ΤΤ

Τάσος Τσακίρογλου

«Μάρμαρα», γκάφες και τηλεπωλητές

Oπως λέει ο ελληνιστής Ζακ Γκαγιάρ, «ο Παρθενώνας... διακηρύσσει εσαεί, με την αρμονία των κιόνων του, ότι το λειτουργικό υποστήριγμα μπορεί να γίνει και εκφραστής του Ωραίου».

583574bd1dc52424328b4ab0

Πρόκειται δηλαδή για μια θεωρητική σύλληψη που εκπροσωπεί μια πρωτότυπη σύνθεση της λειτουργικότητας (αρχιτεκτονική δομή) με την αισθητική απόλαυση (έκφραση του «κάλλους»).

Αυτό άλλωστε είναι που το καθιστά «κλασικό». Εντάσσεται σε μια ιδιαιτερότητα της δυτικής πολιτισμικής παράδοσης, την οποία ο κριτικός Τέχνης των New York Times, Τζον Τζάκσον, είχε αποκαλέσει «αναγκαιότητα των ερειπίων» (necessity for ruins). Δηλαδή, μια αίσθηση ότι γύρω από τα ερείπια του παρελθόντος κατασκευάζουμε και συνθέτουμε σπαράγματα μνήμης, προκειμένου να διαφοροποιηθούμε από άλλους πολιτισμούς.

Φυσικά, η προσέγγιση αυτή στην Ελλάδα έγινε ιστορικά πηγή όχι μόνο μιας αρχαιοπληξίας και προγονολατρείας, αλλά και βάση ενός εθνικισμού με πολιτισμικό πρόσημο. Παράλληλα τροφοδότησε τον κυρίαρχο εδώ και δύο αιώνες ευρωκεντρισμό και διεκδικήθηκε ακόμα και από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα (φασισμός – ναζισμός) του εικοστού αιώνα. Σε κάθε περίπτωση, και ανεξαρτήτως της ιδεολογικής χρήσης των «ερειπίων», αυτά διατηρούν μια αυτοτελή ιστορική, πολιτισμική και καλλιτεχνική αξία και στο πλαίσιο αυτό ο Παρθενώνας (ο ναός ο αφιερωμένος στην Παρθένο Παλλάδα) κατέχει ξεχωριστή και εμβληματική θέση.

Η αφαίρεση και η φυγάδευση μέρους των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον λόρδο Ελγιν τον 19ο αιώνα εκπροσωπεί μια κορυφαία στιγμή του αποικιακού πνεύματος το οποίο κυριαρχούσε την εποχή εκείνη και οδήγησε σε μαζική λεηλασία σημαντικού μέρους της πολιτισμικής κληρονομιάς πολλών λαών ανά τον κόσμο.

Λίγο-πολύ τα γεγονότα είναι γνωστά και δεν χρειάζεται να τα επαναλάβουμε. Σ’ αυτό που πρέπει να σταθούμε είναι η αβάσταχτη ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν κάποιοι –αδαείς κατά τ’ άλλα– πολιτικοί θέματα πολιτισμού, διπλωματίας και διεθνών σχέσεων σαν επικοινωνιακές φωτοβολίδες χάριν εντυπωσιασμού.

Η φιέστα για τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821 φαίνεται ότι θα αποτελέσει ένα πεδίο για αλλεπάλληλες γκάφες της κυβέρνησης της Ν.Δ. Μετά τον διορισμό της Γιάννας Αγγελοπούλου (βασίλισσας μιας μεταλλαγμένης κιτς πλουτοκρατίας) στη θέση της επικεφαλής της επιτροπής διοργάνωσης των εκδηλώσεων, ήρθαν οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για «δανεισμό» των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Το τελευταίο απάντησε με αυθάδεια ότι πρέπει πρώτα η χώρα μας να το αναγνωρίσει ως νόμιμο ιδιοκτήτη των Μαρμάρων. Δηλαδή φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Αποικιοκρατική έπαρση και εκβιαστικά διλήμματα!

Καλό θα ήταν η σχέση με την παράδοσή μας και με τις υψηλότερες κατακτήσεις της να αποτελεί λόγο αναστοχασμού για το σήμερα και το αύριο της χώρας και όχι ευκαιρία για κινήσεις εντυπωσιασμού που καταλήγουν μπούμερανγκ. Φυσικά, δεν μπορώ να πω ότι με εκπλήσσει η νέα γκάφα Μητσοτάκη. Ο αντιπρόεδρός του, Αδωνις – Σπυρίδων Γεωργιάδης, τηλεπωλητής έργων αρχαίων συγγραφέων, είναι τυπικό δείγμα πολιτικού που συνδυάζει (και απολαμβάνει) όλα τα αμαρτήματα που περιγράψαμε παραπάνω: αρχαιοπληξία, προγονολατρεία και εθνικισμό με πολιτισμικό πρόσημο, ο οποίος καταλήγει σε ρατσισμό.

