Μαχσά Αμινί: Τι προκάλεσε τον θάνατό της…σύμφωνα με τον ιατροδικαστή

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι η νεαρή κατέρρευσε - Σημειώνεται ότι εγκεφαλική υποξία κινδυνεύει να πάθει ο οποιοσδήποτε δε λαμβάνει αρκετό οξυγόνο και οι αιτίες του φαινομένου είναι πολλές.

Η έκθεση του Ιρανού ιατροδικαστή σχετικά με την αιτία θανάτου της 22χρονης Ιρανής Μαχσά Αμινί διαπίστωσε ότι ο θάνατος επήλθε από πολυοργανική ανεπάρκεια, την οποία προκάλεσε…εγκεφαλική υποξία. Και «κλείνει» εκεί το θέμα.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι η νεαρή κατέρρευσε ενώ αντιφρονούντες και ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα λένε ότι η γυναίκα ξυλοκοπήθηκε από τους αστυνομικούς. Σημειώνεται ότι εγκεφαλική υποξία κινδυνεύει να πάθει ο οποιοσδήποτε δε λαμβάνει αρκετό οξυγόνο και οι αιτίες του φαινομένου είναι πολλές.

Σχετικά με την αιτία θανάτου της 22χρονης Ιρανής Μαχσά Αμινί ο ιατροδικαστής…διαπίστωσε ότι ο θάνατος «δεν προκλήθηκε από χτύπημα στο κεφάλι και στα άκρα», αλλά από πολυοργανική ανεπάρκεια, την οποία προκάλεσε εγκεφαλική υποξία και συνδέεται με ένα παλαιότερο πρόβλημα υγείας της και συγκεκριμένα με «μια χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός όγκου στον εγκέφαλο σε ηλικία 8 ετών», σύμφωνα με ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης.

Ειδικότερα, στην ιατροδικαστική έκθεση αναφέρονται τα εξής:

Ότι ο θάνατός της Μαχσά Αμινί «δεν προκλήθηκε από χτύπημα στο κεφάλι και στα πόδια» και δεν αναφέρεται αν η 22χρονη είχε υποστεί τραύματα.

Αναφέρεται ωστόσο ότι η 22χρονη κατέρρευσε στη διάρκεια της κράτησής της εξαιτίας «υποκείμενων νοσημάτων».

«Εξαιτίας της αναποτελεσματικής καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης κατά τα πρώτα κρίσιμα λεπτά, υπέστη εγκεφαλική υποξία και ως εκ τούτου εγκεφαλική βλάβη»

Η 22χρονη έχασε τη ζωή της μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

Στο μεταξύ οι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν να σκορπούν τρόμο, καταστολή και θάνατο στους δρόμους του Ιράν.

Τι λένε οι συγγενείς

Υπενθυμίζεται πως ο πατέρας της Αμινί υποστηρίζει ότι η κόρη του έφερε μώλωπες στα πόδια της και χαρακτηρίζει υπεύθυνη την αστυνομία για τον θάνατό της.

Ο ξάδελφός της είχε δηλώσει μεταξύ άλλων, τα εξής στο ΑFP:

«Οι αστυνομικοί χτύπησαν την Τζίνα, την χτύπησαν μπροστά στον αδελφό της». «Την χαστούκισαν, τη χτύπησαν στα χέρια και στα πόδια με ένα κλομπ», πρόσθεσε ο ίδιος λέγοντας ότι η αστυνομία ψέκασε στο πρόσωπο του αδελφού της σπρέι πιπεριού.

Η Τζίνα και οι συγγενείς της υποχρεώθηκαν να μπουν μέσα στο φορτηγάκι της αστυνομίας ηθών και μεταφέρθηκαν σε ένα αστυνομικό τμήμα στην οδό Βεζαράτ. Ο ξυλοδαρμός συνεχίστηκε και στη διαδρομή, είπε. «Όταν την χτύπησαν στο κεφάλι με το κλομπ έχασε τις αισθήσεις της. Ένας από τους αστυνομικούς είπε: ‘προσποιείται’».

Μετά την έλευσή τους, πέρασε τουλάχιστον 1,5 ώρα μέχρι να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Τεχεράνης παρά τις εκκλήσεις των συγγενών της, είπε ο Μορτεζαΐ. Έπειτα από τρεις ημέρες σε κώμα, κατέληξε.

In this photo provided by Kurdish-run Hawar News Agency, Kurdish women hold up portraits of Iranian Mahsa Amini, during a protest condemning her death in Iran, in the city of Qamishli, northern Syria, Monday, Sept. 26, 2022. Protests have erupted across Iran in recent days after Amini, a 22-year-old woman, died while being held by the Iranian morality police for violating the country’s strictly enforced Islamic dress code. (Hawar News Agency via AP via AP)

Τι να κάνουμε. Ένας διάλογος για τις ριζοσπαστικές πολιτικές του 21 ου αιώνα

Τι να κάνουμε. Ένας διάλογος για τις ριζοσπαστικές πολιτικές του 21 ου αιώνα

Τι να κάνουμε; Ένα ερώτημα που απασχολεί επαναστάτες, διανοούμενους, ακτιβιστές και γενικότερα πολιτικούς δρώντες για…

Βραζιλία: Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι από τις καταστροφικές πλημμύρες

Βραζιλία: Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι από τις καταστροφικές πλημμύρες

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες στη νότια Βραζιλία, όπου διασώστες έσπευσαν…

N. Ανδρουλάκης: Το δήθεν επιτελικό κράτος της ΝΔ, είναι αυτό που δεν δίστασε να καταπατήσει το κράτος δικαίου με το σκάνδαλο των υποκλοπών

N. Ανδρουλάκης: Το δήθεν επιτελικό κράτος της ΝΔ, είναι αυτό που δεν δίστασε να καταπατήσει το κράτος δικαίου με το σκάνδαλο των υποκλοπών

Την κατηγόρησε ότι «ξηλώνει» σήμερα τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση της μεταπολίτευσης, που φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα…