Newsroom

Newsroom

Το κύκλωμα έκλεβε 3.000 λίτρα ναυτιλιακό ντίζελ την ημέρα

Σε περίπου 3.000 λίτρα υπολογίζεται η ποσότητα ναυτιλιακού ντίζελ που παρακρατούσε καθημερινά το κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμου, με επικεφαλής, σύμφωνα με…

petrol pump mp3h0354

Σε περίπου 3.000 λίτρα υπολογίζεται η ποσότητα ναυτιλιακού ντίζελ που παρακρατούσε καθημερινά το κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμου, με επικεφαλής, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τον ιδιοκτήτη της ΕΤΕΚΑ Γιώργο Σπανό, 44 ετών.

Σύμφωνα με τη δικογραφία της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, πρατήριο που ήλεγχε το κύκλωμα στη λεωφόρου Σχιστού παρελάμβανε καθημερινά 3.000 λίτρα κλεμμένου ναυτιλιακού πετρελαίου. Το λαθραίο καύσιμο αποθηκευόταν προσωρινά σε βυτιοφόρο όχημα (χωρητικότητας 6 τόνων) που παρέμενε μόνιμα σταθμευμένο στον χώρο του πρατηρίου.

40.000 λίτρα τον μήνα

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών, το κύκλωμα παρακρατούσε σε μηνιαία βάση 40.000 λίτρα καυσίμου, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι (ανά μήνα) υπολογίζονται σε 35.000 ευρώ.

Το βενζινάδικο βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον χώρο στάθμευσης των βυτιοφόρων της ΕΤΕΚΑ και ανήκει σε έναν εκ των συλληφθέντων, τον Φ. Π., 57 ετών. Από το περιεχόμενο των ηχογραφημένων συνομιλιών προκύπτει ότι οι συνεργοί του τον αποκαλούσαν «Philip Morris».

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας, σε βυτιοφόρο που ανήκε στον κατηγορούμενο Δ. Σ., 40 ετών, κατασχέθηκαν έγγραφα και σημειώσεις που αποδεικνύουν ότι ο συλληφθείς, από τον Απρίλιο του 2012 και μέχρι τη σύλληψή του, είχε διακινήσει 250.000 λίτρα λαθραίου ναυτιλιακού πετρελαίου.

Υπάλληλοι τελωνείων

Το «ημερολόγιο αυτοκινήτου» μοιάζει μάλιστα να καίει και υπαλλήλους τελωνείων, καθώς ο 40χρονος φέρεται να σημείωνε τα ποσά που τους έδινε προκειμένου να τον «εξυπηρετούν».

«Σε καταγεγραμμένες συνομιλίες μεταξύ των οδηγών βυτιοφόρων», αναφέρουν δικαστικά έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η «Κ», «γίνεται ευθέως αναφορά σε συγκεκριμένα άτομα που υπηρετούν σε διάφορα τελωνεία, για τα οποία γίνεται λόγος για το ύψος του χρηματικού ποσού που συνήθιζαν να λαμβάνουν κατά περίπτωση».

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, κατά την έρευνα προέκυψαν ενδείξεις για ανάμειξη υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης και του ΣΔΟΕ στη δράση της σπείρας. Επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τον κατηγορούμενο προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εποπτείας και Ελέγχου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μ. Χ., 58 ετών, ενημερώνοντάς τον για επικείμενους ελέγχους σε πρατήρια και πλοία που ήλεγχε ο 44χρονος Γιώργος Σπανός. Από υποκλαπείσες συνδιαλέξεις προκύπτει επίσης ότι ο 58χρονος σκόπευε να εργαστεί στην ΕΤΕΚΑ μετά τη συνταξιοδότησή του από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας κινητό που ήταν καταχωρισμένο σε αλλοδαπό «αχυράνθρωπο», επικοινωνούσε με τον 47χρονο Β. Αν., επιχειρηματία και αφανή ιδιοκτήτη 9 πρατηρίων στην Αττική, ενημερώνοντάς τον για επικείμενους ελέγχους στα βενζινάδικά του.

Οι συνομιλίες

Ο 47χρονος επιχειρηματίας ακούγεται στις συνομιλίες να ενδιαφέρεται για την αγορά ακινήτων, ενώ επικοινωνεί και με νεαρό ποδοσφαιριστή ΠΑΕ της Α΄ Εθνικής ζητώντας του να «συνεργαστεί» ώστε να επηρεάσει αποτέλεσμα ποδοσφαιρικής αναμέτρησης για το πρωτάθλημα της Super League.

Σε έλεγχο που έγινε σε πρατήριο του 47χρονου στην οδό Χαμοστέρνας, διαπιστώθηκε ότι η αντλία απέκλινε αρνητικά σε ποσοστό 5,8% του φυσιολογικού.

Επιπλέον, στη δικογραφία αποκαλύπτεται ότι από το γραφείο του επίορκου υπαλλήλου του ΥΠΕΚΑ αστυνομικοί κατέσχεσαν χειρόγραφα σημειώματα με καταγεγραμμένες τις διευθύνσεις πρατηρίων σε ολόκληρη την Αττική.

Γιάννης Σουλιώτης – Καθημερινή 

Γάζα: Άρνηση συνεργασίας της Αιγύπτου με το Ισραήλ για το πέρασμα της Ράφα – Πάνω από 150.000 οι νέοι εκτοπισμένοι

gazaekkenosi

Γάζα: Άρνηση συνεργασίας της Αιγύπτου με το Ισραήλ για το πέρασμα της Ράφα – Πάνω από 150.000 οι νέοι εκτοπισμένοι

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε το Σάββατο ότι περίπου 150.000…

Eurovision: Σοβαρά επεισόδια έξω από το Malmö Arena – Διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης

Screenshot 2024 05 11 225607

Eurovision: Σοβαρά επεισόδια έξω από το Malmö Arena – Διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης

Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών έξω από την αρένα του Μάλμε στη Σουηδία, εκεί…

Επίσκεψη Κουτσούμπα στο μουσείο και πρώην σπίτι του Ένγκελς – Είναι επίκαιρα τα διδάγματα, η σκέψη των κλασσικών του μαρξισμού-λενινισμού

koutsoumpas

Επίσκεψη Κουτσούμπα στο μουσείο και πρώην σπίτι του Ένγκελς – Είναι επίκαιρα τα διδάγματα, η σκέψη των κλασσικών του μαρξισμού-λενινισμού

Το σπίτι-μουσείο του Φρίντριχ Ένγκελς, αλλά και ελληνικά μαγαζιά επισκέφθηκε σήμερα γγ της ΚΕ του…