Η Μαχσά Αμινί πέθανε μετά από «χτύπημα με κλομπ στο κεφάλι», λέει συγγενής της – «Ο θάνατος της άνοιξε τις πύλες της λαϊκής οργής»

«Όταν τη χτύπησαν στο κεφάλι με το κλομπ, έχασε τις αισθήσεις της. Ένας από τους αστυνομικούς είπε: 'προσποιείται'» - Το AFP μίλησε με συγγενή της στην αυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ - η οποία συνορεύει με τη γενέτειρα της Αμινί, την επαρχία Κουρδιστάν στο Ιράν- όπου ζει τον τελευταίο χρόνο. Τα όσα αφηγείται συγκλονίζουν.

AP22270755847696

Η Μαχσά Αμινί, η Ιρανή ο θάνατος της οποίας πυροδότησε ογκώδεις διαδηλώσεις σε όλο το Ιράν, πέθανε έπειτα από ένα «βίαιο χτύπημα στο κεφάλι» από τη διαβόητη αστυνομία ηθών την ημέρα της σύλληψής της, όπως υποστήριξε ο ξάδελφός της ο οποίος ζει στο Ιράκ.

Η 22χρονη Ιρανή κουρδικής καταγωγής βρισκόταν στην Τεχεράνη όπου επισκεπτόταν συγγενείς της μαζί με τους γονείς και τον 17χρονο αδελφό της πριν ξεκινήσει τις πανεπιστημιακές της σπουδές στην επαρχία του δυτικού Αζερμπαϊτζάν, στο βορειοδυτικό Ιράν, όταν ο δρόμος της διασταυρώθηκε με εκείνον της αστυνομίας ηθών στις 13 Σεπτεμβρίου, όπως είπε στο AFP ο 34χρονος ξάδελφός της Ερφάν Σαλίχ Μορτεζαΐ.

«Ο θάνατος της άνοιξε τις πύλες της λαϊκής οργής»

Σε τηλεφωνική επικοινωνία μετά την ανακοίνωση του θανάτου της, η μητέρα της είπε στο ξάδελφό της τι συνέβη όταν συνελήφθη η 22χρονη, όπως περιγράφει ο Μορτεζαΐ.

Το AFP μίλησε μαζί του στην αυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ —η οποία συνορεύει με τη γενέτειρα της Αμινί, την επαρχία Κουρδιστάν στο Ιράν— όπου ζει τον τελευταίο χρόνο.

Εκεί ο Σαλίχ εντάχθηκε στην κουρδική ιρανική εθνικιστική οργάνωση Κομάλα, η οποία μάχεται επί μακρόν εναντίον των ιρανικών αρχών διεκδικώντας αυτονομία για τις κατοικούμενες από Κούρδους περιοχές του βορειοδυτικού Ιράν.

Η δολοφονία της Μαχσά Αμινί από τις ιρανικές αρχές

Στις 13 Σεπτεμβρίου η Αμινί, ο αδελφός της και γυναίκες συγγενείς τους είχαν πάει βόλτα στην πρωτεύουσα.

Εξερχόμενοι από τον σταθμό Χαγκανό του μετρό, «η αστυνομία ηθών τους σταμάτησε και συνέλαβε την Τζίνα και τους συγγενείς της», είπε ο Μορτεζαΐ.

Φορώντας στολή αγγαρείας και μιλώντας από μια βάση της Κομάλα στην περιοχή Σουλεϊμανίγια του βόρειου Ιράκ, ο Μορτεζαΐ είπε ότι ο αδελφός της Αμινί προσπάθησε να πει στην αστυνομία ότι (η οικογένεια) βρισκόταν «στην Τεχεράνη για πρώτη φορά» και «δεν γνώριζε τις τοπικές παραδόσεις».

Αλλά οι εκκλήσεις του έπεσαν στο κενό.

