Δευτέρα ομάδα του σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας, όπου διακομίστηκαν θύματα του βομβαρδισμού στον καταυλισμό προσφύγων αλ Μαγάζι.

«Ομάδα του ΠΟΥ άκουσε σπαρακτικές αφηγήσεις από το ιατρικό προσωπικό και θύματα για τα δεινά που προκάλεσαν οι εκρήξεις», ανέφερε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ο επικεφαλής του οργανισμού υγείας του ΟΗΕ, μέσω X (του πρώην Twitter).

«Παιδί έχασε όλη του την οικογένεια στον βομβαρδισμό του καταυλισμού. Νοσηλεύτρια του νοσοκομείου υπέστη την ίδια απώλεια, όλη της η οικογένεια σκοτώθηκε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τουλάχιστον 70 άνθρωποι χάθηκαν στον βομβαρδισμό προχθές Κυριακή του καταυλισμού προσφύγων αλ Μαγάζι, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Δεκάδες άψυχα σώματα μέσα σε λευκούς νεκρικούς σάκους ήταν αραδιασμένα κάτω στο νοσοκομείο αλ Ακσά στη Ντέιρ αλ Μπάλα, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενόψει κηδειών.

Το νοσοκομείο ανέφερε ότι εισήγαγε περίπου εκατό τραυματίες έπειτα από τον βομβαρδισμό, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ.

«Τον έλεγαν Αχμέντ… Ήταν 9 χρονών»

«Ο αριθμός των ασθενών που διακομίζονται στο νοσοκομείο ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητές του σε όρους κλινών και προσωπικού», υπογράμμισε. Πολλοί δεν θα βγουν ζωντανοί από τις αίθουσες αναμονής».

«Αυτή η τελευταία επιδρομή σε κοινότητα της Λωρίδας της Γάζας δείχνει γιατί χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός τώρα», πρόσθεσε.

Ο Σον Κέισι, μέλος της αποστολής του ΠΟΥ, είπε πως ήταν παρών όταν οι γιατροί χειρίστηκαν την περίπτωση 9χρονου αγοριού τραυματισμένου πολύ σοβαρά στο κεφάλι. «Του δόθηκε απλά αναισθησία, για να ανακουφιστεί ο πόνος προτού πεθάνει», περιέγραψε σε βίντεο γυρισμένο στο νοσοκομείο, καταβάλλοντας εμφανώς προσπάθεια να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

«Πέρναγε τον δρόμο μπροστά στο καταφύγιο όπου βρισκόταν η οικογένειά του και το κτίριο πλάι του βομβαρδίστηκε», εξήγησε. Το παιδί «χτυπήθηκε από θραύσματα, συντρίμμια, τραυματίστηκαν εγκεφαλικοί ιστοί…».

«Κανένας δεν μπορούσε να κάνει τίποτα γι’ αυτόν. Όπως σε τόσες περιπτώσεις εδώ, δεν υπάρχουν δυνατότητες για την αντιμετώπιση περίπλοκων νευρολογικών περιστατικών, περίπλοκων τραυματισμών», συνέχισε.

«Τα χειρουργεία δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο. Τα τμήματα επειγόντων περιστατικών έχουν ξεπεράσει πολύ, πάρα πολύ, τις δυνατότητές τους», πρόσθεσε το στέλεχος αυτό του ΠΟΥ.

«Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη», συμπλήρωσε οργισμένα ο Σον Κέισι. «Πρέπει να σταματήσει».

Εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός

Οι εικόνες μίας αιματοχυσίας δίχως τέλος έχουν εντείνει τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για ανακωχή. Ακόμη και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να μειώσει την ένταση των επιδρομών του. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για μία πρόταση ανακωχής από την Αίγυπτο, η οποία βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με αναφορές, το σχέδιο θα προβλέπει τη σταδιακή απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων και ενός απροσδιόριστου αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές κατά τη διάρκεια ενάμιση μήνα, τελειώνοντας με την αναστολή της επίθεσης του Ισραήλ.

Μια προηγούμενη προσωρινή συμφωνία εκεχειρίας που διαπραγματεύτηκε το Κατάρ οδήγησε στην απελεύθερωση δεκάδων ομήρων από τη Γάζα με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Τι θέλει ο Νετανιάχου για να υπάρξει ειρήνη στη Λωρίδα της Γάζας

«Η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί, η Γάζα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί και η παλαιστινιακή κοινωνία πρέπει να αποριζοσπαστικοποιηθεί», απαρίθμησε.

Για «το εγγύς μέλλον», το Ισραήλ θα αναλάβει «την κύρια ευθύνη για την ασφάλεια στη Γάζα», από όπου αποσύρθηκε μονομερώς το 2005, έπειτα από 38 χρόνια κατοχής, επανέλαβε.

Κατά την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο Νετανιάχου δήλωσε επίσης διατεθειμένος να ενθαρρύνει την εθελοντική μετανάστευση των Παλαιστινίων εκτός της Λωρίδας της Γάζας. Το «πρόβλημα», είπε σε κοινοβουλευτικούς του κόμματός του, του Λικούντ, «δεν είναι αν πρέπει να επιτρέψουμε την έξοδο, αλλά αν θα βρεθεί χώρα διατεθειμένη να απορροφήσει» τον πληθυσμό που θα φύγει, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Haaretz.

Οι Παλαιστίνιοι, τόνισε, «αρνούνται να απελαθούν και να εκτοπιστούν», δεν πρόκειται να δεχθούν «την εξορία» και «δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να παραμείνουν στη γη μας», τόνισε σε ανακοίνωσή της σε εξοργισμένο τόνο. Πάντως, η πίεση να γίνουν διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων συνεχίζεται. Χθες ο Νετανιάχου αποδοκιμάστηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο από μέλη οικογενειών, που φώναζαν «τώρα!».

«Κι αν ήταν ο δικός σου γιος; , «80 μέρες, κάθε λεπτό είναι κόλαση», διάβαζε κανείς σε πανό και πλακάτ που κράταγαν συγγενείς. Διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποιούν ασταμάτητα πως βρίσκεται σε εξέλιξη ανθρωπιστική καταστροφή. Τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, το σύνολο του πληθυσμού του θυλάκου (2,4 εκατ.) θα βρεθεί αντιμέτωπο με οξεία διατροφική ανασφάλεια ως λιμό, εξηγούν.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…