Newsroom

Newsroom

Κύπρος: Συ­γκυ­ρία κρί­σι­μω­ν α­πο­φά­σεων

Του Σπύρου Λαπατσιώρα Η κυ­πρια­κή κοι­νω­νία βρί­σκε­ται σε δύ­σκο­λη ι­στο­ρι­κή στιγ­μή, κα­θώς ο­δη­γεί­ται στην υ­πο­γρα­φή ε­νός Μνη­μο­νίου. Το βα­σι­κό­τε­ρο πρό­βλη­μα…


Του Σπύρου Λαπατσιώρα

Η κυ­πρια­κή κοι­νω­νία βρί­σκε­ται σε δύ­σκο­λη ι­στο­ρι­κή στιγ­μή, κα­θώς ο­δη­γεί­ται στην υ­πο­γρα­φή ε­νός Μνη­μο­νίου. Το βα­σι­κό­τε­ρο πρό­βλη­μα το ο­ποίο έρ­χε­ται να «ε­πι­λύ­σει» το Μνη­μό­νιο, εί­ναι το τρα­πε­ζι­κό.

Το τρα­πε­ζι­κό σύ­στη­μα, κέ­ντρο του προ­βλή­μα­τος

Τα συ­νο­λι­κά δά­νεια που εί­χαν δώ­σει οι τρά­πε­ζες, τον Ιού­νιο του 2011 α­νέρ­χο­νταν στο 510% του κυ­πρια­κού Α­ΕΠ (91.4 δισ. ευ­ρώ δά­νεια και 18 δισ. πε­ρί­που Α­ΕΠ). Εξ αυ­τών το 130% του Α­ΕΠ α­φο­ρού­σε δά­νεια στην Ελλά­δα. Αντί­στοι­χα, οι συ­νο­λι­κές κα­τα­θέ­σεις στις τρά­πε­ζες α­νέρ­χο­νταν σε 94 πε­ρί­που δισ. εκ των ο­ποίων τα 51 (σχε­δόν το 300% του Α­ΕΠ) ή­ταν α­πό μη κα­τοί­κους της Κύ­πρου: Έλλη­νες (17,3 δισ.) και Ρώ­σους κυ­ρίως (25 δισ. πε­ρί­που).

Με αυ­τά τα δε­δο­μέ­να το τρα­πε­ζι­κό σύ­στη­μα της Κύ­πρου θυ­μί­ζει συν­δυα­σμό του συ­στή­μα­τος της Ιρλαν­δίας (υ­πε­ρ-ε­πέ­κτα­ση του δα­νει­σμού) και Ισλαν­δίας (υ­ψη­λό­τα­το πο­σο­στό κα­τα­θέ­σεων α­πό το ε­ξω­τε­ρι­κό). Πρό­κει­ται για έ­να σύ­στη­μα το ο­ποίο εί­ναι πο­λύ ευά­λω­το σε δια­τα­ρα­χές της τρα­πε­ζι­κής πί­στης.

Τα α­πο­τε­λέ­σμα­τα που εί­χε η κρί­ση του 2008 ά­φη­σαν το ση­μά­δι τους και στην Κύ­προ. Το μο­ντέ­λο α­νά­πτυ­ξης που στη­ρι­ζό­ταν στην ε­πέ­κτα­ση της πί­στης στα νοι­κο­κυ­ριά, ε­ξαν­τλή­θη­κε με α­πο­τέ­λε­σμα να υ­πάρ­ξει το 2009 ύ­φε­ση και κα­τό­πιν ου­σια­στι­κά στα­σι­μό­τη­τα. Φέ­τος α­να­μέ­νε­ται ύ­φε­ση της τά­ξης του 2,5%. Πα­ράλ­λη­λα, το 2011 η α­νερ­γία α­νήλ­θε στο 8% και φέ­τος α­να­μέ­νε­ται να ξε­πε­ρά­σει το 12% (τρι­πλά­σιο α­πό το σύ­νη­θες 4% των προ­η­γού­με­νων ε­τών πριν την κρί­ση) με αυ­ξη­τι­κές τά­σεις για τα ε­πό­με­να έ­τη.

Το ρό­λο της έ­παι­ξε και η δη­μο­σιο­νο­μι­κή πο­λι­τι­κή που στό­χευε στα πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα μέ­σω πε­ριο­ρι­σμού της δα­πά­νης. Εδώ πρέ­πει να α­να­φέ­ρου­με ό­τι η πρό­τα­ση του Α­ΚΕΛ το 2010 για αύ­ξη­ση του ε­ται­ρι­κού φό­ρου α­πό το χα­μη­λό­τα­το 10% σε 11%, που θα ε­λα­χι­στο­ποιού­σε τις πε­ρι­κο­πές της δα­πά­νης, κα­θώς θα αυ­ξά­νο­νταν τα έ­σο­δα, κα­τα­ψη­φί­στη­κε στη βου­λή (το Α­ΚΕΛ έ­χει σχη­μα­τί­σει κυ­βέρ­νη­ση μειο­ψη­φίας).

Ωστό­σο, αν και ό­λα αυ­τά δεί­χνουν την ε­ξάν­τλη­ση ε­νός υ­πο­δείγ­μα­τος α­νά­πτυ­ξης, οι χρη­μα­το­δο­τι­κές α­νά­γκες που ο­δη­γούν στο Μη­χα­νι­σμό Στή­ρι­ξης και στο Μνη­μό­νιο προέρ­χο­νται α­πό τα 10 δισ. πε­ρί­που που ε­κτι­μά­ται ό­τι λεί­πουν α­πό τις τρά­πε­ζες της Κύ­πρου. Αυ­τές τις α­νά­γκες δη­μιούρ­γη­σα­ν: α) το «κού­ρε­μα» των ελ­λη­νι­κών ο­μο­λό­γων (PSI), β) η αύ­ξη­ση των ε­πι­σφα­λειών στα δά­νεια στην Ελλά­δα και γ) η αμ­φι­λε­γό­με­νη ά­σκη­ση ε­πο­πτείας α­πό τον προ­η­γού­με­νο διοι­κη­τή της Κε­ντρι­κής Τρά­πε­ζας.

Η δια­πραγ­μά­τευ­ση του μνη­μο­νίου

Η α­νε­πι­τυ­χής κα­τά­λη­ξη α­να­ζή­τη­σης δα­νείων α­πό τη Ρω­σία (με­τά τα 2,5 δισ. που έ­δω­σε το 2011, πα­ρέ­πεμ­ψε στην Ε.Ε) εί­τε α­πό τον Κί­να (μάλ­λον λό­γω των α­παι­τή­σεων για α­νταλ­λάγ­μα­τα) και η ε­πι­λο­γή της κά­λυ­ψης των ελ­λειμ­μά­των των τρα­πε­ζών μέ­σω α­να­κε­φα­λαιο­ποίη­σης (δη­λα­δή με την πα­ρο­χή σε αυ­τές των χρη­μά­των που λεί­πουν, ό­πως συ­νέ­βη στην Ελλά­δα και σε άλ­λες χώ­ρες της ευ­ρω­ζώ­νης), ο­δή­γη­σε την κυ­πρια­κή κυ­βέρ­νη­ση στην α­να­ζή­τη­ση χρη­μα­το­δό­τη­σης α­πό τον Ευ­ρω­παϊκό Μη­χα­νι­σμό Στή­ρι­ξης, τον Ιού­νιο του 2012.

Αυ­τό ο­δή­γη­σε σε μία μα­κρά δια­δι­κα­σίας δια­πραγ­μά­τευ­σης των ό­ρων δα­νει­σμού –δη­λα­δή του Μνη­μο­νίου– η ο­ποία δεν έ­χει τε­λειώ­σει α­κό­μη. Η ε­ξέ­τα­ση της δια­δι­κα­σίας δια­πραγ­μά­τευ­σης μας ε­πι­τρέ­πει να βγά­λου­με χρή­σι­μα πο­λι­τι­κά συ­μπε­ρά­σμα­τα.