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη βάση τους είναι πλέον ένα ώριμο πολιτικό αίτημα και ως τέτοιο θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε, κινητοποιώντας και τη διεθνή κοινή γνώμη. Κάθε άλλη προσέγγιση –ευκαιριακού και καιροσκοπικού χαρακτήρα– εκφράζει απλώς άγνοια και επαρχιωτισμό και μόνο κακό κάνει στον τελικό σκοπό.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Σπείρα που έκλεβε μοτοσυκλέτες και πουλούσε ανταλλακτικά εξαρθρώθηκε – Τέσσερις συλλήψεις

peiraias

Σπείρα που έκλεβε μοτοσυκλέτες και πουλούσε ανταλλακτικά εξαρθρώθηκε – Τέσσερις συλλήψεις

Σύμφωνα με την έρευνα, οι κατηγορούμενοι κινούνταν με όχημα τύπου mini van και αφαιρούσαν δίκυκλα…

Κυρανάκης: Tα έβαλε με την Καραμήτρου – «Γιατί κάνετε μορφασμούς; Δεν σας βολεύει;»

kiranakis

Κυρανάκης: Tα έβαλε με την Καραμήτρου – «Γιατί κάνετε μορφασμούς; Δεν σας βολεύει;»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών φάνηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος επειδή οι δημοσιογράφοι προσπαθούσαν να κάνουν τη δουλειά…

Μετά το «πτυχίο» του Λαζαρίδη και ο Μαρκόπουλος: Ο Κασσελάκης ρωτά για το πτυχίο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου

dimitris markopoulos

Μετά το «πτυχίο» του Λαζαρίδη και ο Μαρκόπουλος: Ο Κασσελάκης ρωτά για το πτυχίο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου

Ειδικότερα, με αιχμηρή ανάρτηση του ο πρόεδρος του κόμματος Δημοκράτες, σχολιάζει τις κυβερνητικές επιλογές και…

Αμερική: Μυστήριο με την εξαφάνιση 10 επιστημόνων που ασχολούνται με πυρηνικά – Η περίεργη απάντηση της κυβέρνησης

pexels artempodrez 8532858

Αμερική: Μυστήριο με την εξαφάνιση 10 επιστημόνων που ασχολούνται με πυρηνικά – Η περίεργη απάντηση της κυβέρνησης

Πρόκειται για Αμερικανούς επιστήμονες οι οποίοι είχαν πρόσβαση σε άκρως απόρρητα στρατιωτικά και επιστημονικά δεδομένα των…

Οι Προτάσεις μας

Μαμντάνι: Του επιτίθεται δισεκατομμυριούχος επειδή φορολόγησε τους πλούσιους – «Οι πολιτικές του βλάπτουν κοινωνικές ομάδες»

AP26106615394013 1

Μαμντάνι: Του επιτίθεται δισεκατομμυριούχος επειδή φορολόγησε τους πλούσιους – «Οι πολιτικές του βλάπτουν κοινωνικές ομάδες»

Καθόλου καλά δεν πήραν το νέο μέτρο του Ζόχραν Μαμντάνι όσοι έχουν μερικά... δισεκατομμύρια στην…

Οπαδοί της Ράγιο Βαγιεκάνο βρέθηκαν στο μνημείο του Γρηγορόπουλου – «Δικαιοσύνη για τον Αλέξη»

ragio

Οπαδοί της Ράγιο Βαγιεκάνο βρέθηκαν στο μνημείο του Γρηγορόπουλου – «Δικαιοσύνη για τον Αλέξη»

Oι «Bukaneros» βρέθηκαν στην Αθήνα για την αναμέτρηση της ομάδας τους με την ΑΕΚ και…

Global Sumud Flotilla: Ο στόλος απέπλευσε από την Βαρκελώνη προς την Γάζα για να σπάσει ο αποκλεισμός του Ισραήλ

global sumud flotilla

Global Sumud Flotilla: Ο στόλος απέπλευσε από την Βαρκελώνη προς την Γάζα για να σπάσει ο αποκλεισμός του Ισραήλ

Ο στολίσκος Sumud, επρόκειτο αρχικά να αναχωρήσει την Κυριακή, ωστόσο η αποστολή καθυστέρησε λόγω δυσμενών…

Σχετικά με ΑΠΟΨΕΙΣ

Με αφορμή τις εκλογές στην Ουγγαρία: Startups εξουσίας και επιθετικές εξαγορές στην πολιτική

Ουγγαρία

Με αφορμή τις εκλογές στην Ουγγαρία: Startups εξουσίας και επιθετικές εξαγορές στην πολιτική

Η νέα εποχή της εξατομικευμένης πολιτικής και η ανατροπή του παραδοσιακού κομματικού μοντέλου