Κομισιόν: Η 1η αντίδραση μετά την απόφαση της Gazprom – Το νέο όργανο που θα προστατεύει την αγορά της ΕΕ

«Επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας» της Gazprom χαρακτηρίζει η Κομισιόν το κλείσιμο του Nord Stream και μιλά για «απόδειξη του κυνισμού της Ρωσίας». Ένα όργανο που θα προστατεύει την ενιαία αγορά της ΕΕ θα παρουσιάσουν οι Βρυξέλλες στις 13 Σεπτεμβρίου.

AP22201408157378

Μέσω Twitter ήρθε το πρώτο σχόλιο από την Κομισιόν μετά την απόφαση της Gazprom να διακόψει επ’ αόριστον τη ροή φυσικού αερίου μέσω Nord Stream – ΕΕ: Παρουσιάζει νέο όργανο που θα προστατεύει την εσωτερική αγορά από τις κρίσεις – Η Siemens εκθέτει την Gazprom – Η ανακοίνωση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής του δικτύου φυσικού αερίου.

«Επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας» της Gazprom χαρακτηρίζει η Κομισιόν το κλείσιμο του Nord Stream και μιλά για «απόδειξη του κυνισμού της Ρωσίας»

«Η ανακοίνωση της Gazprom σήμερα το απόγευμα ότι κλείνει για άλλη μια φορά τον Nord Stream 1 με δόλια προσχήματα είναι άλλη μια επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας της ως προμηθευτή» τονίζει ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ.

Παράλληλα επισημαίνει ότι «είναι επίσης απόδειξη του κυνισμού της Ρωσίας, καθώς προτιμά να καίει το αέριο αντί να τηρεί τις συμβάσεις».

ΕΕ: Παρουσιάζει νέο όργανο που θα προστατεύει την εσωτερική αγορά από τις κρίσεις

Οι Βρυξέλλες πρόκειται να παρουσιάσουν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου το σχέδιο ενός νέου οργάνου, στόχος του οποίου θα είναι να προστατεύει την εσωτερική αγορά της ΕΕ σε περίπτωση κρίσης και, αν χρειαστεί, να αναγκάζει τους παραγωγούς προϊόντων στρατηγικής σημασίας να εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα την Ευρώπη.

Σε περίπτωση που παρατηρηθούν ελλείψεις σε αγαθά κρίσιμης σημασίας οι Βρυξέλλες θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν στις βιομηχανίες να δίνουν προτεραιότητα στις ευρωπαϊκές παραγγελίες και όχι στις κινεζικές ή τις αμερικανικές, υπό την απειλή προστίμων, σύμφωνα με ένα έγγραφο που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το μέτρο αυτό, που βασίζεται στους κανόνες οι οποίοι ισχύουν ήδη στις ΗΠΑ, θεωρείται ως ένα όπλο «αντιποίνων» που η ΕΕ θα προτιμούσε να μην χρησιμοποιήσει, εξήγησε μια ευρωπαϊκή πηγή. Η βασική ιδέα είναι να αποθαρρυνθούν τρίτες χώρες από το να μπλοκάρουν τις εξαγωγές στρατηγικών προϊόντων προς την Ευρώπη, όπως οι ΗΠΑ που είχαν απαγορεύσει τις εξαγωγές εμβολίων για την Covid-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η πρόταση αυτή θα παρουσιαστεί στις 13 Σεπτεμβρίου, ανέφερε μια άλλη πηγή. Στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις χώρες μέλη, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει πολλούς μήνες, ενδεχομένως και έναν χρόνο.

Το όργανο που θα προστατεύει την ενιαία αγορά είχε ανακοινωθεί από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Φεβρουάριο του 2021, με αφορμή τις αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της πανδημίας.

Πριν ακόμη εμφανιστεί μια κρίση, θα μπορούσε να ενεργοποιείται μια φάση «επιτήρησης», υπό τον έλεγχο των κρατών μελών, εφόσον υπάρχει κίνδυνος να παρουσιαστούν ελλείψεις. Οι βιομηχανίες μπορεί να κληθούν να δώσουν ορισμένες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα τις δυνατότητες παραγωγής που έχουν. Στη φάση αυτή, η Κομισιόν θα ήθελε να μπορεί να ζητάει από τις χώρες να συγκεντρώνουν στρατηγικά αποθέματα.

Το κείμενο, που συντάσσεται από τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, αναφέρει επίσης ότι θα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία αγαθών και προσώπων μεταξύ των χωρών μελών.

Η Επιτροπή θα μπορούσε επίσης να κάνει αγορές προϊόντων εξ ονόματος των χωρών μελών, με βάση το μοντέλο που ακολουθήθηκε με τα εμβόλια για την Covid-19.

Η Siemens εκθέτει την Gazprom: Η διαρροή λαδιού δεν συνιστά λόγο για να διακοπεί η λειτουργία του Nord Stream 1

«Τέτοιες διαρροές δεν επηρεάζουν συνήθως τη λειτουργία μιας τουρμπίνας και μπορούν να σφραγιστούν επί τόπου. Είναι μια διαδικασία ρουτίνας στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης» ανέφερε η γερμανική εταιρεία.

Νωρίτερα, η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι ο αγωγός θα παραμείνει κλειστός προς το παρόν, παρατείνοντας τη διακοπή της λειτουργίας του. Οι ροές ήταν προγραμματισμένο να ξαναρχίσουν τα ξημερώματα του Σαββάτου.

«Στο παρελθόν τέτοιου είδους διαρροές δεν οδήγησαν σε διακοπή της λειτουργίας. Στη Siemens Energy δεν έχουν ανατεθεί προς το παρόν εργασίες συντήρησης, όμως είμαστε σε αναμονή», πρόσθεσε η εταιρεία.

«Ανεξάρτητα από αυτό, έχουμε ήδη επισημάνει πολλές φορές ότι υπάρχουν πολλές άλλες διαθέσιμες τουρμπίνες στον σταθμό συμπίεσης της Πορτοβάγια ώστε να λειτουργήσει ο Nord Stream 1», καταλήγει η ανακοίνωση.

Γερμανία-Nord Stream1: Η Γερμανία “είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη” για τη διακοπή στις παραδόσεις φυσικού αερίου

Η γερμανική ρυθμιστική αρχή του δικτύου φυσικού αερίου ανακοίνωσε απόψε ότι η χώρα είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη για τη διακοπή του εφοδιασμού από τη Ρωσία, όμως προέτρεψε τους πολίτες και τις εταιρείες να περιορίσουν την κατανάλωση, μετά την ανακοίνωση της Gazprom ότι ο αγωγός Nord Stream 1 θα παραμείνει κλειστός προς το παρόν.

«Με αφορμή την απόφαση της Ρωσίας να μην επιτρέψει επί του παρόντος τη ροή αερίου μέσω του Nord Stream 1, οι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, τα σχετικά επίπεδα αποθήκευσης και η σημαντική εξοικονόμηση καθίστανται ακόμη πιο σημαντικά» ανέφερε μέσω του Twitter ο Κλάους Μούλερ, ο πρόεδρος της Bundesnetzagentur.

«Είναι καλό που η Γερμανία είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένη, όμως τώρα εξαρτάται από τον καθένα και όλους μας», πρόσθεσε.

Ο αγωγός Nord Stream 1, που περνά από τη Βαλτική Θάλασσα και εφοδιάζει τη Γερμανία και άλλες χώρες, επρόκειτο να επαναλειτουργήσει αύριο Σάββατο (στις 04.00 ώρα Ελλάδας) έπειτα από τριήμερη διακοπή για συντήρηση. Η Gazprom ωστόσο, η οποία έχει το μονοπώλιο των εξαγωγών αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία, ανέφερε νωρίτερα ότι δεν μπορεί να ξαναρχίσει με ασφάλεια τις παραδόσεις, μέχρι να επιδιορθωθεί μια διαρροή λαδιού μηχανής που εντοπίστηκε σε μια τουρμπίνα. Δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η επισκευή.

«Αυτό αποτελεί μέρος του ψυχολογικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον μας», έγραψε στο Twitter ο Μίχαελ Ροτ, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου.

Οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι γεμάτες σε ποσοστό 85%. Το Βερολίνο εκτιμά ότι ο στόχος που έχει τεθεί, να γεμίσουν κατά 95% μέχρι την 1η Νοεμβρίου, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, εκτός και αν εταιρείες και νοικοκυριά μειώσουν την κατανάλωση καυσίμου.

Η ΕΕ συνολικά έχει ήδη ξεπεράσει τον στόχο, να πληρωθούν οι δεξαμενές κατά 80% μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

 

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…