Κοι­νή βά­ση ό­λων των εκ­δο­χών που έ­χει πά­ρει η συμ­φω­νία κα­τά τη δια­πραγ­μά­τευ­ση, εί­ναι η θέ­ση ό­τι το τρα­πε­ζι­κό πρό­βλη­μα πρέ­πει να α­ντι­με­τω­πι­στεί με τη μορ­φή πα­ρο­χής στις τρά­πε­ζες του πο­σού που λεί­πει (α­να­κε­φα­λαιο­ποίη­ση). Ση­μα­ντι­κή συ­νέ­πεια αυ­τής της ο­πτι­κής εί­ναι ο κίν­δυ­νος να χα­ρα­κτη­ρι­στεί το δη­μό­σιο χρέ­ος ως μη-βιώ­σι­μο, αν τα 10 δισ. που υ­πο­λο­γί­ζο­νται (ύ­ψος που τώ­ρα αμ­φι­σβη­τεί η κυ­βέρ­νη­ση) κα­τα­γρα­φούν σε αυ­τό (φτά­νει ά­με­σα πά­νω α­πό 140% του Α­ΕΠ). Πρό­κει­ται για ε­ξέ­λι­ξη που αν πραγ­μα­το­ποιη­θεί, ο­δη­γεί σε ση­μα­ντι­κή χει­ρο­τέ­ρευ­ση των ό­ρων της τρέ­χου­σας συμ­φω­νίας.

Όλες οι εκ­δο­χές, ε­πί­σης, ορ­γα­νώ­νο­νται στη βά­ση του νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρου σχε­δίου υ­πο­τί­μη­σης της ερ­γα­σίας (με δια­φο­ρε­τι­κούς βαθ­μούς σκλη­ρό­τη­τας-η­πιό­τη­τας) μέ­σω α­πώ­λειας ει­σο­δη­μά­των και δι­καιω­μά­των των μι­σθω­τώ­ν/συ­ντα­ξιού­χων και μέ­σω ι­διω­τι­κο­ποιή­σεων. Συγ­χρό­νως, ορ­γα­νώ­νουν σε δια­φο­ρε­τι­κό βαθ­μό την α­νά­γκη ε­νός ε­πό­με­νου Μνη­μο­νίου μέ­σω του γνω­στού κύ­κλου μείω­σης εγ­χώ­ριας ζή­τη­σης-ύ­φε­ση-α­πο­μό­χλευ­ση, αύ­ξη­ση των α­να­γκών χρη­μα­το­δό­τη­σης (ι­διω­τι­κών και δη­μό­σιων).

Εκεί που δια­φο­ρο­ποιού­νται οι ό­ροι, εί­ναι α­νά­με­σα στο αρ­χι­κό πο­σο­στό πε­ρι­κο­πής μι­σθών που ζη­τού­σε η τρόι­κα, ο­ρι­ζό­ντια 15%, και στον τε­λι­κό ό­ρο για κλι­μα­κω­τές πε­ρι­κο­πές που στα 2.000 ευ­ρώ, που α­πο­τε­λούν το μέ­σο μι­σθό στο δη­μό­σιο, α­νέρ­χο­νται σε 3,75% για τα έ­τη 2012-13 και 5,25% α­πό το 2014. Επί­σης, δεν κα­ταρ­γεί­ται ο 13ος μι­σθός, δια­τη­ρεί­ται ο θε­σμός της Αυ­τό­μα­της Τι­μα­ριθ­μι­κής Ανα­προ­σαρ­μο­γής ως θε­σμός: οι μι­σθω­τοί θα υ­πο­στούν ό­μως α­πώ­λειες, ε­πει­δή α­να­στέλ­λε­ται η ε­φαρ­μο­γή του για το διά­στη­μα που διαρ­κεί το πρό­γραμ­μα και κα­τό­πιν θα δί­νε­ται μειω­μέ­νη Α­ΤΑ στο μι­σό και ό­χι α­νά ε­ξά­μη­νο, αλ­λά α­νά έ­τος. Δεν έ­γι­ναν α­πο­δε­κτές οι ι­διω­τι­κο­ποιή­σεις των ΔΕ­ΚΟ και η ου­σια­στι­κή διά­λυ­ση του συ­νερ­γα­τι­κού πι­στω­τι­κού συ­στή­μα­τος. Ενώ δεν υ­πήρ­ξε δέ­σμευ­ση των α­να­με­νό­με­νων ε­σό­δων α­πό το φυ­σι­κό αέ­ριο για α­πο­πλη­ρω­μή του χρέ­ους. Εδώ πρέ­πει να ση­μειώ­σου­με ό­τι η μείω­ση του προ­σω­πι­κού του δη­μο­σίου το­μέα κα­τά 1.250 ά­το­μα το χρό­νο α­πο­τε­λού­σε τρέ­χου­σα πο­λι­τι­κή (με 1.000 ά­το­μα) της κυ­πρια­κής κυ­βέρ­νη­σης, γε­γο­νός που έ­χει ση­μα­σία για το ποιος συ­σχε­τι­σμός πο­λι­τι­κών α­να­πα­ρί­στα­ται και κα­θο­ρί­ζει την έκ­βα­ση των ό­ποιων δια­πραγ­μα­τεύ­σεων.

