Κομισιόν: Τι ισχύει για τις λίστες των αποδεκτών των 31 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Για συγκέντρωση των δεδομένων εντός Απριλίου και δημοσίευσή τους το συντομότερο δυνατό κάνει λόγο ο Βάλντις Ντομπρόφσκις

58aed8551dc5249c528b47c0

Απάντηση δια του εκτελεστικού αντιπροέδρου Βάλντις Ντομπρόβσκις έδωσε η Κομισιόν σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την απόκρυψη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη της λίστας με τους τελικούς αποδέκτες των 31 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην ερώτησή του, ο κ. Παπαδημούλης ζητούσε από την Κομισιόν να απαντήσει αν έχει θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στα κράτη-μέλη για την υλοποίηση των υποχρεώσεων δημοσιότητας και θέσης σε πλήρη εφαρμογή των εύχρηστων δημόσιων πυλών, καθώς και πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η σχετική κεντρική πύλη της Επιτροπής.

Στην απάντησή του ο Βάλντις Ντομπρόβσκις κάνει λόγο για συγκέντρωση των δεδομένων εντός Απριλίου και δημοσίευσή τους το συντομότερο δυνατό, φέρνοντας προ των ευθυνών της την κυβέρνηση Μητσοτάκη,  για να συμπληρώσει πως «η Επιτροπή θα επιδιώξει να ευθυγραμμίσει το χρονοδιάγραμμα των επικαιροποιήσεων των κρατών μελών με τη διαδικασία υποβολής των εξαμηνιαίων εκθέσεων σχετικά με την εφαρμογή των σχεδίων τους τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο».

Όπως σχολιάζει σχετικά ο Δημήτρης Παπαδημούλης: «Σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έχει συστήσει από την πρώτη στιγμή διακομματική Επιτροπή για την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η κυβέρνηση της ΝΔ αρνήθηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για συγκρότηση επιτροπής στη Βουλή, που θα εξασφάλιζε διαφάνεια και λογοδοσία για ένα τόσο κρίσιμο πακέτο κονδυλίων για την χώρα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει βέβαιος για το σχέδιο που η κυβέρνησή του διαμόρφωσε πίσω από κλειστές πόρτες, παρά τις επικρίσεις όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών. Έστω και τώρα, καλώ τον Κυρ. Μητσοτάκη να προχωρήσει άμεσα στη δημοσιοποίηση του συνόλου των αποδεκτών των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης: Ποιοι και πόσα θα πάρουν; Τα 31 δισ. ευρώ που θα λάβει συνολικά η Ελλάδα δεν είναι προίκα του Μητσοτάκη και της ΝΔ, ανήκουν στον ελληνικό λαό».

Ακολουθεί αναλυτικά η απάντηση του Βάλντις Ντομπρόφσκις:

“Σύμφωνα με το άρθρο 25α του τροποποιημένου κανονισμού για τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), τα κράτη μέλη δημιουργούν δημόσια διαθέσιμη πύλη στην οποία δημοσιεύουν δεδομένα σχετικά με τους 100 (τουλάχιστον) τελικούς αποδέκτες των υψηλότερων ποσών χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ΜΑΑ. Ο τροποποιημένος κανονισμός ΜΑΑ δεν ορίζει σχετική προθεσμία αλλά θεσπίζει την υποχρέωση των κρατών μελών να επικαιροποιούν  τα εν λόγω δεδομένα δύο φορές ετησίως.

Όπως αναφέρεται στις κατευθυντήριες γραμμές για τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του REPowerEU, η Επιτροπή θα επιδιώξει να ευθυγραμμίσει το χρονοδιάγραμμα των επικαιροποιήσεων των κρατών μελών με τη διαδικασία υποβολής των εξαμηνιαίων εκθέσεων σχετικά με την εφαρμογή των σχεδίων τους τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα δρομολογήσει τον πρώτο γύρο συλλογής πληροφοριών τον Απρίλιο του 2023.

Η Επιτροπή θα συγκεντρώσει τα δεδομένα που παρέχουν τα κράτη μέλη το συντομότερο δυνατόν και θα τα δημοσιεύσει στον πίνακα αποτελεσμάτων για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα. Τα δεδομένα θα τροφοδοτήσουν επίσης τον διαδραστικό χάρτη που ανέπτυξε η Επιτροπή σχετικά με τα έργα που υποστηρίζονται από τον ΜΑΑ”.

Συνελήφθη ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ μετά από καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις

Ντεπαρντιέ

Συνελήφθη ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ μετά από καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις

Υπό αστυνομική κράτηση βρίσκεται από το πρωί ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ που βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες…

Πρωτοφανείς δηλώσεις από τον υφυπουργό Υγείας: «Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτει»(video)

βερτζοπουλος

Πρωτοφανείς δηλώσεις από τον υφυπουργό Υγείας: «Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτει»(video)

Απόψεις που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, εξέφρασε ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε.