Newsroom

Newsroom

Κλυδωνισμοί στις ιταλικές τράπεζες – Οι φόβοι του Ματέο Ρέντσι

Έντονοι τριγμοί παρατηρούνται στην ιταλική οικονομία οι οποίοι ξεκινούν από τον άκρως προβληματικό τραπεζικό κλάδο και φτάνουν μέχρι το χρέος της χώρας.

577d0b2d1dc524a85f8b4ae4

Την Τρίτη, οι μετοχές των Ιταλικών τραπεζών κατέγραψαν νέες μεγάλες απώλειες, οδηγώντας τον γενικό δείκτη στο Μιλάνο στο -1.44% και σε χαμηλά επίπεδα τριετίας.

Ειδικότερα ο δείκτης του τραπεζικού τομέα στο Μιλάνο έχει καταγράψει απώλειες 30% από την 24η Ιουνίου, όταν οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ε.Ε.

Συνολικά για την τρέχουσα χρονιά οι απώλειες των τραπεζικών μετοχών έχουν φτάσει στο 57%.

Όπως αναφέρεται, οι ανησυχίες για την τρίτη σε μέγεθος τράπεζα της χώρας την Banca Monte dei Paschi di Siena, η οποία έχει τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια από κάθε άλλη ιταλική τράπεζα, είναι έντονες. Σε ό,τι αφορά στα μικρά καταναλωτικά δάνεια τα μη εξυπηρετούμενα φτάνουν στο ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα η ΕΚΤ της έχει δώσει εντολές στην τράπεζα να μειώσει αυτά τα δάνεια στο χαρτοφυλάκιό της κατά 40% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, κατέγραψε την Τρίτη απώλειες στο χρηματιστήριο κατά 20%, με την τιμή της μετοχής της να έχει υποστεί συνολικά απώλειες 80% μέσα στην χρονιά.

Αυτή η τράπεζα περιλαμβάνεται στην λίστα των ιδρυμάτων που η κυβέρνηση Ρέντσι, σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες, θέλει να ανακεφαλαιοποιήσει, χρησιμοποιώντας κρατικό χρήμα, παρά το γεγονός ότι το Βερολίνο ασκεί συνεχώς πιέσεις για να εφαρμοστούν οι νόμοι που προβλέπουν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να εφαρμόζεται το μέτρο της διάσωσης με bail-in.

Τί φοβάται ο Ρέντσι

Ο ιταλός πρωθυπουργός φαίνεται πως φοβάται ότι αν επιλεγεί η λύση του Bail-in, όπως απαιτεί το Βερολίνο, χιλιάδες μικροομολογιούχοι και καταθέτες θα καταστραφούν και μάλιστα σε μια πολύ ευαίσθητη πολιτικά στιγμή, καθώς τον Οκτώβρη στη χώρα θα διενεργηθεί δημοψήφισμα για μια σειρά από πολύ σημαντικές αλλαγές στο σύνταγμα.

Προς το παρόν ο Ματέο Ρέντσι βρίσκει συμπαραστάτες στην άλλη ακτή του Ατλαντικού. Ο Joe Trevisani επικεφαλής της διεύθυνσης στρατηγικού σχεδιασμού της Worldwide Markets στο Νιου Τζέρσεϊ θεωρεί ότι η Ιταλία πρέπει να λύσει το πρόβλημα με τους όρους που αυτή θεωρεί σωστούς: «Το Ιταλικό τραπεζικό σύστημα είναι ετοιμόρροπο. Ακούγονται φωνές από τη Ρώμη που λένε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με Ιταλικούς όρους και όχι με όρους Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι είναι οι σοβαρές δουλειές».

Η αντιπολίτευση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε μια νέα κρίση χρέους ανάλογη με αυτή του 2011 που είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του τότε πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Πολιτική αστάθεια θα σημάνει οικονομική αστάθεια» δηλώνει οGuntram Wolff, του think tank «Bruegel». Αυτή τη στιγμή το ιταλικό χρέος βρίσκεται στο 133% του ΑΕΠ και είναι το δεύτερο υψηλότερο της ευρωζώνης, μετά από αυτό της Ελλάδας.

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Καταγραφή 2

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Δραματικές στιγμές στο Villa Park πριν το παιχνίδι της Άστον Βίλα με τον Ολυμπιακό

Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο «καίει» τον νονό που ασελγούσε στο βαφτιστήρι του – «Είμαι άρρωστος αλλά με προκάλεσε»

Krhtht

Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο «καίει» τον νονό που ασελγούσε στο βαφτιστήρι του – «Είμαι άρρωστος αλλά με προκάλεσε»

Ο 50χρονος ισχυρίστηκε ότι τον προκάλεσε ο νεαρός και δήλωσε ότι είναι συντετριμμένος και άρρωστος

Γιάννα Τερζή: Απαντά μέσω ανάρτησης σχετικά με την κακοποίηση που υπέστη στην Eurovision – «Ναι, τώρα μπόρεσα…» (video)

image 7

Γιάννα Τερζή: Απαντά μέσω ανάρτησης σχετικά με την κακοποίηση που υπέστη στην Eurovision – «Ναι, τώρα μπόρεσα…» (video)

Ανάρτηση για την κακοποίηση που υπέστη πριν από 6 χρόνια έκανε η Γιάννα Τερζή