Newsroom

Newsroom

Κορονοϊός: Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών σε όλο τον κόσμο

Πρώτος θάνατος ασθενούς στην Τουρκία - Απαγόρευση ταξιδιών στο εξωτερικό από την Αυστραλία

ap coryttit

Τον πρώτο θάνατο στην Τουρκία από τον κορονοϊό Covid-19, ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα.

«Σήμερα χάσαμε τον πρώτο ασθενή στην μάχη μας κατά του κορονοϊού», δήλωσε ο Κότζα. Ήταν ένας 89χρονος άνδρας, τόνισε.

Παράλληλα ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα υπερδιπλασιάστηκε και ανέρχεται πλέον σε 98, από 47 που ήταν χθες.

Έφτασαν τους 100 οι θάνατοι στις ΗΠΑ

Τους εκατό έφθασαν οι θάνατοι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής χθες Τρίτη εξαιτίας του κορονοϊού, βάσει της καταμέτρησης του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε ανοικτές πηγές, στις ανακοινώσεις των αμερικανικών αρχών, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Περίπου οι μισοί από αυτούς τους θανάτους έχουν καταγραφεί στην πολιτεία Ουάσινγκτον, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Η πανδημία του κορονοϊού έχει εξάλλου στοιχίσει τη ζωή σε 12 ανθρώπους στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και σε 11 στην Καλιφόρνια.

Αυστραλία: Απαγόρευση ταξιδιών στο εξωτερικό

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας έδωσε σήμερα εντολή στους υπηκόους της χώρας να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσε την «απαγόρευση» των ταξιδιών στο εξωτερικό μέχρι νεοτέρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εξηγώντας: «εάν επιβραδύνουμε την εξάπλωση, θα σώσουμε ζωές».

«Μην ταξιδεύετε στο εξωτερικό. Αυτή η οδηγία είναι πολύ σαφής», επέμεινε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ο Μόρισον πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ό,τι αφορά τη «βιολογική ασφάλεια» και απαγορεύει όλες τις μη απολύτως απαραίτητες συναθροίσεις εκατό και πλέον ανθρώπων σε εσωτερικούς χώρους.

Πάντως ο πρωθυπουργός είπε πως τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοικτά, την ώρα που η κυβέρνησή του δυσκολεύεται να σταματήσει την εξάπλωση του κορονοϊού: τα κρούσματα ανέρχονται σε τουλάχιστον 425 στην Αυστραλία.

Ο Σκοτ Μόρισον εξήγγειλε επίσης νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας της χώρας, που πλήττεται από τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Κολομβία: Σε απομόνωση οι ηλικιωμένοι

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε δήλωσε χθες Τρίτη ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλει την κατ’ οίκον απομόνωση των γηραιότερων πολιτών της χώρας από την Παρασκευή, καθώς επιβάλλει ολοένα αυστηρότερα μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Οι κυβερνήσεις σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη ανακοινώνουν περιοριστικά μέτρα, από την διακοπή των ταξιδιών ως την αναβολή αθλητικών διοργανώσεων, ενώ κινητοποιούν μέσα και πόρους για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού για τη δημόσια υγεία και την οικονομία.

Ο κορονοϊός, ο οποίος εντοπίστηκε στην Κίνα τον Δεκέμβριο, έχει προσβάλλει παγκοσμίως τουλάχιστον 191.000 ανθρώπους, εκ των οποίων πάνω από 7.850 υπέκυψαν.

Νωρίτερα, ο δήμος της κολομβιανής πρωτεύουσας ανακοίνωσε χθες ότι θα κάνει μια άσκηση «υποχρεωτικής απομόνωσης» των πολιτών για τέσσερις ημέρες, προκειμένου να προετοιμάσει τους κατοίκους στην Μπογοτά για το ενδεχόμενο επιβολής πλήρους καραντίνας για την αποτροπή της εξάπλωσης της ασθένειας COVID-19.

«Όλος ο κόσμος μένει σπίτι, θα υπάρξουν περιορισμοί της κίνησης από την Παρασκευή 20ή ως τη Δευτέρα 23η» Μαρτίου, προκειμένου «να διεξαχθεί άσκηση υποχρεωτικής απομόνωσης κατ’ οίκον», τόνισε η δήμαρχος της πρωτεύουσας, η Κλαούδια Λόπες.

Η Μπογοτά, πόλη επτά εκατομμυρίων κατοίκων, παραμένει «σε κίτρινο συναγερμό», θύμισε η επικεφαλής της αυτοδιοίκησης της πρωτεύουσας, χωρίς να αποκλείσει τη λήψη αυστηρότερων μέτρων.

«Πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για αυτό που μπορεί να συμβεί (…) αργότερα, δηλαδή να χρειαστεί να μείνουμε όλοι στα σπίτια μας», σημείωσε η Λόπες.

Άλλες πόλεις, ανάμεσά τους η Καρταχένα (βόρεια), η Κάλι (νοτιοδυτικά), η Μανισάλες (βορειοδυτικά), η Αρμένια (δυτικά) και η Νέιβα (νοτιοδυτικά) έχουν κηρύξει απαγόρευση κυκλοφορίας.

Αντιμέτωπες με 75 κρούσματα, χωρίς κανένα θανατηφόρο μέχρι χθες, οι αρχές της Κολομβίας ενισχύουν τα μέτρα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του SARS-CoV-2. Τη Δευτέρα, ανακοίνωσαν πως κλείνουν τα σύνορα ως την 30ή Μαΐου.

