Κυβέρνηση ΕΠΕ

Η κυβέρνηση ΑΕ κατάντησε κυβέρνηση ΕΠΕ. Περιορισμένης ευθύνης.

ek ndkou 1

Πρώτη φορά βλέπει και ακούει είτε για το Κτηματολόγιο της Αθήνας είτε για την ασυδοσία των επιχειρηματιών στις παραλίες. Πρώτη φορά έχει να αντιμετωπίσει πυρκαγιές. Για όλα αυτά δεν φέρει καμία ευθύνη. Πρώτη φορά αναλαμβάνει. Παρέλαβε καμένη (αυτό θα μας πει σε λίγο, πού θα πάει;).

Να τα πάρουμε με τη σειρά· πρώτα και κύρια ας δούμε σε ποιο γήπεδο παίζει μπάλα η ΝΔ. Δεν παίζει 11 εναντίον 11 αν ήταν ποδοσφαιρικό παιχνίδι, καθώς έχει μαζί της τους διαιτητές (ΜΜΕ). Ούτε 15 εναντίον 11 είναι, απλούστατα διότι οι αντίπαλοί της δεν είναι καν 11. Εν όψει δημοτικών και περιφερειακών εκλογών από το ΠαΣοΚ συμμετέχουν σε «γαλάζια» ψηφοδέλτια, από τον ΣυΡιζΑ συμμετέχουν σε «πράσινα», «γαλάζια» και «σκούρα μπλε» ψηφοδέλτια σε συγκεκριμένο δήμο του λεκανοπεδίου ενώ αλλού προκλήθηκε ζήτημα από τη διακήρυξη μελών του κόμματος που παρότρυναν να στηριχθεί ο ακραίος «αντάρτης» της ΝΔ περιφερειάρχης. Τοπικοί παράγοντες μιλούσαν για αριβίστες που κυνηγούσαν καρέκλες. Η ουσία είναι ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές αντιμετωπίζονται με ελαφρότητα, δίνουν βάρος στην «τοπικότητα» και αρνείται να δει κανείς την εικόνα ενός καταγάλανου χάρτη της Ελλάδας άλλη μια φορά σε ένα πεντάμηνο.

Μεταξύ μας, καλά κάνει η ΝΔ, αφού την έχουν αφήσει μόνη να αλωνίζει. Στην Αθήνα ο Μπακογιάννης ανακοίνωσε τους υποψηφίους συμβούλους – μεταξύ αυτών η Κατερίνα Γκαγκάκη που είχε αποπεμφθεί για απρεπή σχόλια, αλλά… έκατσε πίσω και επανέρχεται δόξη και τιμή. Από την άλλη, σε μια φάση πιο πίσω, ο Χάρης Δούκας από το ΠαΣοΚ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του –χωρίς να έχει το επίσημο χρίσμα– με τη στήριξη προσωπικοτήτων (Καμίνης, Μπουτάρης, Χριστουδουλάκης κ.ά.). Ακόμη πιο πίσω ο ΣυΡιζΑ, που έχει το σοβαρό ζήτημα της εκλογής προέδρου, ανακοίνωσε υποψήφιο δήμαρχο τον Κώστα Ζαχαριάδη, κατόπιν έντονων συζητήσεων και ζυμώσεων, και αφού προηγήθηκε μια διερευνητική επαφή με πρόσωπο το οποίο απέρριπτε η υπάρχουσα δημοτική κίνηση. Πολύ πιο μπροστά ο Κασιδιάρης, που έχει ήδη δηλώσει υποψήφιος δήμαρχος και η ΝΔ τον έχει αφήσει να αλωνίζει. Τη βολεύει άλλωστε να τον έχει αντίπαλο του Μπακογιάννη στον δεύτερο γύρο (αν δεν καταφέρει ο πρωθυπουργανιψιός να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή ελλείψει κινητικών αντιπάλων) και έτσι να εκλεγεί παμψηφεί ο εκλεκτός της. Σε μια επανάληψη του γαλλικού «μοντέλου» εκλογής του Μακρόν απέναντι στη Λεπέν. Τον στήριξαν οι δημοκρατικοί πολίτες και τους κέρασε αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση και περισσότερη, ακραία καταστολή.

«Υποσχέσεις» και ευθύνες

Συντονισμένη στο μήκος κύματος του Μακρόν η ΝΔ. Υποσχέθηκε να δώσει στους συνταξιούχους αναδρομικά και δικαίωση, αλλά τώρα κόβει συντάξεις. Το δήλωσε επίσημα ο Άδωνις Γεωργιάδης. Εφόσον η χήρα εργάζεται, η σύνταξη θα πέσει στο 35% από το 75% μόλις περάσει τριετία. Πρόκειται δηλαδή για επέκταση της περικοπής των συντάξεων χηρείας και στον ιδιωτικό τομέα.

Μπροστά στις πυρκαγιές και την αυξανόμενη κάθε χρόνο καταστροφή του φυσικού και ζωικού πλούτου η κυβέρνηση βρήκε τη λύση: τιμωρία. Αυτή η ακροδεξιά αντίληψη ότι αν τιμωρήσεις θα προλάβεις, δεν έχει ισχύ, π.χ., στις ΗΠΑ. Η δολοφονία και η θανατική ποινή δεν έχει αποτρέψει δολοφόνους να πάρουν ένα όπλο και να θερίσουν όποιον βρουν μπροστά τους. Έτσι και εδώ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη με φυλακίσεις χωρίς αναστολή ακόμη και για φωτιές εξ αμελείας και με βαριά πρόστιμα περιμένει ότι θα… σβήσει τις φωτιές. Να προσλάβει πυροσβέστες, να εκσυγχρονίσει τον στόλο, να οργανώνει άμεσα και αποτελεσματικά τον συντονισμό κατάσβεσης, όλα αυτά δεν υπάρχουν στο νεοφιλελεύθερο και αυταρχικό «οπλοστάσιό» της.

Η ίδια κυβέρνηση δείχνει πόσο ευαίσθητη είναι στις ευθύνες που έχει απέναντι στους πολίτες. Άλλη μία φορά αφήνει την αγορά των «αναπάντεχων» κερδών να σώσει τους καταναλωτές από τις αυξήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα. Μπορεί να θέλει σβήσει τη φωτιά με τη φωτιά, αλλά στο τέλος καίγεται η ίδια.

Επίσης η «υπεύθυνη» κυβέρνηση βγήκε να απαιτήσει τη νομιμότητα στις παραλίες, αφού έχει ήδη ζητηθεί από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να εφαρμοστεί η σχετική εγκύκλιος που είχε εκδοθεί τον Μάιο. Οι επιχειρηματίες είναι ασύδοτοι, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί με ελλείψεις προσωπικού αν δεν είναι ανύπαρκτοι και οι δημοτικές αρχές να… συλλαμβάνονται όταν ζητούν να εφαρμοστεί ο νόμος, όπως συνέβη στη Σέριφο.

Υπευθυνότητα έχει η κυβέρνηση που αφήνει να εκτυλίσσεται το απόλυτο χάος στο Κτηματολόγιο Αθηνών και σαν στρουθοκάμηλος να βγαίνει τώρα, πάλι κατόπιν εορτής, να υπόσχεται ψηφιακή υποβολή δικαιολογητικών. Αν κάποιος περνούσε από την οδό Αριστοτέλους εδώ και μήνες –όπως εμείς– θα έβλεπε ως μόνιμο μοτίβο στο πεζοδρόμιο και στο οδόστρωμα την ουρά από τις πρώτες πρωινές ώρες κιόλας. Ωστόσο αυτά ήταν «μαγική εικόνα» για την καλύτερη κυβέρνηση όλων των εποχών. Δεν υπήρχαν.

