Newsroom

Newsroom

«Κυνήγι μαγισσών» από τον Μακρόν: Φταίνε…τα video games – Ζητά την ταυτοποίηση διαδηλωτών που προωθούν την εξέγερση

Μετά το μπλόκο σε συγκεντρώσεις, κατηγορεί...τα video games για την εξέγερση και καλεί τους γονείς των νέων να παρέμβουν. Επιπλέον, ζητά από τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να αποκαλύψουν στις αρχές…τις ταυτότητες εκείνων που τα χρησιμοποιούν, «προωθώντας τη βία».

AP23181294077641 1

Η δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού έχει προκαλέσει μεγάλες κοινωνικές αναταραχές στη Γαλλία, με τον Εμανουέλ Μακρόν να μεταβαίνει εσπευσμένα στο Παρίσι από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία στα άκρα: Ο Μακρόν κατεβάζει τεθωρακισμένα στους δρόμους – Έκτακτα μέτρα και «φρένο» στα Μέσα Μεταφοράς

Υπενθυμίζεται πως ο Εμανουέλ Μακρόν είχε ήδη συγκαλέσει χθες το πρωί (29/06) μια πρώτη συνεδρίαση του διυπουργικού πυρήνα κρίσης με τους υπουργούς και διευθυντές διοικήσεων στο υπουργείο Εσωτερικών, πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες. Είχε καταγγείλει «αδικαιολόγητες» βιαιότητες. Στη συνέχεια, στη βελγική πρωτεύουσα, δεν πήρε δημόσια το λόγο.

Ζημιές σε δημόσια κτίρια, λεηλασίες και σποραδικές συμπλοκές σημείωθηκαν την περασμένη νύκτα σε πολυάριθμες πόλεις της περιφέρειας του Παρισιού και της επαρχίας, μετά την απαγγελία κατηγοριών για ανθρωποκτονία από πρόθεση και την προσωρινή κράτηση του αστυνομικού, ο οποίος σκότωσε τον 17χρονο την Τρίτη στη Ναντέρ, κοντά στην πρωτεύουσα, στη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας μετά την άρνησή του να συμμορφωθεί.

Μετά την τρίτη νύχτα ταραχών στη χώρα, η γαλλική κυβέρνηση σήμανε συναγερμό, με την πρωθυπουργό της Γαλλίας να αφήνει νωρίτερα όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Τι ανακοίνωσε σήμερα – Κατηγορεί…τα video games για την εξέγερση

«Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα γεγονότα των τελευταίων ημερών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακρόν σε τηλεοπτικές δηλώσεις.

Πέραν τούτου, προχώρησε και σε μια ακόμη αδιανόητη διευκρίνιση, αφού κάλεσε τους γονείς των νέων να εμποδίσουν τα παιδιά τους να βγουν στους δρόμους και να συμμετάσχουν στις ταραχές, καθώς πολλοί εξ αυτών «επαναλαμβάνουν ό,τι έβλεπαν στο διαδίκτυο και τα βιντεοπαιχνίδια που τους έχουν δηλητηριάσει».

«Μερικές φορές μοιάζει σαν κάποιοι από αυτούς να ξαναζούν στους δρόμους τα βιντεοπαιχνίδια που τους έχουν δηλητηριάσει», είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τέλος, εξαπέλυσε ευθείες απειλές περί στοχοποιήσης και λογοκρισίας σε βάρος πολιτών που συντάσσονται με την πλευρά των εξεγερμένων, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τα κοινωνικά δίκτυα για την απόσυρση «των πιο ευαίσθητων τύπων περιεχομένου» και ζητά από τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να αποκαλύψουν στις γαλλικές αρχές τις ταυτότητες «εκείνων που χρησιμοποιούν αυτά τα κοινωνικά δίκτυα για να καλέσουν σε αναταραχή και να προωθήσουν τη βία», πρόσθεσε.

Μπλόκο σε συγκεντρώσεις, «χειρόφρενο» σε ΜΜΜ – 875 συλλήψεις

Μετά τις ταραχές τη νύχτα της Πέμπτης (29/6) και της διευρυμένης κοινωνικής αναταραχής, η πόλη της Μασσαλίας αποφάσισε την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της χώρας. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα σταματήσουν την κυκλοφορία τους στις 19.00.