Λουκέτα ή συγχώνευση το νέο εκβιαστικό δόγμα Μητσοτάκη προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Δια στόματος Άδωνι Γεωργιάδη έγινε γνωστό το νέο δόγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ευνοεί την συγκέντρωση του πλούτου σε πολύ λίγα χέρια και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ασφυξία και σε λουκέτα.

Σε χθεσινή του εμφάνιση στην εκπομπή της Αναστασίας Γιάμαλη στο Kontra24, ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε σαφή την αντίληψη της κυβέρνησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ξεκαθαρίζοντας ότι αυτές δεν έχουν καμία θέση στην ελληνική κοινωνία.

Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το Ταμείο Ανάκαμψης ο Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε ξεκαθάρισε με εντελώς κυνικό τρόπο ότι οι μικρομεσαίοι δεν θα έχουν πρόσβαση σε δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης παρά μόνο εάν υπάρξουν συγχωνεύσεις εταιρειών.

Πιστός στους νεοφιλελεύθερους κανόνες της οικονομίας που οδηγούν στην συγκεντροποίηση του πλούτου σε πολύ λίγα χέρια, ο Υπουργός Ανάπτυξης εξειδικεύοντας τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη σημείωσε πως: «επιχειρήσεις με 2-3 εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες. Τι να κάνουμε τώρα;» για να προσθέσει «είναι κρίσιμο για την ελληνική οικονομία να πείσουμε αυτές τις επιχειρήσεις να συνενωθούν».

Τέλος, όπως ο ίδιος σημείωσε, «μέσα στο κομμάτι των δανείων που έχουμε βάλει από τις τράπεζες, έχουμε προβλέψει ότι ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των δανείων θα δίνονται μόνο στις επιχειρήσεις που είναι πολύ μικρές και συγχωνεύονται. Η συνένωση των πολύ μικρών επιχειρήσεων θα οδηγήσει σε πιο ανταγωνιστικά επιχειρηματικά σχήματα με φοροαπαλλαγές. Μπορούν να μεγαλουργήσουν αν ακολουθήσουν τους κανόνες της σύγχρονης οικονομίας».

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Για σχέδιο που οδηγεί σε λουκέτα έκανε λόγο ο Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Με ανακοίνωσε που έβγαλε λίγε ώρες μετά την εξειδίκευση των εξαγγελιών Μητσοτάκη δια στόματος Άδωνι Βορίδη, ο κ. , κ. Χαρίτσης ξεκαθάρισε ότι η «Η κυβέρνηση να στηρίξει την πραγματική οικονομία» και πως «οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να επιβιώσουν​​​​»

Όπως αναλυτικά σημείωσε ο ίδιος:

«Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτική του εμφάνιση χτες βράδυ αποκάλυψε το σχέδιο της κυβέρνησης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις: το λουκέτο. 

Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος επιβίωσης της συντριπτικής πλειονότητας των ελληνικών επιχειρήσεων είναι η συγχώνευσή τους. Αλλιώς θα παραμείνουν αποκλεισμένες από τη δανειακή χρηματοδότηση και θα οδηγηθούν στο οριστικό κλείσιμο. 

Ο κρίσιμος κρίκος σε αυτήν την αλυσίδα, είναι η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συστηματικά υποσκάπτει τη δυνατότητα πρόσβασης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε τραπεζική χρηματοδότηση και στις επικείμενες νέες δυνατότητες που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης. Για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε έγκαιρα ζητήσει τροποποιήσεις στο ελληνικό σχέδιο για το ποιοι και με ποιο τρόπο θα έχουν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνιστά μία ευρωπαϊκή πρωτοτυπία που αντανακλά την ιδεολογική εμμονή της κυβέρνησης σε μια πολιτική που οδηγεί σε εκτίναξη της ανεργίας, μείωση των δημοσίων εσόδων και διάχυτη κοινωνική ανασφάλεια. Η μεροληπτική στήριξη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ναρκοθετεί την ανάπτυξη και θα έχει καταστροφικές συνέπειες στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και καιρό, έχει καταγγείλει τις μεθοδεύσεις αυτές και έχει απαιτήσει την ενίσχυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, την δίκαιη πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης, τη διεύρυνση των κριτηρίων του τραπεζικού δανεισμού. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αποτελεί το 95% της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να οδηγήσουμε τη χώρα στον μαρασμό. Σε μία Ελλάδα της νέας αρχής, η στήριξη των δυναμικών επιχειρήσεων και της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας είναι προϋποθέσεις για ένα σύγχρονο αναπτυξιακό άλμα με κανόνες, διαφάνεια και κοινωνική δικαιοσύνη. »

Πήρε θέση ο Παντελής Θαλασσινός για Τσιάρτα και τους ακροδεξιούς υπουργούς στα εγκαίνια της ΑΕΚ

Πήρε θέση ο Παντελής Θαλασσινός για Τσιάρτα και τους ακροδεξιούς υπουργούς στα εγκαίνια της ΑΕΚ

«Νομίζω ότι η στάση μας, στον φασισμό θα τους ξεράσει από μόνη της ή θα…

Φρίκη στην Αθήνα: Πατέρας βίαζε την ανήλικη κόρη του επί 5 χρόνια και ξυλοφόρτωνε τη γυναίκα του

Φρίκη στην Αθήνα: Πατέρας βίαζε την ανήλικη κόρη του επί 5 χρόνια και ξυλοφόρτωνε τη γυναίκα του

Η σοκαριστική υπόθεση εκτυλίχθηκε στην καρδιά της Αθήνας, όπου ζούσε το ζευγάρι μαζί με το…

Απόπειρα γυναικοκτονίας στη Κόρινθο: Προφυλάκιση 33χρονου κατηγορούμενου για απαγωγή και βιασμό

Απόπειρα γυναικοκτονίας στη Κόρινθο: Προφυλάκιση 33χρονου κατηγορούμενου για απαγωγή και βιασμό

Στη φυλακή ο 33χρονος που κατηγορείται για την απαγωγή και τον βιασμό τής εν διαστάσει…

«Fault» της Κατερίνας Παπαναστασάτου – Όλοι τρέχουμε για να προλάβουμε ή για να ξεφύγουμε από κάτι

«Fault» της Κατερίνας Παπαναστασάτου – Όλοι τρέχουμε για να προλάβουμε ή για να ξεφύγουμε από κάτι

Η Κατερίνα Παπαναστασάτου μιλάει στο koutipandoras.gr για την ταινία μικρού μήκους Fault, για την εξιλέωση,…