Κουτσούμπας: O προϋπολογισμός είναι άδικος,ταξικός και αντιλαϊκός

Στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2024, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ άσκησε έντονη κριτική τόσο απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο και απέναντι στην αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

ek koutsoumpas

Ο προϋπολογισμός«είναι άδικος, ταξικός και αντιλαϊκός γι’ αυτό και τον καταψηφίζουμε», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2024.

Η ακρίβεια και οι κρίσεις δεν είναι απόκλιση από την κανονικότητα, «βρίσκονται μέσα στο DNA αυτού του συστήματος», όπως εξήγησε. Αποδομώντας το κυβερνητικό αφήγημα για «εισαγόμενη ακρίβεια» ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε, πως όταν μιλάμε για την ακρίβεια, δεν μπορούμε να μην μιλάμε για τους φόρους που ροκανίζουν το διαθέσιμο λαϊκό εισόδημα, κάνοντας αναφορά στην αύξηση των φόρων, ειδικά των έμμεσων, που φέρνει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αγοραία λογική» σε υγεία και παιδεία.

«Εσείς δεν είστε θιασώτες της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και της πολιτικής της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση; Εσείς και οι προηγούμενοι δεν θεσπίσατε και βάλατε σε λειτουργία το χρηματιστήριο ενέργειας; Εσείς δεν έχετε βάλει τη χώρα στο χρηματιστήριο ρύπων της ΕΕ;» τόνισε.

«Πάψτε να κοροϊδεύετε τον λαό ότι τάχα τώρα με τα πολύχρωμα τιμολόγια της ενέργειας έχει την επιλογή στα χέρια του! Για εσάς το λέμε, γιατί είναι και κατάντια για το φιλελεύθερο αφήγημά σας αυτά τα περί ελευθερίας επιλογών.»

Από τα πυρά του γγ του ΚΚΕ δεν γλίτωσε και η αντιπολίτευση. «Για πείτε μας, όμως, και εσείς, κύριοι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Σε τι από όσα υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ διαφωνείτε επί της ουσίας; Τι δεν υλοποιήσατε ως κατεύθυνση κι εσείς ως κυβέρνηση; Σε τι δεν δώσατε στήριξη ως αντιπολίτευση; Το μόνο σας πρόβλημα είναι κυρίως ότι τα υλοποιεί η ΝΔ που κάθεται τώρα στις κυβερνητικές καρέκλες και όχι εσείς. Τον κόσμο που μας παρακολουθεί, όμως, τον ενδιαφέρει να ακούσει ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες για τα προβλήματά του και τι προτείνει ο καθένας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκτενή αναφορά έκανε επίσης ο κ. Κουτσούμπας στα ελληνοτουρκικά, σημειώνοντας πως το ΚΚΕ δεν υιοθετεί το κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργείται, καθώς η επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων γίνεται πάνω στο έδαφος των επικίνδυνων σχεδιασμών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για συνεκμετάλλευση – συνδιαχείριση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, με σοβαρούς κινδύνους για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Όταν η κυβέρνηση μιλάει για αμυντική θωράκιση της χώρας και «αμυντικές δαπάνες» στην πραγματικότητα μιλάει για «επιθετικούς, ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, τους οποίους θα κληθεί να πληρώσει πανάκριβα για μία ακόμη φορά ο ελληνικός λαός», πρόσθεσε όσο αφορά τα εξοπλιστικά.

«Εσείς δεν είστε που συμμετέχετε και στον πόλεμο στην Ουκρανία με τις βάσεις που δίνετε, με τα όπλα που έχετε στείλει, με το στρατιωτικό προσωπικό που στέλνετε να εκπαιδεύει Ουκρανούς; Εσείς δε δίνετε πλήρη στήριξη επίσης στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ που διαπράττει γενοκτονία αυτή τη στιγμή κατά του Παλαιστινιακού λαού και ταυτόχρονα έχει κάνει άνω – κάτω τη Μέση Ανατολή με ό,τι καινούργιες συνέπειες μπορεί και αυτό να έχει και στην άνοδο των τιμών;», τόνισε ο γγ του ΚΚΕ.

Κλείνοντας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε πως η πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού και της αντιλαϊκής πολιτικής είναι υπό αίρεση, όχι μόνο γιατί η χρονιά που έρχεται εγκυμονεί ραγδαίες εξελίξεις, αλλά πάνω από όλα γιατί όσο συσσωρεύεται η οργή τόσο πιο δύσκολο θα είναι να είναι να χειραγωγούν το λαό.

«Μην αυταπατάστε ότι παίζετε χωρίς αντίπαλο», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι «πραγματικός, στρατηγικός αντίπαλος» της κυβέρνησης είναι «όλοι εκείνοι οι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες, που αποτελούν ήδη τα ρυάκια αντίστασης, τα οποία δεν θέλουν πολύ για να συνενωθούν και να γίνουν ορμητικό ποτάμι, που θα σαρώσει όλα αυτά που μας κρατάνε πίσω».

«Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και όσες ακόμα περισσότερες μας δώσει ο ελληνικός λαός το επόμενο διάστημα, τα επόμενα χρόνια σε αυτόν ακριβώς τον σκοπό», πρόσθεσε.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…