Newsroom

Newsroom

Μαρκ Μαζάουερ: "Πρέπει να θυμόμαστε τις στιγμές του πόνου των ανθρώπων"

Η σχέση της προσωπικής με τη συλλογική ιστορία ήταν το θέμα της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στους ιστορικούς Μαρκ Μαζάουερ, συγγραφέα του βιβλίου «Όσα δεν είπες.

5b2b9b4c1dc524ef7a8b456b

Ένα ρωσικό παρελθόν και το ταξίδι προς την πατρίδα» (μετάφραση Παλμύρα Ισμυρίδου, εκδόσεις Άγρα), και Κωστή Καρπόζηλου, διευθυντή των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).

Η συζήτηση (20/6) έγινε με αφορμή το προαναφερθέν έργο του πρώτου, που είναι μια έρευνα του παρελθόντος της οικογένειάς του και πιο συγκεκριμένα του Βρετανού πατέρα του και του Ρωσοεβραίου παππού του, ο οποίος αγωνίστηκε στα οδοφράγματα κατά των στρατιωτών του τσάρου.

Με ποιον τρόπο ένας ιστορικός που έχει διερευνήσει ορισμένες από τις σημαντικότερες πτυχές του 20ου αιώνα περνά αίφνης από το επίπεδο της γενικής ιστορίας και της μεγάλης αφήγησης στο πεδίο της εξιστόρησης του ατομικού και του οικογενειακού; Με αυτή την ερώτηση του Κ. Καρπόζηλου ξεκίνησε η συζήτηση μεταξύ των δύο ιστορικών. «Ο ιστορικός έχει την ιδιότητα του επιστήμονα, αλλά και την ιδιότητα του οικογενειάρχη» είπε ο Μαρκ Μαζάουερ:

«Ζούσαμε στη Νέα Υόρκη και τα παιδιά μου ήταν πολύ μικρά όταν πέθανε ο πατέρας μου στο Λονδίνο. Ήθελα, ίσως και από μιαν ανάγκη επιστροφής στο Λονδίνο των παιδικών χρόνων, να εξερευνήσω την προσωπικότητα του πατέρα μου και να ανακαλύψω τι ήταν εκείνο το οποίο τον διαμόρφωσε ιστορικά. Συνήθως γράφουμε για πιο αφηρημένα πράγματα και γι΄ αυτό ακριβώς θεωρούμαστε επιστήμονες. Αλλά είμαστε και δεν είμαστε επιστήμονες. Οι ιστορικοί απομακρύνουν κατά κανόνα από την ανάλυσή τους την προσωπικότητα, αφήνοντας τα ανθρώπινα ζητήματα στις ευαισθησίες της λογοτεχνίας. Ο πατέρας μου είχε κάποιες συγκεκριμένες δεξιότητες, ήταν αρκετά ικανοποιημένος από τη ζωή και τον εαυτό του, αλλά ήταν και αρκετά σιωπηλός: απαντούσε μόνο αν τον ρωτούσαν κάτι. Γράφοντας την ιστορία του, κατέληξα στο συμπέρασμα πως ο ίδιος υπήρξε συνισταμένη δύο δυνάμεων. Η μια δύναμη ήταν προσωπική και οικογενειακή, η άλλη ήταν εξωτερική και ιστορική. Από τη μια πλευρά η πολιτική του κοσμοθεωρία και οι πολιτικές του πεποιθήσεις και από την άλλη η αφοσίωσή του στην οικογένεια».

Ακύρωσε ο Δούκας εκδήλωση για τα Τέμπη με ομιλητή την Καρυστιανού; Η απάντηση στο δημοσίευμα της Εστίας

6111979

Ακύρωσε ο Δούκας εκδήλωση για τα Τέμπη με ομιλητή την Καρυστιανού; Η απάντηση στο δημοσίευμα της Εστίας

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι η ακύρωση της εκδήλωσης έγινε μετά από πίεση της κυβέρνησης, γεγονός…

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

AP23315613979564

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

Ο ντετέκτιβ Λιούις Χιουζ είπε ότι εξετάζονται τέσσερις σκηνές εγκλήματος στο Σάλφορντ και την ευρύτερη…

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

σιδηροπουλος

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

Συνέντευξη μαζί με τη μητέρα του έδωσε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος