Μόρια – Μαρτυρία πρόσφυγα: «Βρισκόμαστε στο δρόμο χωρίς καμία ελπίδα»

Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 12 χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στο δρόμο και στα βουνά σε απελπιστική κατάσταση, αφού προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους, εγκατέλειψαν το καμπ χωρίς να πάρουν μαζί κανένα από τα υπάρχοντά τους.

ap 20253375744610 1

Σκηνές πανικού και τρομερής ανασφάλειας για το μέλλον, περιγράφει ο Ντιν Μοχάμαντ Αλιζάντα μιλώντας στον Βασίλη Ανδριανόπουλο αναφορικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες και έκαψε μεγάλο μέρος του προσφυγικού καταυλισμού της Μόριας. 

Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 12 χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στο δρόμο και στα βουνά σε απελπιστική κατάσταση, αφού προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους, εγκατέλειψαν το καμπ χωρίς να πάρουν μαζί κανένα από τα υπάρχοντά τους. Μάλιστα, όπως κατήγγειλε ο Ντιν Μοχάμαντ Αλιζάντα, αρκετοί από τους πρόσφυγες δέχθηκαν επίθεση από φασίστες και την αστυνομία, ενώ ακόμη δεν φαίνεται πως έχει υπάρξει καμία κυβερνητική μέριμνα ακόμη και για την προμήθεια τροφίμων στους πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονται σε αναζήτηση καταφυγίου και ελπίδας.

«Χθες το βράδυ περίπου τα μεσάνυχτα ξέσπασε μια μεγάλη φωτιά μέσα στον καταυλισμό της Μόριας”, ανέφερε στο documentonews.gr ο Ντιν Μοχάμαντ Αλιζάντα, ο οποίος ήταν ένα από τα μέλη της ομάδας Moria Coronavirus Awareness Team, η οποία είχε αναλάβει την ενημέρωση των προσφύγων σχετικά με την επικινδυνότητα του κορονοϊού, ελλείψει οποιασδήποτε κυβερνητικής μέριμνας. «Πολλοί πρόσφυγες έφυγαν και πήγαν στους δρόμους και στα βουνά φοβούμενοι για τη ζωή τους, έχοντας μαζί τους μόνο τα ρούχα που φορούσαν. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε δρόμους, κοντά στον καταυλισμό ή στη Μυτιλήνη, σε πλατείες και σε χωριά».

«Δεν γνωρίζω ακριβώς πως ξέσπασε η φωτιά. Ξεκίνησε περιμετρικά από τον καταυλισμό και ώρα με την ώρα εξαπλωνόταν και μεγάλωνε μέχρι που έφτασε μέσα στον καταυλισμό. Οι άνθρωποι εκείνη την ώρα προσπαθούσαν να βγουν με ασφάλεια έξω από τον καταυλισμό μαζί με τις οικογένειές τους. Το μόνο που ήθελαν ήταν να σώσουν τις ζωές τους και δεν πήραν μαζί τους τίποτα. Περισσότεροι από 12 χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στους δρόμους, χωρίς καμία ελπίδα. Εγώ έφυγα χθες το βράδυ την ώρα που ξέσπασε η εξέγερση, μαζί με την οικογένειά μου όπως κάνω πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις. Τώρα είμαι στη Μυτιλήνη γιατί είμαι τυχερός και ένας συγγενής μου ζει εκεί εδώ και τρία χρόνια».

Σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονταν το τελευταίο χρονικό διάστημα εντός του καταυλισμού αναφορικά με την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού, ο Ντιν Μοχάμαντ Αλιζάντα ανέφερε ότι «απλά έρχονταν μέσα στον καταυλισμό χωρίς να κάνουν τεστ ή να παίρνουν οποιουδήποτε είδους μέτρα. Επέλεγαν μόνο ορισμένους στους οποίους και έκαναν δειγματοληπτικά τεστ. Κάποιοι βρέθηκαν θετικοί και τους ανακοινώθηκε ότι πρέπει να απομονωθούν. Όλα αυτά εξαγρίωσαν τους ανθρώπους εντός του καταυλισμού».

«Τώρα περισσότεροι από 12 χιλιάδες άνθρωποι αναζητούν καταφύγιο, αλλά μαθαίνω ότι τους έχουν επιτεθεί φασίστες και η αστυνομία. Δεν έχουν καμία βοήθεια. Η μόνη προσφορά βοήθειας μέχρι στιγμής, είναι ένα μήνυμα που έλαβα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν ανθρώπους σε οποιαδήποτε κατάσταση αλλά ακόμα δεν έχω έρθει σε επαφή με κάποιον για το τι θα γίνει σχετικά με την προμήθεια φαγητού ή οποιασδήποτε άλλης βοήθειας. Οι άνθρωποι είναι πολύ τρομαγμένοι. Δεν έχουν ούτε καν μία κουβέρτα μαζί τους, η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη αυτή τη στιγμή, περιμένουμε να δούμε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη».

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