Newsroom

Newsroom

Κρίσιμες εκλογές σε κλίμα έντασης

Η σημερινή ημέρα κρίνεται εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον της χώρας, καθώς οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν εν μέσω διαδηλώσεων και διαμαρτυριών, τη στιγμή που το κλίμα στους δρόμους παραμένει συγκρουσιακό.

597e4b861dc52436668b45c1

Τουλάχιστον 4 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σήμερα όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός κατά τη διάρκεια συμπλοκών που είχαν ξεσπάσει με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Καράκας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε  λεωφόρο της συνοικίας Αλταμίρα, όπου δεκάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδήλωναν κατά της διαδικασίας εκλογής της Συντακτικής Συνέλευσης.

Τον θάνατο έξι ατόμων έχουν επιβεβαιώσει οι αρχές της χώρας, εκ των οποίων ο ένας ήταν μέλος της αντιπολίτευσης και ο άλλος υποψήφιος για τη Συντακτική Συνέλευση.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται ένας νεαρός γραμματέας του κόμματος Acción Democrática, το οποίο ανήκει στην αντιπολίτευση, έπεσε νεκρός από πυρά κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας.

Οι εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν, ακόμη, ότι ένας φιλοκυβερνητικός υποψήφιος βρέθηκε νεκρός τη νύχτα στο σπίτι του. Ο 39χρονος δικηγόρος φέρει πολλαπλά τραύματα από σφαίρες.

Επίσης, μέχρι αυτήν τη στιγμή έχουν επιβεβαιωθεί οι θάνατοι ακόμη πέντε ατόμων, τα ονόματα των οποίων δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις αρχές, μεταξύ αυτών δύο έφηβοι 13 και 17 ετών.

Η αντιπολίτευση μιλά για 13 νεκρούς.

Η κρίσιμη εκλογική διαδικασία

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας βρέθηκε στο εκλογικό τμήμα στις 6.05 το πρωί (13.05 ώρα Ελλάδας), δηλαδή πέντε λεπτά μετά το άνοιγμα της κάλπης, σε μια προσπάθεια να στείλει μήνυμα για τη σημασία που αποδίδεται στη δημιουργία της Συντακτικής Συνέλευσης.

Συνοδευόμενος από στενούς του συμβούλους και κρατικά ΜΜΕ ο Μαδούρο δήλωσε «έχουμε υπομείνει στωικά την τρομοκρατία και την εγκληματική βία. Ας ελπίσουμε ότι ο κόσμος θα δώσει ένα χέρι βοήθειας στην πατρίδα μας».

Η αντιπολίτευση αντιδρά έντονα στις σημερινές εκλογές, καθώς υποστηρίζει ότι η Συντακτική Συνέλευση θα αντικαταστήσει το εκλεγμένο Κοινοβούλιο (το οποίο ελέγχει η ίδια), και καλεί τους υποστηρικτές της σε μαζική αποχή. Είχαν προηγηθεί πολλές ημέρες απεργίας, αλλά και διαδηλώσεις.

Η Συντακτική Συνέλευση θα έχει τη δικαιοδοσία να γράψει ξανά το Σύνταγμα της χώρας, αλλά θα είναι και θεσμικά ανώτερη από άλλους θεσμούς, όπως το Κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχει η αντιπολίτευση.

Η αντιπολίτευση απορρίπτει τη Συντακτική Συνέλευση με το αιτιολογικό ότι ο Μαδούρο θα έπρεπε προηγουμένως να υποβάλει σε δημοψήφισμα την πρόθεσή του για την ανάδειξη ενός τέτοιου σώματος. Υποστηρίζει επίσης ότι οι εκλογές οργανώνονται με τρόπο ώστε η κυβέρνηση να καταφέρει να ελέγξει τη Συντακτική Συνέλευση, εγκαθιδρύοντας κομμουνιστική δικτατορία.

Στο πλευρό της έχουν συνταχθεί αρκετές χώρες του εξωτερικού, όπως οι ΗΠΑ αλλά και οι Παναμας – Κολομβία, οι οποίες έχουν ανακοινώσει πως δεν θα αναγνωρίσουν τη Συντακτική Συνέλευση.

Από την άλλη, ο Σοσιαλιστής πρόεδρος κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί πραξικόπημα με τη στήριξη της Ουάσινγκτον και των «λακέδων» της. 

Κεντρικής σημασίας, πάντως, για την επόμενη ημέρα θα είναι το ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές εκλογές, ιδιαίτερα μετά το άτυπο δημοψήφισμα που πραγματοποίησε προ ημερών η αντιπολίτευση. Οι αντίπαλοι του Μαδούρο έχουν ανακοινώσει ότι σε εκείνη τη διαδικασία συμμετείχαν 7,6 εκατ. άνθρωποι.

Ιράν: Ο στρατός ξεκινά έρευνα για τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου του Ραϊσί

elikoptero

Ιράν: Ο στρατός ξεκινά έρευνα για τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου του Ραϊσί

Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου, το οποίο χάθηκε χθες Κυριακή (19/5), εντοπίστηκαν σήμερα τα ξημερώματα στην…

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στον ιρανικό λαό για την απώλεια του Προέδρου του

syriza grafeia 0

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στον ιρανικό λαό για την απώλεια του Προέδρου του

«Το δυστύχημα αυτό, αποτελεί μια τραγική εξέλιξη που σημειώνεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία στην…

Λαμία: Το βακτήριο του σταφυλόκοκκου βρέθηκε στα σχολικά γεύματα που κατανάλωσαν παιδιά

fagito

Λαμία: Το βακτήριο του σταφυλόκοκκου βρέθηκε στα σχολικά γεύματα που κατανάλωσαν παιδιά

Οι τροφιμογενείς εστίες ασθένειας που προκαλούνται από τον Staphylococcus aureus εμφανίζονται συνήθως λόγω ανθυγιεινών πρακτικών χειρισμού τροφίμων

Έμπνευση ή αντιγραφή; Σάλος για Ιταλικό τραγούδι που μοιάζει υπερβολικά με το “Ζάρι” της Σάττι (Video)

MixCollage 20 May 2024 07 30 PM 7205

Έμπνευση ή αντιγραφή; Σάλος για Ιταλικό τραγούδι που μοιάζει υπερβολικά με το “Ζάρι” της Σάττι (Video)

Το «Ζάρι» της Μαρίνας Σάττι ίσως να αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Ιταλό καλλιτέχνη, Settembre.

Βρετανία: Τι έδειξε η έρευνα για το τεράστιο σκάνδαλο με το μολυσμένο αίμα – «Η αλήθεια αποκαλύφθηκε»

pexels karolina grabowska 4047146

Βρετανία: Τι έδειξε η έρευνα για το τεράστιο σκάνδαλο με το μολυσμένο αίμα – «Η αλήθεια αποκαλύφθηκε»

Λόγω έλλειψης αίματος, το δημόσιο σύστημα υγείας της Βρετανίας, το NHS, στράφηκε σε Αμερικανούς προμηθευτές…