Newsroom

Newsroom

Λιτά και λακωνικά η "έξοδος από τα Μνημόνια" με ένα απλό διάγγελμα του πρωθυπουργού

Αντίστροφα μετρούν πλέον οι μέρες για την 21η Αυγούστου, μια ημερομηνία ορόσημο όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη, αφού και τυπικά η εποχή της μνημονιακής περιπέτειας περνάει στην ιστορία.

5b7942641dc52457138b457f

Έπειτα από οκτώ χρόνια η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή ανακτώντας την κυριαρχία της και την ελευθερία χάραξης και άσκησης πολιτικών, αλλά και με έναν δημοσιονομικό χώρο που δίνει το περιθώριο για σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών με στόχο την ανακούφιση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και τη σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη Τρίτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανακοινώσει πως και επισήμως η Ελλάδα αφήνει πίσω της τη μαύρη περίοδο των Μνημονίων και της χρεοκοπίας , γυρίζοντας σελίδα για μια νέα περίοδο ανάκαμψης, οικονομικής και κοινωνικής.

Εντούτοις κανείς στην κυβέρνηση δεν συζητάει για «πανηγυρισμούς» και «φιέστες», καθώς αφενός ο απόηχος της τραγωδίας στο Μάτι και αφετέρου οι νέες μεγάλες προκλήσεις που ανοίγονται την αμέσως επόμενη ημέρα από την έξοδο επιτάσσουν σεμνότητα και σοβαρότητα.

Έτσι ο Αλ. Τσίπρας πιθανότατα θα προχωρήσει σε διάγγελμα με συμβολικό φόντο, σε κάποιο σημείο εκτός των Αθηνών κάτι που αναμένεται να γίνει γνωστό τις αμέσως επόμενες ημέρες.

«Δεν πρόκειται να περάσουμε ξαφνικά από την Κόλαση στον Παράδεισο» ανέφερε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο 24/7 ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά και στην Αθήνα. Όπως εξήγησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τέλος των Μνημονίων σημαίνει “όχι πια τρόικα, δόσεις και προαπαιτούμενα” τονίζοντας πως “μεγαλύτερη ελευθερία σημαίνει και μεγαλύτερη ευθύνη”.

Επόμενη στάση, ΔΕΘ

Με γνώμονα αυτό, το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν με μεθοδικότητα και προσοχή τα αμέσως επόμενα βήματα της εξόδου με το επόμενο ορόσημο να τοποθετείται στη Θεσσαλονίκη και τη Διεθνή Έκθεση στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου. Από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε συγκεκριμένες εξαγγελίες που θα αποτυπώνουν τους σημαντικούς βαθμούς ελευθερίας στη χάραξη πολιτικής και στην οικονομία.

Όπως μάλιστα ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Αλ. Τσίπρας θα έχουν σαφές και καθαρό κοινωνικό και προοδευτικό στίγμα.

Καθαρή έξοδος και ελαφρύνσεις

Το περίγραμμα των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε μιλώντας Στο Κόκκινο ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας. Όπως υπογράμμισε, σήμερα η οικονομία βρίσκεται σε ανάπτυξη για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα και συνεχίζεται, κάτι που έχει να συμβεί πάνω από 10 χρόνια, ενώ το χρέος είναι βιώσιμο καθώς έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του τουλάχιστον μέχρι το 2022, κάτι που «μας ανοίγει έναν ‘καθαρό διάδρομο για περίπου 15 χρόνια», ενώ δίνει και έναν πολύ μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής.

Με τα παραπάνω δεδομένα ο Γ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι προτεραιότητα για τον επόμενο χρόνο «σε αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον» είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάκτηση του κατεστραμμένου από τη λιτότητα και τις υφεσιακές πολιτικές ΑΕΠ, να δοθούν περαιτέρω οικονομικές ανάσες στην κοινωνία, μέσω στοχευμένων μειώσεων φόρων ή αυξήσεων των κοινωνικών δαπανών, να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας και «κυρίως, να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης».

Σε αυτά έρχονται να προστεθούν η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ο εκσυγχρονισμός του κράτους, η πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και οι θεσμικές τομές, με κορωνίδα την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