Newsroom

Newsroom

Κρίσιμο διήμερο σε όλα τα επίπεδα

Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στη τελική ευθεία για την ψήφιση της νέας μνημονιακής σύμβασης, αλλά και για την έναρξη του…

mnimonio

Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στη τελική ευθεία για την ψήφιση της νέας μνημονιακής σύμβασης, αλλά και για την έναρξη του νέου γύρου διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της, οι εξελίξεις δυσκολεύουν την κατάσταση. Παραιτήσεις, απεργίες, καταλήψεις και συναντήσεις που αφήνουν υπόνοιες είναι το εφιαλτικό σκηνικό των τελευταίων ωρών.

Η ψήφιση της νέας μνημονιακής σύμβασης θα γίνει είτε το μεσημέρι της Κυριακής είτε την Δευτέρα, χωρίς ακόμα να έχει επισημοποιηθεί η μέρα καθώς για να ορισθεί ημερομηνία συζήτησης-ψήφισης πρέπει να υπάρχει νομοσχέδιο το οποίο δεν υπάρχει μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής. Βεβαίως τις επόμενες 13 μέρες η Ελλάδα θα πρέπει να επιδοθεί σε αγώνα ταχύτητας προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία καθώς η καταληκτική ημερομηνία για την ανακοίνωση της δημόσιας πρότασης προς τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) είναι η 23η Φεβρουαρίου, ημερομηνία που εάν χαθεί δεν θα καταστεί δυνατό η ελληνική κυβέρνηση να ανταλλάξει εγκαίρως τα ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο.

Βροχή πέφτουν οι παραιτήσεις καθώς το ένα μετά το άλλο τα στελέχη των πολιτικών κομμάτων παραιτούνται υπό το βάρος της ψήφισης του νέου μνημονίου. Την παραίτησή του υπέβαλε την Πέμπτη ο υφυπουργός Εργασίας κ.  Γιάννης Κουτσούκος ενώ νωρίς το πρωί της Παρασκευής την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα υπέβαλε και ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ κ. Παύλος Στασινός.

Σημαντικές είναι και οι συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί. Σήμερα, Παρασκευή, στις 17.00 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα υπάρξει ενημέρωση για το νέο μνημόνιο, αλλά και για την υπό όρους, οριστική απόφαση του Eurogroup για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, η οποία μετατέθηκε για την Τετάρτη. Να υπενθυμίσουμε πως τα μέλη του Eurogroup αργά το βράδυ της Πέμπτης αποφάσισαν και απαίτησαν η Ελλάδα να εστιάσει στους τρεις βασικούς όρους που έθεσαν: την ψήφιση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο την Κυριακή, την οριστικοποίηση των πρόσθετων περικοπών ύψους 325 εκατ. ευρώ για το 2012 και την παροχή ισχυρών δεσμεύσεων από τους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος, με δεδομένο ότι η διάρκεια του νέου προγράμματος αφορά και την περίοδο μετά τις εκλογές. Στις  16.00 θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, υπό τον Γ. Παπανδρέου, με κεντρικό θέμα το νέο μνημόνιο, πριν αυτό κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ενώ στις 20.00 το βράδυ η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Την Δευτέρα στις 14.00 θα υπάρξει συνεργασία με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τους Αναπληρωτές Υπουργούς Φίλιππο Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου. Την ίδια μέρα στις 18.00 ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Κάρολο Παπούλια και όπως όλα δείχνουν κατά τη διάρκεια της συνάντησης πρόκειται να  ζητήσει την παραίτηση του κ. Παπαδήμου, καθώς η κυβέρνησή του θα έχει ολοκληρώσει το έργο της, είτε έχει ψηφιστεί το μνημόνιο είτε όχι. Η σειρά των συναντήσεων θα ολοκληρωθεί την Τρίτη, με τον Γ.Καρατζαφέρη να περνάει την πόρτα του πρωθυπουργικού μεγάρου στις 18.00.

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται όμως η χώρα καθώς οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ από σήμερα έχουν ξεκινήσει 48ωρη απεργία με αφορμή την υπογραφή του νέου Μνημονίου. Πιο συγκεκριμένα, στη γενική συνεδρίαση αποφασίστηκε 48ωρη γενική απεργία για την Παρασκευή 10/2 και το Σάββατο 11/2/2012 με αντίστοιχες απεργιακές συγκεντρώσεις στις 11:00 πμ στο Σύνταγμα. Επίσης έχει οργανωθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την Κυριακή 12/2/2012 και ώρα 17:00 στο Σύνταγμα ενώ και τα εργατικά κέντρα και οι ομοσπονδίες μέλη στην Περιφέρεια θα διοργανώσουν ανάλογες αγωνιστικές εκδηλώσεις με κυρίαρχο τα συλλαλητήρια την Κυριακή 12/2/2012. Παράλληλα σήμερα είναι η δεύτερη ημέρα κατάληψης της Νομικής Σχολής Αθηνών από αντιεξουσιαστές κι άλλους πολίτες των οποίων στόχος όπως έχουν ανακοινώσει είναι να φτιάξουν ένα «κέντρο δράσεων ενόψει του θερμού τετραημέρου.

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

σαττι 1

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

Λίγο πριν την εμφάνισή της στον τελικό της Eurovision 2024, η ελληνίδα τραγουδίστρια ετοιμάζεται να…

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Δεν κάνει πίσω το Ισραήλ παρά το «ναι» σε εκεχειρία από τη Χαμάς.

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

aston villa olympiacos 19252

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

Ένας φίλαθλος του Ολυμπιακού αποφάσισε να γιορτάσει το Πάσχα με έναν ιδιαίτερο τρόπο