Κοτζιάς: Πιστεύουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό και για τις δύο πλευρές

Πιστεύουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό, από τον οποίο θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που είναι σε εξέλιξη, από κοινού με τον ομόλογό του, της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Νικόλα Ντιμιτρόφ.

5ab527b51dc5246f2d8b45c2

«Η Ελλάδα βγαίνει σήμερα από την οικονομική της κρίση. Πιστεύω, προσωπικά, ότι για να έχει την οικονομική ανάπτυξη που όλοι θέλουμε, χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλης της περιοχής, χρειαζόμαστε την ένταξη όλης της περιοχής στους διεθνείς οργανισμούς που θέλουν οι χώρες γείτονές μας. Και πιστεύουμε σε έντιμους συμβιβασμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε:

«Πιστεύουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό, μακρόχρονα έχουν να κερδίσουν και οι δύο πλευρές. Σε έναν έντιμο συμβιβασμό, όχι σε ένα σάπιο που λέω εγώ, αλλά σε έναν έντιμο, θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές, δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιος χαμένος. Αλλά, ασφαλώς, σε έναν συμβιβασμό -και αυτό αφορά και την Ελλάδα που θέλει έναν έντιμο συμβιβασμό- δεν μπορείς σε αυτόν να πάρεις όλα όσα έχεις στο νου σου, ή μεταφυσικά πιστεύεις. Ρεαλιστικά και πραγματικά πρέπει να πάρεις αυτό που είναι το κύριο για εσένα, και να δώσεις αυτό που είναι το κύριο για τον άλλον. Και το κυριότερο, αυτό που είναι το κοινό συμφέρον για το μέλλον σου».

«Σήμερα κάναμε βήματα μπροστά για να λύσουμε προβλήματα που δεν έχουμε δημιουργήσει αλλά κληρονομήσει. Είμαστε υποχρεωμένοι να τα λύσουμε, στηρίζοντας παράλληλα την φιλία μεταξύ των δύο εθνών, την σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη των δύο χωρών και της περιοχής γενικότερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.


Όπως είπε οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να ακολουθήσουν τις πολύ καλές σχέσεις των δύο λαών, φέρνοντας το παράδειγμα των χιλιάδων πολιτών από την πΓΔΜ που κάθε καλοκαίρι έρχονται για διακοπές στη χώρα μας.

Από την πλευρά του ο Νικόλα Ντιμιτρόφ υποστήριξε πως η συζήτηση που είχε με τον κ. Κοτζιά αφορούσε κυρίως το ζήτημα της ονομασίας και τις μελλοντικές σχέσεις των δύο χωρών.

«Αποτελεί κοινό ενδιαφέρον η εξεύρεση λύσης σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα. Το ζήτημα έχει τραβηχτεί για πολύ καιρό, προσπαθούμε να χτίσουμε το θέμα της εμπιστοσύνης και να απομακρύνουμε τις υπάρχουσες προκαταλήψεις. Η άλλη πλευρά επίσης έχει επιδείξει θέληση για συζήτηση και λύση» επισήμανε ο Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως ένα αναμειγμένο όνομα

Πρόσθεσε πως μια συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά και με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς αναμένεται να λάβει χώρα στη Βιέννη την επόμενη εβδομάδα. 


Χαμός στον αέρα της ΕΡΤ με Αντώναρο και Λαζαρίδη: «Ο Κασσελάκης έχει βάλει μπουρλότο στην παραδοσιακή πολιτική – Κάνει lifestyle» (video)

InCollage 20240502 120728230

Χαμός στον αέρα της ΕΡΤ με Αντώναρο και Λαζαρίδη: «Ο Κασσελάκης έχει βάλει μπουρλότο στην παραδοσιακή πολιτική – Κάνει lifestyle» (video)

Ένας πολύ έντονος διάλογος εκτυλίχθηκε στον αέρα της δημόσιας τηλεόρασης, από τον Ευάγγελο Αντώναρο και…

Μαζωνάκης: Επικό βίντεο να τραγουδάει το «Du Hast» των Rammstein – «Ας είναι και οι 2 πάνω στη σκηνή Θεέ μου!» (video)

Μαζωνάκης

Μαζωνάκης: Επικό βίντεο να τραγουδάει το «Du Hast» των Rammstein – «Ας είναι και οι 2 πάνω στη σκηνή Θεέ μου!» (video)

«Ναι καλησπέρα σας, φροντιστήριο γερμανικών εκεί; Μια ερώτηση παρακαλώ;», ακούγεται να λέει στο βίντεο ο…