Newsroom

Newsroom

«Ξεφουσκώνουν» οι κυβερνητικές εξαγγελίες για το εμβόλιο: Μόνο 150.000 πολίτες θα εμβολιαστούν αρχικά

Από το εθνικό σχέδιο κάλυψης με εμβόλια που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση πριν καν «φτάσει» το εμβόλιο στη χώρα, στην παραδοχή Πέτσα για τα... «κακά νέα της ημέρας»  

corona5

Νέα κυβερνητική αποτυχία και αυτή τη φορά με σχετικά με το πολυπόθητο εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Διά στόματος Στέλιου Πέτσαυ ενημερωθήκαμε πως στα κακά νέα της ημέρας η Ελλάδα θα πάρει μόλις… 300.000 δόσεις του εμβολίου τον Ιανουάριο, που σημαίνει πως θα εμβολιαστούν μόλις 150.000 πολίτες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χρέωσε τη νέα αυτή αποτυχία στην… Ευρώπη. Η Ελλάδα φαίνεται πως θα πάρει τα εμβόλια κατά του κορονοϊού γρηγορότερα, λόγω της γρηγορότερης έγκρισης από τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, αλλά τα εμβόλια αυτά θα είναι λιγότερα στην αρχή, διότι όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα. Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Παραπολιτικά FM» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Συγκεκριμένα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν καλά νέα και κακά νέα. Φαίνεται ότι θα πάρουμε τα εμβόλια γρηγορότερα, αλλά θα είναι λιγότερα στην αρχή. ‘Αρα, υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων που πρέπει να σταθμιστεί, να εξηγηθεί και να γίνει μέρος του επιχειρησιακού μας σχεδίου. Θα τα πάρουμε γρηγορότερα, γιατί φαίνεται να έρχεται γρηγορότερα η έγκριση από τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς. Αλλά θα πάρουμε λιγότερα, γιατί όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα.

Ενδεχομένως το πρώτο εμβόλιο στη χώρα μας να γίνει ακόμη και πριν να τελειώσει η χρονιά, μέσα στο 2020. Τα εμβόλια -για παράδειγμα, της Pfizer- φαίνεται ότι θα είναι περίπου 40% λιγότερα από αυτά που ήταν αρχικά στον σχεδιασμό, τουλάχιστον για τον μήνα Ιανουάριο».

Εξήγησε ότι το φαινόμενο είναι δυναμικό και άρα το σχέδιο που εκπονείται αρχικά, επιδέχεται μεταβολών κι έτσι φαίνεται ότι, αυτή τη στιγμή, τα εμβόλια που θα παραληφθούν από μία εταιρεία θα είναι περίπου 40% μειωμένα. «Αυτά που θα πάρουμε εμείς, θα είναι ένα λίγο πάνω από 300.000. Τις επόμενες ημέρες θα το εξειδικεύσουμε αυτό», τόνισε και πρόσθεσε ότι στο προσεχές χρονικό διάστημα θα εξειδικευτεί ακόμη περισσότερο το κυβερνητικό σχέδιο.

Σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα, ο κ. Πέτσας τόνισε πως έως τις 7 Ιανουαρίου μεσολαβεί ικανό χρονικό διάστημα, αλλά η πορεία των πραγμάτων, όπως εξελίσσεται, «είναι προς την κατεύθυνση που θέλουμε, έστω κι αν είναι πιο αργή»

Και πρόσθεσε: «Επομένως, αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να μη διαταραχθεί αυτή η πτωτική τάση. Αν αυτό το καταφέρουμε, τότε δεν θα υπάρχει λόγος παράτασης των περιοριστικών μέτρων», διευκρινίζοντας πάντως ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση χαλάρωσης μέσα στις γιορτές. Υπάρχει περίπτωση σκλήρυνσης.

 Η χαλάρωση είναι θα ήταν λάθος σήμα. Έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο. Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα, θα δώσουμε το έναυσμα για ένα τρίτο κύμα, το οποίο θα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, δεδομένου ότι το Σύστημα Υγείας έχει πιεστεί πάρα πολύ. Επομένως, δεν δίνουμε κανένα σήμα χαλάρωσης. Σκλήρυνσης, όμως, μπορεί να δώσουμε», κατέληξε.

Εικόνες που «κόβουν» την ανάσα: Αεροπλάνο στο Ηράκλειο περνά ξυστά πάνω από τις ταράτσες (Video)

irakleio aeroplano

Εικόνες που «κόβουν» την ανάσα: Αεροπλάνο στο Ηράκλειο περνά ξυστά πάνω από τις ταράτσες (Video)

Ο φακός του neakriti.gr και της ΚΡΗΤΗ TV κατέγραψε μοναδικές εικόνες με αεροπλάνα που κάνουν…

«Λευτεριά στην Παλαιστίνη» – Χιλιάδες κόσμου στην πορεία προς την Iσραηλινή πρεσβεία (Εικόνες)

gaza 11 1320x880 1

«Λευτεριά στην Παλαιστίνη» – Χιλιάδες κόσμου στην πορεία προς την Iσραηλινή πρεσβεία (Εικόνες)

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν ωστόσο μετά το τέλος της πορείας, με τις αστυνομικές δυνάμεις να…