Newsroom

Newsroom

Κορονοϊός: Για πόσο καιρό θα πρέπει να σταματήσει η ζωή στην Ιταλία;

Η Ιταλία είναι μακράν η πλέον πληγείσα χώρα στην Ευρώπη, η δεύτερη στον κόσμο, με περισσότερους των 800 νεκρούς και περί τα 12.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

«Αύριο, όχι μόνο θα μας θαυμάζουν, αλλά θα μας αντιμετωπίζουν ως παράδειγμα». Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε είναι πεπεισμένος ότι τα δραστικά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνησή του θα επιτύχουν την επιβράδυνση της εξάπλωσης της επιδημίας στην Ιταλία.

Η Ιταλία είναι μακράν η πλέον πληγείσα χώρα στην Ευρώπη, η δεύτερη στον κόσμο, με περισσότερους των 800 νεκρούς και περί τα 12.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Τα 60 εκατομμύρια των κατοίκων της δεν μπορούν να μετακινηθούν παρά για επαγγελματικούς ή ανωτέρας βίας λόγους και οποιαδήποτε συγκέντρωση έχει απαγορευθεί.

Ο περιορισμός είναι αποτελεσματικός;

«Οι ιοί προκαλούν επιδημίες, αλλά τις επιδημίες τις διαχειρίζονται οι άνθρωποι και αυτοί, κατά συνέπεια, μπορούν να τις σταματήσουν», εξηγεί η ιολόγος Elisabetta Gropelli, καθηγήτρια στο St. George University του Λονδίνου.

«Τα μέτρα περιορισμού είχαν τεράστιο αποτέλεσμα στην Ουχάν (την εστία της κινεζικής επιδημίας), όπως και στις προηγούμενες επιδημίες όπως του Εμπολα στην Αφρική και στην Ισπανική Γρίπη το 1918. «Τα μέτρα αποκλεισμού στην Ιταλία μπορούν άρα να επιτύχουν την ανάσχεση και την επιβράδυνση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει την πίεση επί των νοσοκομείων της χώρας», λέει.

Για πόσο καιρό θα πρέπει να σταματήσει η ζωή στην Ιταλία;

Ο Τζουζέπε Κόντε διαβεβαίωσε ότι τα αποτελέσματα θα είναι ορατά σε δύο εβδομάδες. Στην Κίνα, τα μέτρα περιορισμού φαίνεται ότι έχουν επιτρέψει τον έλεγχο της επιδημίας, αλλά οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για τη χρονική περίοδο κατά την οποία θα πρέπει να παραμείνουν σε εφαρμογή στην Ιταλία.

«Αντίθετα με την κατάσταση στην Ουχάν όπου ήταν δυνατό να αποφευχθεί η παγκόσμια επιδημία, η Covid-19 διαδίδεται ήδη σε ολόκληρο τον κόσμο», εξηγεί ο Paul Hunter, καθηγητής Ιατρικής του University of East Anglia. «Έτσι, όταν θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί στην Ιταλία, είναι πιθανόν να υπάρχει ακόμη μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στις γειτονικές χώρες τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα εξάπλωση της επιδημίας στην Ιταλία».

Η επιστροφή των Ιταλών του Νότου στα σπίτια τους είναι ανησυχητική;

Το Σάββατο, φήμες κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης για επικείμενα μέτρα αποκλεισμού στη βόρεια Ιταλία, πριν από την επίσημη ανακοίνωση. Χιλιάδες Ιταλοί του νότου που εργάζονταν στον βορρά επέστρεψαν στα σπίτια τους, με κίνδυνο να μεταφέρουν τον ιό μαζί τους. Ακόμη και αν οι αριθμοί είναι χαμηλοί στη νότια Ιταλία, η έξοδος αυτή είναι «σοβαρή» και «είναι βέβαιο ότι δε βοήθησε στην ανάσχεση της επιδημίας», εξηγεί στο AFP ο Roberto Burioni, καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Vita-Salute San Raffaele του Μιλάνου.

Η νότια Ιταλία μπορεί να αντιμετωπίσει την πανδημία;

Σε αντίθεση με την πλούσια περιοχή του Μιλάνου, τα νοσοκομεία της νότιας Ιταλίας είναι λιγότερο εξοπλισμένα και πάσχουν από έλλειψη προσωπικού ακόμη και σε ομαλές περιόδους. Περίπου «το 40% των μονάδων ΜΕΘ της νότιας Ιταλίας δε λειτουργούν εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού», συνοψίζει στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο καθηγητής Alessandro Vergallo, πρόεδρος του συνδικάτου εντατικολόγων της Ιταλίας.

