Newsroom

Newsroom

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης

Στρατηγικός στόχος της νέας κυβέρνησης είναι η οριστική έξοδος της χώρας από την κρίση και η απεμπλοκή από τις δανειακές…

Στρατηγικός στόχος της νέας κυβέρνησης είναι η οριστική έξοδος της χώρας από την κρίση και η απεμπλοκή από τις δανειακές συμβάσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα το Έθνος, η κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης που απαρτίζεται από τα τρία κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), όπως επισημαίνεται στο προοίμιο του κειμένου, θα έχει χρονικό ορίζοντα τετραετίας με πλήρεις αρμοδιότητες, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει τον δρόμο της ανάπτυξης για τη χώρα και να αναθεωρήσει το Μνημόνιο, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Τα τρία κόμματα συμφωνούν ότι δεν αμφισβητούνται οι στόχοι του μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, του ελέγχου του χρέους αλλά και των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.

Οσον αφορά τις επιμέρους διαφωνίες, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού διακηρύσσουν ότι θα υπάρχει ευελιξία στη λήψη αποφάσεων, προκειμένου να μην αναστέλλεται το έργο της κυβέρνησης, αλλά και η συναίνεση που απαιτείται. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σημαντικές αποφάσεις θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη και των τριών αρχηγών, ενώ θα υπάρχει επιτροπή παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου.

Το προοίμιο της προγραμματικής συμφωνίας προετοιμάζει και για την αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας της Βουλής, προκειμένου το ελληνικό Κοινοβούλιο να προσαρμοστεί στους ρυθμούς παραγωγής νομοθετικού έργου, αναβαθμίζοντας παράλληλα τον ρόλο του στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Όσον αφορά το Φορολογικό Σύστημα, θα τεθούν οι βάσεις για θέσπιση περιουσιολογίου και καθολικότητα του «πόθεν έσχες» καθώς και διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, συμφωνήθηκε να διατηρήσει το κράτος την κυριότητα στα δίκτυα, ενώ περιγράφει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με ΣΔΙΤ επενδύοντας σε υποδομές και θέσεις εργασίας.

Επίσης στο προγραμματικό κείμενο περιλμβάνεται η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, με την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, τον έλεγχο του πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων από το 1974 και μετά, καθώς και τη δήμευση της περιουσίας όσων αποδειχτεί ότι έχουν πλουτίσει παρανόμως.

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης συνεργασίας περιλαμβάνει σειρά μέτρων με προτεραιότητα την ελάφρυνση των βαρών στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από το Σεπτέμβριο, το πάγωμα των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις και η απόφαση να μη γίνουν απολύσεις από το Δημόσιο.

Στο κείμενο συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών περιλαμβάνονται πέντε βασικοί άξονες για τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης, η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, η αναπτυξιακή ανασυγκρότηση και η Κοινωνική Προστασία, οι άμεσες οικονομικές προτεραιότητες, η Συμφωνία για αλλαγές και για εξυγίανση στο πολιτικό σύστημα και αναδιοργάνωση του κράτους στα θέματα παράνομης μετανάστευσης και Ασφάλειας, καθώς και η Εξωτερική Πολιτική.

Βασική αρχή της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου θα είναι η απαίτηση για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο τουλάχιστον χρόνια. Στην ατζέντα περιλαμβάνονται θέματα όπως η αποκατάσταση αδικιών, η ρύθμιση χρεών για τους πολίτες, η επέκταση του επιδόματος ανεργίας, η σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου και η μείωση φορολογικών συντελεστών όπως για παράδειγμα του ΦΠΑ στην εστίαση.

Για την ανάπτυξη, κύριο μέλημα είναι η διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας με νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο και η η αξιοποίηση των επενδυτικών πόρων μέσω ΕΣΠΑ.

Για το επίμαχο ζήτημα της Υγείας, στόχος είναι να μην γίνουν απολύσεις προσωπικού και να ληφθούν επείγοντα μέτρα για την εξομάλυνση της κατάστασης στα νοσοκομεία και στον ΕΟΠΥΥ.


Σέρες: Καταγγελία για βιασμό 14χρονης από τον πατριό της – Από την ηλικία των 7 ετών

βια ενδο

Σέρες: Καταγγελία για βιασμό 14χρονης από τον πατριό της – Από την ηλικία των 7 ετών

Η 14χρονη με την μητέρα της πήγαν στην Αστυνομία για να καταγγείλουν περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας…

Εξοργιστικό περιστατικό στην Κρήτη: 44χρονος χτύπησε τη σύζυγο και τις κόρες του – Συνελήφθη από την αστυνομία

via 252863 212661 type13262

Εξοργιστικό περιστατικό στην Κρήτη: 44χρονος χτύπησε τη σύζυγο και τις κόρες του – Συνελήφθη από την αστυνομία

Απαράδεκτος 44χρονος στη Χερσόνησο της Κρήτης άσκησε βία στη γυναίκα του και τα παιδιά του