Κυπριακό: Εθνική γραμμή επιδιώκει το Μαξίμου – Πολιτικές πρωτοβουλίες από Τσίπρα

Κοινή εθνική γραμμή για το μείζον θέμα του Κυπριακού επιδιώκει να θεσπίσει το Μαξίμου μέσω των απανωτών συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς την επόμενη Δευτέρα. Η πολυμερής Σύνοδος της Γενεύης θα κρίνει το ζήτημα που ταλανίζει εδώ και πολλά χρόνια Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία, με τη χάραξη ομόφωνης πολιτικής στάσης απέναντι στις τουρκικές αξιώσεις να αποτελεί το κύριο ζητούμενο.

586bab7d1dc5240f5d8b4a7c

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς -πλην της Χρυσής Αυγής- θα έχει την επόμενη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας, προτού η κυβερνητική αποστολή θα ταξιδέψει στην Ελβετία. Σκοπός των συναντήσεων εκτός από τη διεξοδική ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, είναι ο σχηματισμός ομόφωνης εθνικής στάσης για να αποφευχθούν παρεκκλίνουσες αντιπολιτευτικές απόψεις που πιθανώς να αποτελέσουν επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι προγραμματισμένες συναντήσεις μεταξύ Τσίπρα και πολιτικών αρχηγών: 

  • 10:00 Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος ΝΔ
  • 12:00 Φώφη Γεννηματά, Επικεφαλής Δημοκρατικής Συμπαράταξης
  • 14:00 Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας ΚΚΕ
  • 17:00 Σταύρος Θεοδωράκης, Επικεφαλής του Ποταμιού
  • 19:30 Βασίλης Λεβέντης, Πρόεδρος Ένωσης Κεντρώων
  • 20:30 Πάνος Καμμένος, Πρόεδρος ΑΝΕΛ  

Οι θέσεις της κυβέρνησης ταυτίζονται πλήρως με αυτές της Λευκωσίας, καθόσον οι «κόκκινες γραμμές» που έχει υιοθετήσει η Κύπρος για το ζήτημα των εγγυήσεων ευθυγραμμίζονται με αυτές της Αθήνας. Το γεγονός αυτό επανεπιβεβαιώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα, την περασμένη Παρασκευή. 

Ο τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, θα δώσει το «παρών» στη διάσκεψη, ενώ στο Μαξίμου φρονούν πως σίγουρη πρέπει να θεωρείται και η συμμετοχή της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είχε το μεσημέρι της Δευτέρας τηλεφωνική επικοινωνίας με την κ. Μέι, αναπτύσσοντας αναλυτικά τις θέσεις της Ελλάδας σ’ ό,τι αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις για το Κυπριακό, ενόψει της πολυμερούς διάσκεψης στη Γενεύη. «O πρωθυπουργός ζήτησε την υποστήριξη της κ. Μέι για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο» τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Επιπρόσθετα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας στο περιθώριο της Συνόδου, δίχως να έχει διευκρινιστεί αν αυτή θα πραγματοποιηθεί κατά τη πριν ή μετά τις διαβουλεύσεις. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά τόσο με τον πρόεδρο της Κομισόν, Ζακ Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. 

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

profile player 960x540 25

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

«Του Ανδρέα Παπανδρέου του έλειπε η τρυφερότητα, του έλειπε η αγάπη» ανέφερε η Δήμητρα Λιάνη

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…