Σε δήλωσή του, ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην επίσκεψη στο σπίτι-μουσείο του Φ. Ένγκελς σημειώνοντας: «Ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επίσκεψη και ξενάγηση εδώ στο σπίτι-μουσείο όπου έμενε ο Ένγκελς, η οικογένειά του, με πολλά στοιχεία από τα παιδικά του χρόνια μέχρι την ενηλικίωσή του. Φυσικά πρόκειται για μία τεραστίων διαστάσεων προσωπικότητα. Είναι από τους μεγάλους, ο μεγαλύτερος θα έλεγα της θεωρητικής σκέψης μαζί με τον Μαρξ, που οι διδαχές του, η θεωρία, οι προβλέψεις του, οι φιλοσοφικές, οι οικονομικές, πολιτικές προσεγγίσεις του πριν πλέον δύο αιώνες από σήμερα φαντάζουν και είναι επίκαιρες για όλον τον ελληνικό λαό, την ανθρωπότητα, κυρίως για το εργατικό επαναστατικό κίνημα που βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης. Είναι ακριβώς επίκαιρα αυτά τα διδάγματα, η σκέψη του Ένγκελς, του Μαρξ, των κλασσικών του μαρξισμού-λενινισμού».
Το όνομα του Φ. Ένγκελς, που το προσωνύμιό του «ο Στρατηγός» αποτυπώνει τη συστηματική ενασχόληση και την οξυδέρκεια που τον διέκρινε σε σχέση με τη στρατιωτική τέχνη, είχε δοθεί στη Στρατιωτική Ακαδημία της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (ΓΛΔ). Γι’ αυτό και έξω απ’ το μουσείο του Ένγκελς, εκ μέρους της ΚΟ Γερμανίας, ο κ. Δημήτρης Αμπατιέλος δώρισε στον κ. Κουτσούμπα, σε ανάμνηση της επίσκεψής του στη Γερμανία, μία συλλογή μικρών αφισών της Στρατιωτικής Ακαδημίας αφιερωμένη στον Ένγκελς, -αρχειακό υλικό του 1970- όπως και ένα μετάλλιο της Στρατιωτικής Ακαδημίας που αποτυπώνει τον Ένγκελς, φιλοτεχνημένο σε φημισμένη πορσελάνη Μάισεν.
Ο κ. Κουτσούμπας ευχαρίστησε πολύ για το δώρο προς την ΚΕ και τόνισε -απευθυνόμενος και προς τους νεότερους- την αξία να μάθουν το έργο αυτού του μεγάλου επαναστάτη, θεμελιωτή της επαναστατικής κοσμοθεωρίας, μέσα και από έργα όπως τις «Αναμνήσεις για τον Στρατηγό» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε και για τους Έλληνες ομογενείς που ζουν στο Βούπερταλ: «Πριν είχαμε την ευκαιρία, εδώ στο Βούπερταλ, να συναντήσουμε Έλληνες ομογενείς. Ξέρετε ότι υπάρχει μία μεγάλη κοινότητα, μια παροικία των Ελλήνων μεταναστών εδώ, οι οποίοι πάρα πολλές δεκαετίες βρίσκονται εδώ, έχουν φτιάξει τις δουλειές τους, ήπιαμε καφεδάκι, γνωρίσαμε τις επιχειρήσεις τους, τα καφενεία, την εστίαση, τα μαγαζιά τους. Γνωρίσαμε τις αγωνίες τους για τον τόπο που ζουν, τις αγωνίες για την πατρίδα τους, την Ελλάδα και βεβαίως τη θέλησή τους να εκφράσουν αυτήν την αμφισβήτηση σε όλη αυτήν τη βάρβαρη πολιτική της ΕΕ, αλλά και του γερμανικού κράτους, όπως και του ελληνικού κράτους που δεν λύνει ζωτικά ζητήματα των Ελλήνων μεταναστών και να εκφραστεί αυτή η δυσαρέσκεια, η αμφισβήτηση σε αυτά τα ζητήματα και με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές που έρχονται στις 9 του Ιούνη».