Ισπανία: Τουλάχιστον 70 κροούσματα σε οίκο ευγηρίας

Τουλάχιστον 70 υπερήλικες προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό σε έναν οίκο ευγηρίας στη Μαδρίτη και οι 15 από αυτούς πέθαναν, σύμφωνα με συγγενείς τους.

Το ίδρυμα Monte Hermoso «μας ενημέρωσε ότι υπάρχουν 70 κρούσματα» μεταξύ των 130 τροφίμων του και ότι μέχρι την Δευτέρα είχαν πεθάνει 15 άνθρωποι, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαριάνο Μαρτίνεθ, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Μαρτίνεθ πήγε στο γηροκομείο για να μάθει νέα για τη μητέρα του, ηλικίας 91 ετών, η οποία πάσχει από Αλτσχάιμερ. Η ηλικιωμένη γυναίκα είναι καλά και «δεν έχει πυρετό», σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε από τους υπευθύνους.

Οι εργαζόμενοι στο γηροκομείο «κάνουν ό,τι μπορούν» για τους ηλικιωμένους, συνέχισε. «Είδα πώς έκλαιγαν», πρόσθεσε.

Οι τοπικές και εθνικές υγειονομικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες αυτές. Ωστόσο η εφημερίδα El Pais γράφει ότι τουλάχιστον 19 τρόφιμοι πέθαναν από τον νέο κορονοϊό στο ίδρυμα αυτό, που βρίσκεται στα δυτικά προάστια της Μαδρίτης.

Η περιοχή της Μαδρίτης έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην Ισπανία. Εκεί έχουν καταγραφεί σχεδόν τα μισά κρούσματα (4.871 σε σύνολο 11.178) και σχεδόν το 70% των θανάτων (355 σε σύνολο 491 μέχρι σήμερα).

Ένας 47χρονος άνδρας, ο Ντιέγκο Μεσένες, που πήγε στο γηροκομείο για να μάθει νέα για την 87χρονη θεία του αλλά δεν μπόρεσε να μπει μέσα, έδειξε στους δημοσιογράφους ένα έγγραφο που του έδωσαν οι υπεύθυνοι. Εφόσον το υπογράψουν οι συγγενείς, αναλαμβάνουν την ευθύνη να αφήσουν τους δικούς τους ανθρώπους στο ίδρυμα μολονότι άλλοι τρόφιμοι πάσχουν και έχουν τεθεί σε καραντίνα στους ορόφους που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό. Ο Μεσένες είπε ότι του πρότειναν να πάρει τη θεία του από το ίδρυμα και ότι εκείνος «αιφνιδιάστηκε» επειδή έτσι ο ιός θα μπορούσε να μεταδοθεί στην οικογένειά του.

«Η κατάσταση μου φαίνεται επικίνδυνη, με σχεδόν τους μισούς να έχουν μολυνθεί», κατέληξε.

Εξετάζονται οι εργαζόμενοι στη ρωσική προεδρία

Οι εργαζόμενοι στη ρωσική προεδρία υποβάλλονται σε εξετάσεις για να εξακριβωθεί εάν υπάρχουν ανάμεσά τους κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

«Ναι», απάντησε μονολεκτικά ο Πεσκόφ, ερωτηθείς εάν οι εργαζόμενοι στη προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποβάλλονται σε διαγνωστικές εξετάσεις.

Πρώτο κρούσμα στην Γκάμπια

Το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού εντοπίστηκε στην Γκάμπια, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας της χώρας, μερικές ώρες μετά την αναγγελία των έκτακτων μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο υπουργός Υγείας της μικρής χώρας της δυτικής Αφρικής, ο Αχμαντού Λαμίν Σαμάτε, εξήγησε πως το κρούσμα είναι μια νεαρή που επέστρεψε πρόσφατα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τέθηκε σε αυτοαπομόνωση όταν ανέβασε πυρετό, προτού οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε επιβεβαιώσουν ότι έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό.

«Όλοι οι επιβάτες που έφθασαν με την ίδια πτήση» και οι άνθρωποι που «ήλθαν σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα θα βρεθούν και τεθούν σε απομόνωση», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Νωρίτερα, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο πρόεδρος Αντάμα Μπάροου είχε ανακοινώσει την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων και το κλείσιμο όλων των σχολείων και των πανεπιστημίων για τρεις εβδομάδες, από σήμερα Τετάρτη. Ακόμη, τόνισε ο πρόεδρος, οι ταξιδιώτες που φθάνουν στην Γκάμπια από χώρες οι οποίες πλήττονται από την πανδημία θα τίθενται σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.

Έξι οι νεκροί στην Αίγυπτο

Άλλοι δύο υπέκυψαν στην Αίγυπτο αφού μολύνθηκαν από τον κορονοϊό, ανεβάζοντας το σύνολο των θανάτων στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας σε έξι, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Χάλιντ Μεγκάχεντ δήλωσε επίσης ότι έχουν επιβεβαιωθεί 30 νέα κρούσματα, δεδομένο που ανεβάζει το σύνολό των ασθενών σε 196.

Τα θύματα είναι μια 78χρονη Ιταλίδα κι ένας 70χρονος Αιγύπτιος.

Υπέκυψαν στο νοσοκομείο αναφοράς όπου οι αρχές της Αιγύπτου διακομίζουν και θέτουν υπό απομόνωση τους ασθενείς.

Σέρες: Καταγγελία για βιασμό 14χρονης από τον πατριό της – Από την ηλικία των 7 ετών

βια ενδο

Σέρες: Καταγγελία για βιασμό 14χρονης από τον πατριό της – Από την ηλικία των 7 ετών

Η 14χρονη με την μητέρα της πήγαν στην Αστυνομία για να καταγγείλουν περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας…