Μαξίμου για Γενεύη: Στο υψηλότερο επίπεδο η εκπροσώπησή μας, αν κάνει το ίδιο και η Τουρκία

Τις εντατικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού για θετική εξέλιξη στο Κυπριακό υπογραμμίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, δηλώνοντας έτοιμες συγχρόνως για την εκπροσώπηση στη Γενεύη στο υψηλότερο επίπεδο, υπό τον όρο ότι το αντίστοιχο θα πράξει και η τουρκική πλευρά.

5870e9341dc524f72d8b4600

Σύμφωνα, λοιπόν, με την κυβερνητική διαρροή, «η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός εργάζεται εντατικά και θα εργάζεται ως τις τελευταίες ώρες πριν τη διάσκεψη της Γενεύης ώστε να υπάρξει θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί θετικά και να εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο επίπεδο στη Γενεύη, σε περίπτωση που το ίδιο αποφασίσει η τουρκική πλευρά».

Κοτζιάς: Όχι σε εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα και παραμονή τουρκικού στρατού – Δεν φτάσαμε σε «πλησιέστερη σκέψη» με τον Τσαβούσογλου

Στη χθεσινή συνάντηση που είχαν στην έδρα του ΟΗΕ, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με τον ΓΓ του διεθνούς οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες το Κυπριακό ήταν το κυριότερο θέμα συζήτησης. Παρόντες στη συνάντηση – που διήρκεσε 50 λεπτά – ήταν επίσης, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, αλλά και ο ειδικός μεσολαβητής για την διαφορά Ελλάδας-Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς, καθώς συζητήθηκε επίσης το θέμα της ονομασίας και η πορεία των διαπραγματεύσεων. Νωρίτερα ο κ. Κοτζιάς είχε συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς, ενώ το πρωί είχε πρόγευμα εργασίας με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο ερώτημα για τη στάση της Τουρκίας στα ζητήματα ασφάλειας, εν όψει και της διάσκεψης της Γενεύης, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν πως θα το χειριστεί. «Αυτό που συμφωνήσαμε με τον συνάδελφό μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε ακόμη πολλές περισσότερες σκέψεις, γιατί δεν πλησιάσαμε σε κάποια προσέγγιση στη διάρκεια της συζήτησης. Επίσης θα πρέπει να αναζητηθούν και τα κριτήρια με τα οποία αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους θέματα» Ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα πάντα στήριξε και στηρίζει την Κύπρο μέχρι τέλους, με κριτήριο το συμφέρον της ίδιας της Κύπρου και του κυπριακού λαού.

Αναλυτικά η δήλωση Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Νέα Υόρκη:

«Η μονοήμερη επίσκεψή μου στη Νέα Υόρκη μπορεί να θεωρηθεί πολύπλευρα πετυχημένη. Έγιναν σειρά από συναντήσεις, τόσο με ελληνοαμερικανικές και κυπροαμερικανικές οργανώσεις όσο και με το εβραϊκό λόμπι.

Η συνάντηση μου με τον Mevlüt Çavuşoğlu έγινε σήμερα το πρωί, όπου συζητήσαμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα ζητήματα της Κύπρου, χωρίς να μπορέσουμε να φτάσουμε έστω και σε μια πλησιέστερη σκέψη πάνω σε αυτά τα θέματα.

Συνάντησα τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και αργότερα τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, όπου συζητήσαμε κύρια το Κυπριακό και τις ελληνικές απόψεις και θέσεις γιατί πρέπει να καταργηθεί το σύστημα των εγγυήσεων, να μην υπάρχουν παρεμβατικά δικαιώματα για οποιαδήποτε χώρα πάνω στην Κύπρο και να απομακρυνθούν τα ξένα στρατεύματα, πριν απ’ όλα τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα.

Επίσης, είδα μεγάλο κομμάτι από το επιτελείο της νέας κυβέρνησης του προέδρου Τραμπ. Συναντήθηκα με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, τον κ. Flynn και την αναπληρώτριά του. Είδα τον Προσωπάρχη του Προέδρου καθώς και σειρά από Ελληνοαμερικάνους που βρίσκονται κοντά στο επιτελείο του».

Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για παρουσία ΓΓ ΟΗΕ στη Γενεύη

Την Δευτέρα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ στη Γενεύη, ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίκ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. «Νομίζω θα είναι εκεί για να προεδρεύσει της διάσκεψης. Θα υπάρξουν ορισμένες επίσημες ανακοινώσεις, πιθανόν τη Δευτέρα», είπε ο εκπρόσωπος του ΓΓ.

Ο κ. Ντουζαρίκ χαρακτήρισε «πολύ αποφασιστική» την παρούσα φάση των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Κυπριακό.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε διαπραγματεύσεις στα κεφάλαια ασφάλειας και εγγυήσεων, τα οποία θα εξεταστούν με την επιπρόσθετη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων. Μέσω του έργου του κ. Έιντε και την υποστήριξή του, τα ίδια τα μέρη έκαναν μεγάλα άλματα. Αυτό το σημείο είναι για να είμαστε υποστηρκτικοί στη διαδικασία και να δούμε πως τα μέρη μπορούν τελικά να γεφυρώσουν τα τελευταία κενά».

Σύμφωνα με πηγή των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Γκουτιέρες πρόκειται να μεταβεί στη Γενεύη το βράδυ της Τετάρτης 10 Ιανουαρίου και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στο πρόγραμμά του συναντήσεις με τους ηγέτες προ της έναρξης της διάσκεψης.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…