Γαλλία στα άκρα: Ο Μακρόν κατεβάζει τεθωρακισμένα στους δρόμους – Έκτακτα μέτρα και «φρένο» στα Μέσα Μεταφοράς

Ο υπουργός ζήτησε επίσης το συστηματικό έλεγχο στην πώληση και μεταφορά βεγγαλικών, μπιτονιών με βενζίνη, οξέων και εύφλεκτων χημικών προϊόντων. Παράλληλα, η πρωθυπουργός αποφάσισε την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της χωροφυλακής.

AP23180819538840

Μετά από τρεις μέρες βίαιων επεισοδίων εξαιτίας της αστυνομικής δολοφονίας του 17χρονου Ναέλ, ο Ζεράλ Νταρμανέν ζήτησε την Παρασκευή από τις περιφέρειες να σταματήσουν την κυκλοφορία σε όλη τη Γαλλία από τις 9 μ.μ. Ο υπουργός ζήτησε επίσης το συστηματικό έλεγχο στην πώληση και μεταφορά βεγγαλικών, μπιτονιών με βενζίνη, οξέων και εύφλεκτων χημικών προϊόντων. Παράλληλα, η πρωθυπουργός αποφάσισε την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της χωροφυλακής.

Τεθωρακισμένα στους δρόμους

Η Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα αναπτύξει στους δρόμους τεθωρακισμένα οχήματα. «Θα αναπτυχθούν πρόσθετες κινητές δυνάμεις», δήλωσε το Ματινιόν στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), προσθέτοντας ότι «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας που κινητοποιούν προσωπικό και που ενδέχεται να ενέχουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με την τοπική κατάσταση» θα ακυρωθούν.

Οι αποφάσεις αυτές εντάσσονται στα μέτρα που λήφθηκαν υπό την αιγίδα του Εμμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της έκτακτου υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών.

Αστυνομικές ενώσεις καλούν σε «μάχη»

Σε ένα δελτίο τύπου, τα αστυνομικά συνδικάτα Alliance National Police και UNSA-Police δήλωσαν την Παρασκευή ότι «απέναντι σε αυτές τις ορδές αγρίων», δεν μπορούν πλέον να αντέξουν την πρόκληση αυτών των βίαιων μειονοτήτων», καλώντας σε «μάχη» εναντίον «αυτών των επιβλαβών» .

Απαιτούν «να τεθούν σε εφαρμογή όλα τα μέσα για να αποκατασταθεί το κράτος δικαίου όσο το δυνατόν συντομότερα», κρίνοντας ότι «είμαστε σε πόλεμο». Σε δεύτερο βήμα, τα δύο σωματεία προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι θα είναι «σε δράση» εάν δεν ληφθούν «συγκεκριμένα μέτρα για τη νομική προστασία του αστυνομικού» μετά το τέλος της βίας.

Αυτό το δελτίο τύπου προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις στην αριστερά. Η οικολόγος βουλεύτρια του Παρισιού, Σαντρίν Ρουσό, κατηγόρησε σε ένα tweet αυτό που θεωρεί ότι είναι «απειλή εξέγερσης».

Επίσης η εθνική γραμματέας των Ευρωπαίων Οικολόγων-Πράσινων (EELV), Μαρίν Τοντελιέ, θεωρεί την ανακοίνωση ως «έκκληση σε εμφύλιο πόλεμο».

Φταίνε τα… video games

Μια πρωτότυπη προσέγγιση στην κατάσταση υιοθέτησε ο γάλλος πρόεδρος, αφού στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο θεώρησε ότι οι «γονείς πρέπει να κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι» ενώ στη συνέχεια έκανε έκκληση «στη λογική των πατεράδων και των μητέρων» αφού η Δημοκρατία της Γαλλίας δεν έχει την πρόθεση να τους αντικαταστήσει.

Ωστόσο ο Μακρόν δεν έμεινε εκεί. Στόχευσε τα βέλη της κριτικής του στα… video games, αφού εκτιμά ότι οι νέοι μιμούνται τη βία η οποία πολλές φορές κατακλύζει τις οθόνες: «έχουμε μερικές φορές την αίσθηση ότι κάποιοι από αυτούς (σ.σ. που κάνουν τα επεισόδια) ζουν στο δρόμο με βάση τα βιντεοπαιχνίδια που τους μεθούν»…

Στη συνέχεια, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εσωτερικών πρόκειται να αναπτύξει επιπλέον δυνάμεις και ότι ο Ερίκ Ντυπόν Μορετί, υπουργός Δικαιοσύνης, θα εκδώσει εγκυκλίους «με στόχο τόσο ενήλικες όσο και ανήλικους που μπορούν να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη τις επόμενες ώρες».. Αρκετές εορταστικές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις έχουν ακυρωθεί, πρόσθεσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τα μέτρα που ελήφθησαν σχετικά.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος θεώρησε ότι οι πλατφόρμες και τα κοινωνικά δίκτυα «παίζουν σημαντικό ρόλο στις κινήσεις των τελευταίων ημερών»: «Έχουμε δει σε πολλά από αυτά, το Snapchat, το TikTok και πολλά άλλα ταυτόχρονα, την οργάνωση βίαιων συγκεντρώσεων».

Η δήμαρχος της Λιλ κόντρα στην απαγόρευση κυκλοφορίας

Η σοσιαλίστρια δήμαρχος της Λιλ, Μαρτίν Ωμπρί, τάχθηκε κατά της ιδέας της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, η οποία, όπως είπε, μπορεί να προκαλέσει ακόμη περισσότερο θυμό.

Μετά από παρόμοια μέτρα που ελήφθησαν σε πολλές πόλεις το βράδυ της Πέμπτης, η Αμιέν αποφάσισε να επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι το πρωί της Δευτέρας, στοχεύοντας ανηλίκους κάτω των 16 ετών, μεταξύ 10 μ.μ. και 6 το πρωί στο κέντρο της πόλης και σε αρκετές γειτονιές που επλήγησαν από τα επεισόδια. Στο Μποβέ έχει επίσης αποφασίσει απαγόρευση κυκλοφορίας για τις επόμενες τρεις νύχτες για ασυνόδευτους ανηλίκους.

«Η απαγόρευση κυκλοφορίας έχει νόημα μόνο εάν είμαστε σε θέση να την επιβάλουμε», δήλωσε η Ωμπρί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Εξήγησε ότι μια ακόμη απαγόρευση θα έκανε τους πολίτες ακόμα πιο οργισμένους για «την υποχώρηση της Δημοκρατίας».

Στη Λιλ, ένα πρόσφατα ανακαινισμένο σχολείο πυρπολήθηκε με πυροτεχνήματα και άλλα δύο σχολεία υπέστησαν ελαφρές ζημιές.

Πηγή: documentonews.gr