Μαρουσάκης: «Να ετοιμαζόμαστε για χιόνια» – Η αιχμή για το προγνωστικό σκοτάδι

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης εξηγεί τι ισχύει για τις μακροχρόνιες προβλέψεις και τι χιόνια θα πρέπει να περιμένουμε

Μαρουσάκης χιόνια

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης με μια μακροσκελή ανάρτηση προχωρά στην εκτίμησή του για τον φετινό χειμώνα και σχολιάζει τι ισχύει για τις μακροχρόνιες προβλέψεις οι οποίες κάνουν λόγο για χιόνια και μάλιστα σε περιοχές που δεν περιμένουμε.

«Προετοιμαζόμαστε για κάποια έντονα χειμωνιάτικα διαστήματα που έρχονται και στη χώρα μας που ίσως αφήσουν στο πέρασμά τους προβλήματα ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν είμαστε και τόσο συνηθισμένοι τόσο στο έντονο κρύο όσο και στον λευκό επισκέπτη!», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

Μαρουσάκης – Η ανάρτηση για τον χειμώνα που έρχεται

«Πολλοί αμφισβητούν τις μακροχρόνιες προγνώσεις αντιμετωπίζοντάς τες με υποτιμητικό τρόπο.

Μπορεί η μακροχρόνια πρόγνωση να εμφανίζει χαμηλά ποσοστά επαλήθευσης, παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια η συνεχόμενη προσπάθεια για βελτίωση αυτής, φέρνει πολύ καλά αποτελέσματα!

Τρανή απόδειξη των παραπάνω αποτέλεσε η επιτυχία της μακροχρόνιας εκτίμησής μας που από τις αρχές Δεκέμβρη μιλήσαμε για τον ανοιξιάτικο καιρό που θα κυριαρχούσε στο μεγαλύτερο διάστημα του μήνα κάνοντας λόγο για απριλοδεκέμβρη και πασχούγεννα, καιρό δηλαδή που θα θύμιζε περισσότερο Πάσχα παρά Χριστούγεννα τηρουμένων πάντα των αναλογιών σε σχέση με τη διάρκεια ημέρας – νύχτας και που αυτός ο καιρός θα μας συντρόφευε μέχρι και τα Θεοφάνεια περίπου.

Στη νέα μας μακροχρόνια εκτίμηση που δημοσιεύσαμε πριν λίγες ημέρες κάναμε λόγο για την έντονη εμφάνιση του Χειμώνα και στη χώρα μας όπου χρονικά την τοποθετήσαμε κοντά στις 15 του μήνα που διανύουμε με τον έντονα φθινοπωρινό καιρό να κυριαρχεί μέχρι τότε. Ήδη τα μοντέλα που χρησιμοποιούμε για την μεσοπρόθεσμη πρόγνωση του καιρού εμφανίζουν έντονα αυτό το σενάριο.

Βλέπουμε λοιπόν ότι οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις με τα όποια σφάλματά τους άλλοτε σχετικά μικρά και άλλοτε μεγαλύτερα, μπορούν να σου φωτίσουν το προγνωστικό σκοτάδι και να σου δείξουν μεγάλα καιρικά γεγονότα με ένα συν/πλην στον χρονικό ορίζοντα που επιχειρείς.

Τα παραπάνω τα αναφέρω όχι τόσο για τον απλό κόσμο που δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει τα της επιστήμης μας, αλλά κυρίως γι’ αυτούς που ασχολούνται με το “άθλημα” και για τους οποίους έτυχε να δω μερικά από τα σχόλιά τους τόσο για την μακροπρόθεσμη εκτίμηση μας στις αρχές του Δεκέμβρη αλλά και για τη νεότερη που βγάλαμε πριν λίγες ημέρες.

Προετοιμαζόμαστε για κάποια έντονα χειμωνιάτικα διαστήματα που έρχονται και στη χώρα μας που ίσως αφήσουν στο πέρασμά τους προβλήματα ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν είμαστε και τόσο συνηθισμένοι τόσο στο έντονο κρύο όσο και στον λευκό επισκέπτη!

Υπενθυμίζουμε ότι με νόμο του ελληνικού κράτους τα αντιολησθητικά μέσα είναι υποχρεωτικά να υπάρχουν στα οχήματά μας κατά τους χειμερινούς μήνες και να χρησιμοποιούνται όταν κρίνεται απαραίτητο. Αυτό προϋποθέτει να γνωρίζουμε πως χρησιμοποιούνται. Μην την “πατήσουμε” όπως και πέρυσι με το κύμα χιονιά που χτύπησε την Αττική αλλά και άλλες περιοχές. Φροντίζουμε να τα προμηθευτούμε όσο έχουμε χρόνο γιατί τις ημέρες της κακοκαιρίας μπορεί να μην υπάρχουν διαθέσιμα»

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης για τον καιρό σήμερα

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Καταγραφή 2

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Δραματικές στιγμές στο Villa Park πριν το παιχνίδι της Άστον Βίλα με τον Ολυμπιακό

Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο «καίει» τον νονό που ασελγούσε στο βαφτιστήρι του – «Είμαι άρρωστος αλλά με προκάλεσε»

Krhtht

Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο «καίει» τον νονό που ασελγούσε στο βαφτιστήρι του – «Είμαι άρρωστος αλλά με προκάλεσε»

Ο 50χρονος ισχυρίστηκε ότι τον προκάλεσε ο νεαρός και δήλωσε ότι είναι συντετριμμένος και άρρωστος

Γιάννα Τερζή: Απαντά μέσω ανάρτησης σχετικά με την κακοποίηση που υπέστη στην Eurovision – «Ναι, τώρα μπόρεσα…» (video)

image 7

Γιάννα Τερζή: Απαντά μέσω ανάρτησης σχετικά με την κακοποίηση που υπέστη στην Eurovision – «Ναι, τώρα μπόρεσα…» (video)

Ανάρτηση για την κακοποίηση που υπέστη πριν από 6 χρόνια έκανε η Γιάννα Τερζή

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

astynomia skai

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

Επίθεση σε τρεις 18χρονους έκαναν άτομα με κουκούλες στο Αγρίνιο