Newsroom

Newsroom

Λευκός καρχαρίας πιάστηκε στη Σύρο (ΦΩΤΟ)

Έναν μικρό λευκό καρχαρία μήκους 1,60 μέτρων έπιασαν ψαράδες στα ανοικτά της Σύρου, ανάμεσα στην περιοχή της Βάρης και του Μέγα Γιαλού.

575a82e31dc5247c588b46c0

Ο καρχαρίας μπλέχτηκε στα δίκτυα ψαράδων η οποία στη συνέχεια τον μετέφεραν στην ξηρά. Η εμφάνιση του λευκού καρχαρία, έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι φοβούνται ότι μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι και ίσως μεγαλύτεροι απ’ αυτόν καρχαρίες.

Όπως ανέφερε η Κατερίνα Τοπούζογλου εκπαιδεύτρια ελεύθερης κατάδυσης, υποβρύχιας αλιείας και «shark aware instructor», στο cyclades24.gr, «στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν 36 είδη καρχαριοειδών τα οποία ζουν σε βάθη 300 μέτρων, ενώ 47 βρίσκονται στη Μεσόγειο και 506 είδη υπάρχουν παγκοσμίως. Οι καρχαρίες είναι τα πιο παρεξηγημένα πλάσματα της θάλασσας και ενώ βρίσκονται στην κορυφή της υποβρύχιας τροφικής αλυσίδας θανατώνονται αλόγιστα από τους επαγγελματίες ψαράδες. Το καημένο που βρήκε τόσο άδικο θάνατο ήταν πολύ νεαρό, δυστυχώς δεν θα είχε ολοκληρώσει καν τον κύκλο της αναπαραγωγής, λυπάμαι πολύ».

Σε ερώτηση για τον αν οι καρχαρίες είναι επικίνδυνοι για τους λουόμενους, απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, καθώς προτιμούν τα μεγάλα βάθη -για το καλό τους- και οι επιθέσεις σε κολυμβητές στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτες. Είναι είδος προς εξαφάνιση πλέον. «Αντιστρέφοντας τους αριθμούς, ετησίως θανατώνονται 100.000.000 καρχαρίες από τον άνθρωπο άρα εμείς είμαστε οι επικίνδυνοι και όχι οι καρχαρίες!», ανέφερε η Κατερίνα Τοπούζογλου.