Κά­ποια πο­λι­τι­κά συ­μπε­ρά­σμα­τα

Πρώ­το. Η δέ­σμευ­ση στο τρέ­χον υ­πό­δειγ­μα κά­λυ­ψης των α­να­γκών του τρα­πε­ζι­κού συ­στή­μα­τος θέ­τει την κυ­βέρ­νη­ση της Κύ­πρου «στη γω­νία». Αφε­νός μεν το πο­λι­τι­κό σχέ­διο που υ­λο­ποιεί παίρ­νει τη μορ­φή ε­νός α­γώ­να ά­μυ­νας α­πέ­να­ντι σε υ­πέρ­τε­ρες δυ­νά­μεις, στη βά­ση δια­τή­ρη­σης του υ­πάρ­χο­ντος υ­πο­δείγ­μα­τος α­να­πα­ρα­γω­γής και ρύθ­μι­σης των κοι­νω­νι­κών σχέ­σεων, εν α­να­μο­νή μιας κα­λύ­τε­ρης οι­κο­νο­μι­κής ή πο­λι­τι­κής συ­γκυ­ρίας. Αφε­τέ­ρου, τη δε­σμεύει στο νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρο σχέ­διο διά­χυ­σης των ζη­μιών του νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρα ορ­γα­νω­μέ­νου χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού συ­στή­μα­τος στο σύ­νο­λο της κοι­νω­νίας και τη με­τα­τό­πι­ση του κοι­νω­νι­κού συ­σχε­τι­σμού δυ­νά­μεων εις βά­ρος του κό­σμου της ερ­γα­σίας με κα­λύ­τε­ρους ή χει­ρό­τε­ρους ό­ρους.

Κά­θε ση­μα­ντι­κή κρί­ση, ό­πως η τρέ­χου­σα, «γεν­νά» έ­να νέο υ­πό­δειγ­μα ρύθ­μι­σης των οι­κο­νο­μι­κών και κοι­νω­νι­κών σχέ­σεων. Σή­με­ρα το ι­στο­ρι­κό δια­κύ­βευ­μα εί­ναι: ή η υ­πο­τα­γή στην εμ­βά­θυν­ση του νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρου υ­πο­δείγ­μα­τος ή η ε­πα­νοι­κειο­ποίη­ση με σύγ­χρο­νο τρό­πο με νέες κοι­νω­νι­κές συμ­μα­χίες και μορ­φές του νοή­μα­τος της αλ­λη­λεγ­γύης και της δη­μο­κρα­τίας. Για την κυ­πρια­κή οι­κο­νο­μία ει­δι­κά, αυ­τή η κα­τεύ­θυν­ση περ­νά μέ­σα α­πό μια άλ­λη α­ντι­με­τώ­πι­ση του τρα­πε­ζι­κού προ­βλή­μα­τος.

