Τις τελευταίες εβδομάδες σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας η κυβέρνηση δείχνει να υφίσταται πολύ σημαντική πολιτική φθορά, καθώς πέρα από την ακρίβεια και το αίσθημα της γενικευμένης ανασφάλειας που βιώνει η κοινωνία, εννέα στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι υπάρχει συγκάλυψη στην τραγωδία των Τεμπών. Σε αυτό το πλαίσιο έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης, με τα βέλη πλέον να στρέφονται κατά του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή για την πολιτική του στάση.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στον Ant1 ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης πήρε σαφείς αποστάσεις από τις ενέργειες του Καραμανλή αναφέροντας: «Εγώ δεν θα έβαζα υποψηφιότητα στις εκλογές αν ήμουν στη θέση του».
Παράλληλα, μιλώντας στο Attica TV ο βουλευτής Βοιωτίας Λευτέρης Κτιστάκης σημείωσε: «Εγώ προσωπικά, ναι, θα παραιτούμουν από την ασυλία. Το λέω, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Είναι μια γενικότερη φιλοσοφία που έχω για χρόνια και τώρα που εκλέχθηκα δεν έχω κανένα λόγο να το αλλάξω».
Εντύπωση και έντονους εσωκομματικούς τριγμούς έχει προκαλέσει και η δήλωση του βουλευτή επικρατείας της ΝΔ Γιώργου Σταμάτη, ο οποίος απαντώντας στην ερώτηση τι θα είχε κάνει στη θέση του τότε υπουργού Μεταφορών και αν θα είχε παραιτηθεί από τη βουλευτική ασυλία του επισήμανε: «Εάν ήμουν στη θέση του Καραμανλή, μπορεί να αυτοκτονούσα. Δεν θα άντεχα αν θα μου είχε συμβεί αυτό το πράγμα, είναι ξεκάθαρο. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που χρειάζεται ερμηνεία».
Πολιτικό αδιέξοδο
Είναι σαφές πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών, γι’ αυτό και η «ύστατη» επιλογή είναι το συστηματικό άδειασμα του Καραμανλή για να φύγει το βάρος από το σύνολο της κυβέρνησης.
Πέρα από την απουσία του Κ. Καραμανλή από τη συζήτηση στη Βουλή επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει και η «εξαφάνιση» του πρωθυπουργού, ο οποίος κρύβεται αντιλαμβανόμενος τη μεγάλη πολιτική φθορά. Ενδεικτικά ήταν και όσα είπε από το βήμα της Βουλής για την απουσία του Κυρ. Μητσοτάκη και ο πρόεδρος του ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος: «Η σημερινή απουσία του κ. Μητσοτάκη δεν αποτελεί απλώς επιβεβαίωση της συγκάλυψης, αλλά προσβολή των θυμάτων του εγκλήματος και του καθολικού κοινωνικού αιτήματος για δικαιοσύνη».
Καταρρέουν τα αφηγήματα
Μπορεί ο Κυρ. Μητσοτάκης να πήγε για «ψυχαγωγικούς» λόγους με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στην όαση Σίβα για να πάρει «ανάσες χαλάρωσης», όμως επικρατούν τεράστιος αναβρασμός και δυσαρέσκεια στην κοινωνία από τις κυβερνητικές επιλογές.
Συγκεκριμένα, στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis βλέπουμε σε όλα τα επίπεδα να έχουν καταρρεύσει τα αφηγήματα της κυβέρνησης, είτε αφορούν την τραγωδία των Τεμπών είτε την ακρίβεια και το μείζον θέμα της ασφάλειας. Είναι ενδεικτικό ότι το 88% των πολιτών θεωρεί ότι ούτε το πολιτικό ούτε το δικαστικό σύστημα έχουν κινηθεί αποτελεσματικά για την απόδοση ευθυνών.
Μέσα σε μόλις ένα μήνα σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου της ίδιας εταιρείας:
- Η ΝΔ έχασε πάνω από πέντε ποσοστιαίες μονάδες στην εκτίμηση ψήφου: 31,4% από 36,5%.
- Αυξήθηκε το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι η χώρα κινείται προς λανθασμένη κατεύθυνση: 66% από 60%.
- Μειώθηκε η θετική αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου: 30% από 35%.
- Υποχώρησε και η θετική αξιολόγηση του πρωθυπουργού: 34% από 40%.
- Αυξήθηκαν οι αρνητικές γνώμες για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια: 53% από 45%.
- Λίγους μήνες πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και η κοινωνική αντιπολίτευση φουντώνει σε όλα τα επίπεδα, με την κυβέρνηση να είναι βυθισμένη στην αλαζονεία και την αδράνεια.
Οι ξένοι μάς είπαν πάλι τις συμφωνίες Μητσοτάκη
Πολύ έντονη συζήτηση γίνεται τελευταία σχετικά με τις μυστικές κινήσεις Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Μετά την κρυφή συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι (6/3) τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούσαν εξηγήσεις, με την κυβέρνηση να μιλάει γενικόλογα για «υποστήριξη της Ουκρανίας» χωρίς να αποσαφηνίζει εάν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Την περασμένη Πέμπτη, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ήταν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Ζελένσκι άναψε φωτιές στο Μαξίμου. Ανήρτησε στο X (πρώην Twitter) ότι στη συνάντηση με τον Μητσοτάκη επιτεύχθηκαν συγκεκριμένες συμφωνίες, ενώ τόνιζε ότι είναι σε καλό δρόμο και οι εργασίες για «μια διμερή συμφωνία ασφάλειας με βάση τη Διακήρυξη του Βίλνιους της G7». Την ίδια μέρα και την επόμενη ο πρωθυπουργός δεν έδωσε σαφή απάντηση, μιλώντας περί διαχρονικής στήριξης της Ουκρανίας.
Εκθετος… κατά συρροή
Ο πρωθυπουργός έχει εκτεθεί επανειλημμένως, ενώ κοινή γνώμη και αντιπολίτευση μαθαίνουν από ξένες πηγές –χωρίς ούτε αυτό να είναι βέβαιο– τι διημείφθη πίσω από τις κλειστές πόρτες με τη Μέρκελ ή τον Ερντογάν. Μάλιστα τον Μάιο του 2022 ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς γνωστοποίησε ότι η Αθήνα στέλνει όπλα –και μάλιστα τεθωρακισμένα– στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο προγραμματίζεται (3 ή 4 Απριλίου) η συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Οι μυστικές κινήσεις του πρωθυπουργού έχουν προκαλέσει ανησυχία και στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης, καθώς τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεσμεύουν όλη τη χώρα. Ο Μητσοτάκης αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία ότι είναι προβλέψιμος σύμμαχος και ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε τη συζήτηση για τη φιλοδοξία του να συνεχίσει την πολιτική καριέρα του στο εξωτερικό.