Πότε θα υπάρξει επιδημιολογική κορύφωση;

Είναι αδύνατον να προβλεφθεί. Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα του 2009 για την πανδημία του H1N1, η επιδημιολόγος Stefania Salmaso, του Instituto Superiore di Sanita της Ιταλίας, κάνει επιφυλακτικά λόγο στην εφημερίδα Avvenire για πιθανή είσοδο του ιού της Ιταλίας «προς το τέλος του Ιανουαρίου» και για πιθανό σημείο κορύφωσης (pic) της επιδημίας «στα μέσα του Απριλίου (!)».

Γιατί η θνητότητα είναι πιο υψηλή στην Ιταλία;

Αν ληφθεί υπ’ όψιν ο απολογισμός της χθεσινής ημέρας, το ποσοστό θνητότητας (ο λόγος του αριθμού νεκρών προς τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων) είναι 6,6% στην Ιταλία, έναντι 2% έως 2,5% στην Κίνα.

Όμως απέναντι στην πανδημία αυτή, οι πιο ηλικιωμένοι είναι και πιο ευάλωτοι. Η Ιταλία είναι μία χώρα ηλικιωμένων, με τον περισσότερο ηλικιωμένο πληθυσμό της Ευρώπης, σε πλήρη υπογεννητικότητα, με μέση ηλικά τα 46 χρόνια. Αν γίνει αναλογισμός προς κάθε ηλικιακή ομάδα, «τα ιταλικά ποσοστά (θνητότητας) είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερα από τα ποσοστά των Κινέζων», δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος Λοιμωδών Νόσων του Instituto Superiore di Sanita Giovanni Rezza.

Ξεσπάει ο Ζουγανέλης εναντίον της τραπ μουσικής: «Επικαλούνται ό,τι πιο χυδαίο υπάρχει»

Ξεσπάει ο Ζουγανέλης εναντίον της τραπ μουσικής: «Επικαλούνται ό,τι πιο χυδαίο υπάρχει»

«Όπλα, μαγκιές, σεξισμό, φαλλοκρατία και ναρκωτικά» Όσα δήλωσε ο Ζουγανέλης για την τραπ μουσική

«Προειδοποιεί» ο Αποστολάκης: Εάν ξεκινήσει πολεμική αντιπαράθεση με την Τουρκία, δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί

«Προειδοποιεί» ο Αποστολάκης: Εάν ξεκινήσει πολεμική αντιπαράθεση με την Τουρκία, δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί

Δεν συμμερίζεται τα σενάρια που λένε ότι μια ενδεχόμενη σύγκρουση δεν θα κρατούσε περισσότερες από…

Ζευγάρι καταγγέλλει ιδιοκτήτη τουριστικού καταλύματος ότι είχε τοποθετήσει κρυφή κάμερα στο δωμάτιο

Ζευγάρι καταγγέλλει ιδιοκτήτη τουριστικού καταλύματος ότι είχε τοποθετήσει κρυφή κάμερα στο δωμάτιο

Επρόκειτο για συσκευή καταγραφής και αποθήκευσης εικόνας και ήχου, η οποία ήταν τοποθετημένη σε πρίζα…

Πήρε θέση ο Παντελής Θαλασσινός για Τσιάρτα και τους ακροδεξιούς υπουργούς στα εγκαίνια της ΑΕΚ

Πήρε θέση ο Παντελής Θαλασσινός για Τσιάρτα και τους ακροδεξιούς υπουργούς στα εγκαίνια της ΑΕΚ

«Νομίζω ότι η στάση μας, στον φασισμό θα τους ξεράσει από μόνη της ή θα…

Φρίκη στην Αθήνα: Πατέρας βίαζε την ανήλικη κόρη του επί 5 χρόνια και ξυλοφόρτωνε τη γυναίκα του

Φρίκη στην Αθήνα: Πατέρας βίαζε την ανήλικη κόρη του επί 5 χρόνια και ξυλοφόρτωνε τη γυναίκα του

Η σοκαριστική υπόθεση εκτυλίχθηκε στην καρδιά της Αθήνας, όπου ζούσε το ζευγάρι μαζί με το…