Newsroom

Newsroom

Λιβύη: εκρήξεις και πυρά στην Τρίπολη

«Εφθασε η ώρα μηδέν», λένε οι αντικαθεστωτικοί Εκρήξεις και συνεχή πυρά ακούστηκαν στη λιβυκή πρωτεύουσα, καθώς οι «συμπαθούντες» της εξέγερσης…

«Εφθασε η ώρα μηδέν», λένε οι αντικαθεστωτικοί
Εκρήξεις και συνεχή πυρά ακούστηκαν στη λιβυκή πρωτεύουσα, καθώς οι «συμπαθούντες» της εξέγερσης στην Τρίπολη ξεκίνησαν επιθέσεις την στιγμή που οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών πλησιάζουν την πόλη και δηλώνουν έτοιμοι να αρχίσουν την επίθεση στο τελευταίο προπύργιο του Καντάφι.

«Καθαρίσαμε την πόλη από τους ποντικούς» λέει ο Λίβυος ηγέτης, «έφτασε η ώρα μηδέν» απαντούν οι αντικαθεστωτικοί, λέγοντας πως ξεκινούν την επίθεση στην Τρίπολη σε συντονισμό με τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις.

Μετά το μεσημέρι, σποραδικά πυρά συνεχίζονταν να ακούγονται μέσα στην Τρίπολη, αν και με μικρότερη ένταση από ό,τι όταν είχαν ξεκινήσει περίπου 12 ώρες πριν. Παράλληλα, οι αντικαθεστωτικοί θα προσπαθήσουν να επιτεθούν στο Αλ Αζιζίγια, που βρίσκεται περίπου 45 χλμ. νότια της πρωτεύουσας, έχοντας καταλάβει τις προηγούμενες ημέρες τις κοντινές πόλεις.

Oσοι ξένοι ανταποκριτές βρίσκονται στην Τρίπολη επιβεβαιώνουν πως αρκετοί κάτοικοί της στηρίζουν μέχρι στιγμής σθεναρά τον Καντάφι. Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους μάλιστα, στους κατοίκους της πρωτεύουσας έχουν μοιραστεί όπλα ενώ στους δρόμους της έχουν στηθεί σημεία ελέγχου.

Ξένοι ανταποκριτές που βρίσκονται σε ξενοδοχείο της Τρίπολης ανέφεραν πως τα ξημερώματα της Κυριακής ακούστηκαν ασυνήθιστης έντασης εκρήξεις και ανταλλαγή πυρών μέσα στην πόλη, τις οποίες ακολούθησαν βομβαρδισμοί των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Τα αρχικά επεισόδια μέσα στην πρωτεύουσα περιορίστηκαν σχετικά γρήγορα, με τον Λίβυο ηγέτη να αναφέρει σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το ραδιοφώνο πως η πόλη «καθάρισε από τους ποντικούς». O Kαντάφι συνεχάρη τους «πιστούς Λίβυους» που απώθησαν την επίθεση, λέγοντας πως τα πυροτεχνήματα πανηγυρισμού που ακολούθησαν «ήταν πιο δυνατά από τους βομβαρδισμούς της Δύσης».

To πρωί της Κυριακής, οι εξεγερμένοι ανέφεραν πως ξεκίνησαν την πρώτη τους επίθεση στην Τρίπολη: «Σχεδιάσαμε αυτήν την επιχείρηση μαζί με το ΝΑΤΟ, τους Άραβες συνεργάτες μας και τους μαχητές μας στην Τρίπολη» δήλωσε στο Al Jazeera ο επικεφαλής του Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών Μουσταφά Αμπντέλ-Τζαλίλ.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως η ημέρα για την έναρξη της επίθεσης, το Σάββατο, επελέγη ώστε να συμπίπτει με την 20η ημέρα του Ραμαζανιού, την έναρξη της επίθεσης στη Μέκκα.

Την ίδια στιγμή, δυνάμεις που πρόσκειται στον Καντάφι αντεπιτέθηκαν στο λιμάνι της Μπρέγκα -το οποίο ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί- προκαλώντας αρκετές απώλειες στις τάξεις των εξεγερμένων, όπως παραδέχονται οι δεύτεροι.
http://www.tovima.gr