«Ο αξιωματικός της αστυνομίας του απάντησε “Θα την πάμε στο τμήμα, θα της εμφυσήσουμε τους κανόνες και θα την διδάξουμε πώς να φοράει το χιτζάμπ και πώς να ντύνεται”, είπε ο Μορτεζαΐ.

Η Αμινί ήταν «ντυμένη φυσιολογικά. Όπως όλες οι γυναίκες στο Ιράν, φορούσε το χιτζάμπ», είπε ο ξάδελφός της.

Στο Ιράν οι γυναίκες –ανεξαρτήτως του δόγματός τους– είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους και η αστυνομία ηθών τους απαγορεύει να φορούν πανωφόρια πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια, έντονα χρώματα ή σκισμένα τζιν.

Ο κώδικας παρακάμπτεται ευρέως επί δεκαετίες, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, αλλά έχουν υπάρξει περιοδικά επιχειρήσεις καταστολής.

«Οι αστυνομικοί χτύπησαν την Τζίνα, την χτύπησαν μπροστά στον αδελφό της», είπε ο ξάδελφός της.

Η Τζίνα και οι συγγενείς της υποχρεώθηκαν να μπουν μέσα στο φορτηγάκι της αστυνομίας ηθών και μεταφέρθηκαν σε ένα αστυνομικό τμήμα στην οδό Βεζαράτ.

Ο ξυλοδαρμός συνεχίστηκε και στη διαδρομή, είπε.

«Όταν την χτύπησαν στο κεφάλι με το κλομπ έχασε τις αισθήσεις της. Ένας από τους αστυνομικούς είπε: ‘προσποιείται’ “.

Μετά την έλευσή τους, πέρασε τουλάχιστον 1,5 ώρα μέχρι να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Τεχεράνης παρά τις εκκλήσεις των συγγενών της, είπε ο Μορτεζαΐ.

Έπειτα από τρεις ημέρες σε κώμα, κατέληξε.

«Αυτή τη φορά οι γυναίκες προπορεύονται»

Η μητέρα της Αμινί είπε ότι οι γιατροί στο νοσοκομείο ενημέρωσαν την οικογένεια πως η κόρη τους «είχε δεχτεί ένα βίαιο χτύπημα στο κεφάλι», σύμφωνα με τον Μορτεζαΐ.

Οι ιρανικές αρχές αρνούνται κάθε ανάμειξη στον θάνατό της.

«Αυτό που συμβαίνει στο Κουρδιστάν και παντού αλλού στο Ιράν είναι λαϊκή οργή εναντίον του καθεστώτος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, κατά της δικτατορίας», λέει ο Μορτεζαΐ.

Τουλάχιστον 76 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις, σύμφωνα με την μκο με έδρα το Όσλο, «Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν», ενώ το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars αναφέρει «περίπου 60».

Οι αρχές είπαν την Δευτέρα ότι προέβησαν σε περισσότερες από 1.200 συλλήψεις.

Αυτή τη φορά «οι γυναίκες προπορεύονται και λαμβάνουν ενεργά μέρος στις διαδηλώσεις».

«Οι γυναίκες συμμετέχουν στις διαδηλώσεις θαρραλέα και βγαίνουν στους δρόμους μέρα-νύχτα. Εμείς, οι νέοι γνωρίζουμε ότι αν καταρρεύσει αυτό το καθεστώς μας περιμένει μια καλύτερη ζωή», καταλήγει ο Μορτεζαΐ.

Ανασχηματισμός: Ο Μητσοτάκης έβαλε στο νέο κυβερνητικό σχήμα στελέχη που είχαν καταψηφίσει τον γάμο των ομόφυλων

ανασχηματισμός

Ανασχηματισμός: Ο Μητσοτάκης έβαλε στο νέο κυβερνητικό σχήμα στελέχη που είχαν καταψηφίσει τον γάμο των ομόφυλων

Όχι το μήνυμα των ευρωεκλογών κατάλαβε ο Μητσοτάκης, αλλά έκανε και ανασχηματισμό στο πόδι...