Με το καθολικό lockdown να επιστρέφει στην Αυστρία, και με πολλές Ευρωπαϊκές χώρες να παίρνουν σκληρά μέτρα για την αναχαίτηση της πανδημίας, οι φόβοι πως και η Ελλάδα θα ακολουθήσει αυτή την προσέγγιση αυξάνονται. Τον φόβο αυτό μάλιστα επιβεβαίωσε στο Mega, o καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης, καθώς όπως ανέφερε «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο κομμάτι. Σίγουρα το ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύεται σήμερα ή κάνει πιο σοβαρή νόσο είναι το οδηγό ποσοστό σε αυτή την πανδημική κρίση. Βλέπουμε ότι υπάρχει φθίνουσα ανοσία του εμβολίου σε κάποιο χρονικό διάστημα, που υπολογίζεται στους 6 μήνες. Το αν αυτή τη στιγμή τους κλείσουμε ή μας κλείσουν μέσα πρέπει να το αποφύγουμε, γιατί μπαίνουμε σε μία διχαστική προσέγγιση του θέματος».
Αναφορικά για το ενδεχόμενο ενός νέου Lockdown στην Ελλάδα ο κ. Λουκίδης μόνο καθησυχαστικός δεν ήταν: «Εάν φτάσουμε σε σημείο που θα βρεθούμε σε μεγάλο αδιέξοδο, πιστεύω ότι θα πάρουμε μέτρα όπως αυτά που πήραν οι ευρωπαϊκές χώρες. Το θέμα είναι πως θα αναστείλουμε κάποια κομμάτια για να μη φτάσουμε εκεί. Νομίζω ότι το lockdown είναι ένα από τα ζητήματα που θα τεθούν το τραπέζι, αλλά θα τεθούν ίσως με διαφορετικό τρόπο που είχαμε ζήσει τις προηγούμενες χρονιές. Δεν είμαστε μόνο γιατροί, άλλα άνθρωποι της κοινωνίας και βλέπουμε τα προβλήματα της κοινωνίας».
Ο κ. Λουκίδης επιμένει πως η επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και η τηλεργασία θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση των κρουσμάτων που προκαλεί ο κορονοϊός. Ως προς την τρίτη δόση, ο κ. Λουκίδης τόνισε πως πρέπει να γίνει η τρίτη δόση, καθώς θα βοηθήσει να στηθεί το τείχος άμυνας.
«Οι άνθρωποι που έκαναν τις 2 δόσεις έδειξαν μία υπεύθυνη στάση. Πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί στο θέμα της τρίτη δόσης. Πρέπει να δείξουμε ότι είναι μία σωστή προσέγγιση για να χτίσουμε την άμυνά μας. Νοσηλεύουμε αυτή τη στιγμή άτομα που έχουν κάνει τις 2 δόσεις και δεν πρόλαβαν να κάνουν την τρίτη δόση».
Εκείνο που δεν γνωρίζουν ακόμα οι επιστήμονες είναι ότι αν η τρίτη δόση είναι για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και τις ευπαθείς, ή αν είναι για όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως. «Είναι ένα στοιχείο που δεν το έχουμε βιβλιογραφικά», είπε. «Η επιστήμη είναι αποδεικτική και είναι σημαντικό να το έχουμε αυτό στα χέρια μας».