Όσο για την υπεύθυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό προσωπικά, που έχει καταφερθεί πολλές φορές αρνητικά για την υπόθεση των υποκλοπών, να επισημάνουμε ότι άλλος ένας βρέθηκε και με τη βούλα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να έχει πέσει θύμα μολυσμένου sms. Είναι μάλιστα πολύ στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο Μιχάλης Μπεκίρης, διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή. Ούτε τους πιο στενούς συνεργάτες του δεν εμπιστευόταν.

Για την υπόθεση Αθανασίου, που «παρήγγειλε» ουσιαστικά έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης του Βαξεβάνη, έγραψε η φίλη αναγνώστρια Βίκυ Χωρ. στο πάντα φιλόξενο [email protected]: «Τι το ήθελα να διαβάσω βραδιάτικα τους τίτλους των ειδήσεων στο τέλος της μέρας; Με έκπληξη έμαθα τον “αγώνα” που ετοιμάζει ο Αθανασίου ενάντια στον Κ. Βαξεβάνη. Πόσο κουραστικό είναι να είσαι φασίστας! Επίσης μαφιόζος, ανεξάρτητα από τα κέρδη που μπορεί να έχεις. Ο Αθανασίου, για παράδειγμα, τι επιδιώκει; Εκδίκηση, καθαρό όνομα, εξόντωση “εχθρού”; Τόσο άγχος, τέτοια προσπάθεια, σαν να μην υπάρχει τίποτε άλλο στη ζωή! Και παρασέρνουν κι εμάς. Να αντιπαλεύουμε, να κουραζόμαστε, να τα φτύνουμε. Ζούμε ένα εφιάλτη στον ξύπνιο μας. Διάβασα και για την επίθεση στον Νίκο Παπαδογιάννη. Τόση παράνοια και κακία ποιος κανονικός άνθρωπος μπορεί να έχει; 

Γεια σου Νίκο, γεια σου Θανάση, γεια σου Κώστα. Εύχομαι δύναμη και κουράγιο σε όλους».

Ο εφιάλτης επιστρέφει;

Στη Βρετανία ανακοινώθηκε αύξηση κρουσμάτων Covid-19 κατά 32,3% σε σχεδόν ένα μήνα. Στην Ελλάδα ο κορονοϊός επέστρεψε εκκωφαντικά. Τον είχε νικήσει η κυβέρνηση, αλλά… γλίτωσε και τρύπωσε για να μας χαλάσει το καλοκαίρι – σκέφτεστε να θέλετε να πάτε διακοπές ή να είστε διακοπές και να κολλήσετε; Καταγράφηκε αύξηση κατά 41% (όσα πήρε και η κυβέρνηση στις τελευταίες εκλογές) των εισαγωγών ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των ασθενών που διασωληνώθηκαν. Κερασάκι στην τούρτα είναι ότι σημειώθηκαν 24 θάνατοι σε μια εβδομάδα.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Πακιστάν: Τουλάχιστον 143 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Απρίλιο λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων

AP22242277968711

Πακιστάν: Τουλάχιστον 143 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Απρίλιο λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων

«Αυτά τα ασυνήθιστα μοντέλα βροχοπτώσεων είναι άμεση επίπτωση της κλιματικής αλλαγής».

«Κάνω τη σωστή επιλογή για το παιδί μου;» – Τι αποκαλύπτει η Εριέττα Κούρκουλου για τη βίγκαν διατροφή του γιου της

418772443 18022281412941275 8315185596764891479 n

«Κάνω τη σωστή επιλογή για το παιδί μου;» – Τι αποκαλύπτει η Εριέττα Κούρκουλου για τη βίγκαν διατροφή του γιου της

«Μέσα από αυτή τη διαδρομή έμαθα να έχω εμπιστοσύνη στο παιδί μου. Ότι μπορεί να…