Δεύ­τε­ρο. Πε­ριο­ρι­ζό­με­νοι αυ­στη­ρά στη δια­πραγ­μά­τευ­ση, πρέ­πει να πα­ρα­τη­ρή­σου­με ό­τι οι αρ­χι­κοί ό­ροι άλ­λα­ξαν ε­πί το θε­τι­κό­τε­ρο. Με μια α­να­λο­γία υ­πήρ­ξε βελ­τίω­ση α­πό το μείον 10 στο μείον 3. Με αυ­τό το κρι­τή­ριο, η δια­πραγ­μά­τευ­ση μπο­ρεί να χα­ρα­κτη­ρι­στεί ε­πι­τυ­χής και μας ε­πι­τρέ­πει να ε­ξά­γου­με χρή­σι­μα πο­λι­τι­κά συ­μπε­ρά­σμα­τα, ει­δι­κά αν α­να­λο­γι­στού­με ό­τι η Κύ­προς α­ντι­με­τω­πί­ζει πο­λύ ση­μα­ντι­κό­τε­ρα προ­βλή­μα­τα α­πό την Ελλά­δα του 2010: α) Το α­πο­τέ­λε­σμα συ­νι­στά κό­λα­φο για τις κυ­βερ­νή­σεις της Ελλά­δας που υ­πε­ρά­σπι­ζαν τα μνη­μό­νια στη βά­ση της «ε­πι­βο­λής α­πό την τρόι­κα» και τις «α­νά­γκες», και στην «κα­λύ­τε­ρη» πε­ρί­πτω­ση «κέρ­δι­ζαν» τα ι­σο­δύ­να­μα και τα ε­μπρο­σθο­βα­ρή μέ­τρα. β) Το α­πο­τέ­λε­σμα δεί­χνει ό­τι δεν ευ­στα­θεί η ά­πο­ψη που ι­σχυ­ρί­ζε­ται ό­τι εί­ναι τό­σο α­σφυ­κτι­κό το πλαί­σιο στην ΕΕ που δεν μπο­ρεί να κερ­δη­θεί τί­πο­τα ε­ντός του. Αν προ­σθέ­σου­με μά­λι­στα στους συλ­λο­γι­σμούς μας το γε­γο­νός ό­τι το Α­ΚΕΛ α­πο­τε­λεί μειο­ψη­φία στη βου­λή και ό­τι τα υ­πό­λοι­πα κόμ­μα­τα ζη­τού­σαν χει­ρό­τε­ρους ό­ρους α­πό την τρόι­κα, πιέ­ζο­ντας μά­λι­στα για ά­με­ση υ­πο­γρα­φή της συμ­φω­νίας με τους αρ­χι­κούς ό­ρους, κα­τα­λα­βαί­νου­με έ­να βα­σι­κό με­θο­δο­λο­γι­κό κα­νό­να που ε­ξά­γε­ται α­πό τη δια­πραγ­μά­τευ­ση που διε­ξήχ­θη: γ) Στους ό­ρους της συμ­φω­νίας που ε­πι­τυγ­χά­νε­ται, στην έκ­βα­ση της δια­πραγ­μά­τευ­σης, «α­ντα­να­κλά­ται» ο ε­σω­τε­ρι­κός πο­λι­τι­κός συ­σχε­τι­σμός δυ­νά­μεων και η δυ­να­τό­τη­τα (ή η α-δυ­να­τό­τη­τα) να κι­νη­το­ποιη­θεί η κοι­νω­νία στη βά­ση ε­νός ε­ναλ­λα­κτι­κού υ­πο­δείγ­μα­τος πέ­ραν της νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης στρα­τη­γι­κής.

http://www.epohi.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Σοκάρει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο, δεν αντέχω να βιώσω ξανά τέτοια βία»

Λαμπρόγιαννη

Σοκάρει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο, δεν αντέχω να βιώσω ξανά τέτοια βία»

«Πολλές φορές υπάρχει μια βουβή βία, η οποία ενίοτε είναι χειρότερη από αυτήν που εκφράζεται»,…

H Johnson & Johnson δίνει 6,5 δισ. δολάρια για να βάλει τέλος στις αγωγές για το πιθανώς καρκινογόνο ταλκ της

ap johnson

H Johnson & Johnson δίνει 6,5 δισ. δολάρια για να βάλει τέλος στις αγωγές για το πιθανώς καρκινογόνο ταλκ της

Η εταιρεία αποδέχεται να πληρώσει κάπου 6,475 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 25 ετών για να…

Άγρια καταστολή στα αμερικανικά πανεπιστήμια σε βάρος των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης

AP24123016129693

Άγρια καταστολή στα αμερικανικά πανεπιστήμια σε βάρος των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης

Εκατοντάδες συλλήψεις στη Νέα Υόρκη -Η αστυνομία διέλυσε καταυλισμό διαδηλωτών στο πανεπιστήμιο του Τέξας