Κορονοϊός: Χειροτερεύει η κατάσταση στην Ινδία με ρεκόρ θανάτων

1.761 νέοι θάνατοι στην Ινδία - Νέο τραγικό ρεκόρ θανάτων στην Κολομβία - Πάνω από 20.000 νέα κρούσματα στην Αργεντινή

NewsRoom 20/04/2021 | 08:09

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 259.170 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός μειωμένος από το ρεκόρ της προηγουμένης (273.810) μεν, αλλά πολύ πάνω από το όριο των 200.000, για έκτη συνεχόμενη ημέρα.

Το ίδιο διάστημα, διαπιστώθηκαν οι θάνατοι άλλων 1.761 ασθενών με την COVID-19, αριθμού άνευ προηγουμένου μέσα σε μια μέρα από την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα της Ασίας, με τον απολογισμό των θυμάτων να ξεπερνά έτσι το επίπεδο των 180.000 και να φθάνει τους 180.530 νεκρούς μέχρι εδώ, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στην Ινδία των 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφονται ο τέταρτος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων της πανδημίας και ο δεύτερος υψηλότερος αριθμό μολύνσεων στον κόσμο.

Αργεντινή: Πάνω από 20.000 νέα κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι κατά τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 20.461 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 248 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 59.476 νεκρούς επί συνόλου 2.714.475 μολύνσεων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) βρίσκονταν χθες 4.304 ασθενείς. Ο δείκτης πληρότητας σε εθνικό επίπεδο ανερχόταν στο 65,8%.

Η υπουργός Υγείας Κάρλα Βιτσότι διαβεβαίωσε χθες πως εξακολουθούν να υπάρχουν κρεβάτια στις ΜΕΘ για τους ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση, αλλά αναγνώρισε ότι το προσωπικό των υπηρεσιών υγείας «είναι εξαντλημένο».

Κολομβία: Νέο τραγικό ρεκόρ θανάτων

Το υπουργείο Υγείας της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 420 ασθενείς με την COVID-19, ο βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην επικράτεια της χώρας πριν από δεκατρείς μήνες.

Το προηγούμενο ρεκόρ –400 θάνατοι– είχε καταγραφεί την 22η Αυγούστου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ο απολογισμός των θυμάτων ως εδώ έχει φθάσει τους 68.748 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 2.667.136 κρουσμάτων του SARS-CoV-2, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Κολομβία των περίπου 50 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θανάτων σε όλη τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, πίσω από τη Βραζιλία και την Αργεντινή.

Είναι αντιμέτωπη με τρίτο κύμα της πανδημίας, που απειλεί να προκαλέσει απόλυτο κορεσμό στα νοσοκομεία των σημαντικότερων αστικών κέντρων της.

Στην πρωτεύουσα Μπογοτά, η πληρότητα των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) βρίσκεται στο 84,2%, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Όμως στα αστικά κέντρα με τον δεύτερο και τον τρίτο μεγαλύτερο πληθυσμό, δηλαδή τη Μεδεγίν και την Κάλι, ο δείκτης αυτός βρίσκεται στο 98% και στο 91,4% αντίστοιχα.

Οι περιορισμοί για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση ενισχύονται, ιδίως στις μεγάλες πόλεις, όπως η Μπογοτά, όπου θα επιβληθεί εκ νέου απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 20:00 ως τις 04:00 από σήμερα. Θα συνεχίσει επίσης να επιβάλλεται καραντίνα και το προσεχές τριήμερο, τόνισε η δήμαρχος της πρωτεύουσας Κλαούδια Λόπες.

«Είμαστε κυριολεκτικά μεταξύ ζωής του θανάτου, της πιθανότητας το σύστημα υγείας να καταρρεύσει και να έχουμε εντελώς γεμάτες τις ΜΕΘ», τόνισε η κυρία Λόπες.

Απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας θα επιβάλλεται επίσης για τουλάχιστον τις επόμενες δύο εβδομάδες σε όλες τις πόλεις όπου η πληρότητα των ΜΕΘ ξεπερνά το 80% με βάση κοινή απόφαση που υπογράφεται από τους υπουργούς Υγείας Φερνάντο Ρουίς και Εσωτερικών Ντανιέλ Παλάσιος.

Η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης, η οποία άρχισε στα μέσα Φεβρουαρίου στην Κολομβία, προχωρά με συγκριτικά αργό ρυθμό. Ως εδώ, κάπου 3,9 εκατ. πολίτες έχουν λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων τους.

Κούβα: Πάνω από 1.000 νέα κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 6 θάνατοι ασθενών με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 1.060 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο απολογισμός της πανδημίας έχει φθάσει ως εδώ τους 531 νεκρούς επί συνόλου 94.571 μολύνσεων.

Η Αβάνα –658 κρούσματα σε 24 ώρες– παραμένει το επίκεντρο της κρίσης στη νήσο.

Από τον Ιανουάριο, η Κούβα αντιμετωπίζει νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που δυσκολεύεται να ελέγξει παρά τα αυστηρά μέτρα που επιβάλλουν οι αρχές.

Γερμανία: 297 νέοι θάνατοι

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 9.609 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.163.308, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα, υπέκυψαν άλλοι 297 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 80.303 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.