Κυβέρνηση: Μέτρα μετά το 2018 δεν συζητιούνται

Εφικτό χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το στόχο να κλείσει η διαπραγμάτευση εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος, αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο να ληφθούν από τώρα μέτρα που θα αφορούν την περίοδο μετά το 2018. «Ό,τι αφορά την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, δεν συζητείται» είπε χαρακτηριστικά.

5821b6261dc524952c8b462e 3

Όλες οι πλευρές, και ειδικά το ΔΝΤ, πρέπει να κατανοήσουν ότι μέτρα μετά το 2018 δεν γίνονται αποδεκτά, ενώ το ίδιο ισχύει και για ενδεχόμενη λύση στα εργασιακά που θα αντίκειται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Εργαζόμαστε εντατικά για μία συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει υποχωρήσεις στα εργασιακά και θα γεφυρώνει το χάσμα στα δημοσιονομικά» είπε, επαναλαμβάνοντας την την ανάγκη μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε εκ νέου ότι το ΔΝΤ πρέπει να αποσαφηνίσει τη στάση του και το τι θέλει να κάνει αναφορικά με το πρόγραμμα της Ελλάδα, τονίζοντας πως η κοινωνία δεν αντέχει κι άλλα μέτρα μετά το 2018.

«Αν το Ταμείο θέλει να πιέσει προς κάποια κατεύθυνση κατά των υφεσιάκων πολιτικών, πρέπει να πιέσει προς την κατεύθυνση των Ευρωπαίων εταίρων για τη ρύθμιση του χρέους και των μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα» συμπλήρωσε.

Εν συνεχεία, υποστήριξε πως είναι εφικτός στόχος να προκύψει staff level agreement μέχρι το τέλος της εβδομάδας και πολιτική συμφωνία στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, υπογραμμίζοντας ότι «plan b δεν υφίσταται για την ελληνική κυβέρνηση». Συμπλήρωσε δε πως όταν υπάρξει λευκός καπνός για τα προαναφερθέντα, τότε θα ανοίξει και ο δρόμος για την ποσοτική χαλάρωση. 

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να μην προκύψει η απαιτούμενη πολιτική συμφωνία και το χρονοδιάγραμμα δεν τηρηθεί, τότε ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαπραγματευτική προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης έως το τέλος του χρόνου.

Για τα εργασιακά, υπογράμμισε πως οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και για τη διατήρηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, σχολιάζοντας πως η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί κύριο σημείο για να επέλθει ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα στην ελληνική οικονομία. 

Όσον αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε για άλλη μια φορά αυτό το σενάριο, αφού αυτό -σύμφωνα με τον ίδιο- θα ήταν επικίνδυνο για τη χώρα. «Το σενάριο των εκλογών εν μέσω διαπραγμάτευσης είναι η θέση της Ν.Δ. Και η θέση αυτή είναι επικίνδυνη για τη χώρα γιατί θα διέκοπτε τη διαδικασία της αξιολόγησης» υπογράμμισε.

Για το Κυπριακό είπε ότι η κυβέρνηση στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών και ότι η Αθήνα βρίσκεται σε συντονισμό με τη Λευκωσία με στόχο την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως δεν έχει καθοριστεί συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Βία

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Τον απόλυτο εφιάλτη ζούσε μια 40χρονη γυναίκα, δίπλα στον 42χρονο σύντροφό της, για τρία ολόκληρα…

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…