Newsroom

Newsroom

Κορονοϊός, ώρα μηδέν: «Έκρηξη» κρουσμάτων και μια κυβέρνηση… στον κόσμο της

Η χειρότερη μέρα της πανδημίας η χθεσινή για την Ελλάδα - Σκληρό lockdown και στη Λέρο - Ονειρεύονται... βαλβίδα αποσυμφόρησης του lockdown με 630 διασωληνωμένους

5061987

Η χειρότερη μέρα από το ξέσπασμα της πανδημίας ήταν η χθεσινή για τη χώρα μας, καθώς σημειώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων, αλλά και ρεκόρ διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ. Συγκεκριμένα, χθες εντοπίστηκαν στην Ελλάδα 3.465 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται σε 227.247. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ηταν 56, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.252 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 630, με διάμεση ηλικία τα 68 έτη.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τρίτης δόθηκε εντολή εκκένωσης του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» από τους νοσηλευόμενους ασθενείς, ώστε να μετατραπεί αποκλειστικά σε νοσοκομείο Covid και να δέχεται αποκλειστικά περιστατικά κορονοϊού, καθώς η κατάσταση στα νοσοκομεια της Αττικής είναι ασφυκτική.

Παράλληλα, σκληρό lockdown έχει τεθεί σε ισχύ από το πρωί της Πέμπτης στο νησί της Λέρου, λόγω υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, μέχρι το πρωί της Δευτέρας.

Και την ίδια στιγμή, στην κυβέρνηση δηλώνουν ότι ετοιμάζονται να χαλαρώσουν τα μέτρα, να ανοίξουν την αγορά και τα σχολεία, ενεργοποιώντας «βαλβίδες αποσυμφόρησης» του lockdown – δηλαδή, το lockdown που επιβλήθηκε όταν είχαμε 277 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, θα χαλαρώσει τώρα που έχουμε ξεπεράσει τους 600!

Αυξάνεται το ιικό φορτίο

Αυξητικές τάσεις -που σε κάποιες περιοχές της χώρας αγγίζουν και το 1.000%- παρατηρούνται εξάλλου στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσότερων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ κατά την εβδομάδα από τις 8 έως τις 14 Μαρτίου 2021. Στην Περιφέρεια Αττικής, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων κατά 87%, ενώ σχετική σταθεροποίηση είχε παρατηρηθεί, πάντα σε υψηλά επίπεδα, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Στη Θεσσαλονίκη, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου κατά 74%, σε σχέση με την εβδομάδα 1-7/3/2021. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι μετρήσεις των τελευταίων ημερών (10-14/3/2021) καταδεικνύουν μία ελαφρά τάση αποκλιμάκωσης της αύξησης που παρατηρήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Στα Χανιά, τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφηκε αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων κατά 1.000%. Σημειώνεται ότι το ιικό φορτίο στα λύματα των Χανίων, πριν την απότομη αύξηση του 15νθημέρου, ήταν χαμηλό. Στο Ηράκλειο καταγράφηκε αύξηση σε ποσοστό 683%.

Στον Άγιο Νικόλαο, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων κατά 695%, ενώ σταθεροποίηση, σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, παρατηρήθηκε στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην Πάτρα, την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μία σταθεροποίηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων, σε σχέση με την εβδομάδα 1-7/3/2021. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι μετρήσεις των τελευταίων ημερών (10-14/3/2021) καταδεικνύουν μία ελαφρά τάση αποκλιμάκωσης σε σχέχη με τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Σαρηγιάννης: Τα κρούσματα θα ανέβουν κι άλλο

Μιλώντας στην εκπομπή του Mega «LiveNews», ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στην πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας.

“Η δυναμική είναι τέτοια που θα μας οδηγήσει σε μεγαλύτερους αριθμούς. Και στα 3.600 κρούσματα προς το τέλος του μήνα” είπε στον Νίκο Ευαγγελάτο, για να προσθέσει ότι με τα κρούσματα που υπάρχουν σε Αττική αλλά και Θεσσαλονίκη, δε μπορεί να γίνει άνοιγμα του lockdown, το επόμενο δεκαπενθήμερο. 

“Δεν είναι όλα καλά, η Αττική προφανέστατα έχει πρόβλημα, η Θεσσαλονίκη ανεβαίνει…” είπε.

Όμως το πιο σημαντικό, είναι ότι με βάση τις προσομοιώσεις των επιστημόνων, τα κρούσματα θα ανέβουν κι άλλο.

“Αυτό που εμείς βλέπουμε από τις προσομοιώσεις, είναι κάτι πολύ χειρότερο από αυτό που ζούμε αυτή τη στιγμή… Συνεχή αύξηση! Αν ανοίξουν μαγαζιά θα έχουμε επιβάρυνση. Να ανοίξουμε όταν οι δραστηριότητες έχουν κατάλληλες υποδομές για να λειτουργήσουν με ασφάλεια” πρόσθεσε. 

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

profile player 960x540 25

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

«Του Ανδρέα Παπανδρέου του έλειπε η τρυφερότητα, του έλειπε η αγάπη» ανέφερε η Δήμητρα Λιάνη

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…