Newsroom

Newsroom

Το κλείσιμο μιας τράπεζας θα βαραίνει εξολοκλήρου το κράτος προέλευσης

Με άλλα λόγια ο φορολογούμενους του κάθε κράτους που ανήκει η τράπεζα...θα καλείται να πληρώνει τα σπασμένα...

trapeza 1

Με άλλα λόγια ο φορολογούμενους του κάθε κράτους που ανήκει η τράπεζα…θα καλείται να πληρώνει τα σπασμένα…

Στα δημόσια ταμεία των κρατών μελών μεταφέρεται το κόστος κατάρρευσης μιας τράπεζας στην ευρωζώνη, ενώ οι εταίροι θα μοιράζονται το βάρος σταδιακά μετά από 10 χρόνια, αναφέρει το Reuters που αποκαλύπτει σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), με τη συζήτηση για χέρι στις καταθέσεις να είναι ακόμα ανοιχτή.
 
Η πρόταση θα συζητηθεί την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου σε έκτακτη συνεδρίαση των αρμόδιων αξιωματούχων της ΕΕ στα πλαίσια της «τραπεζικής ένωσης».

Η πρόταση περιλαμβάνει ένα Ταμείο που θα συσταθεί στην χώρα που εδρεύει η τράπεζα και θα καλύπτεται πλήρως το κόστος χρεοκοπίας μιας τράπεζας.

Τέτοια Ταμεία θα συσταθούν  σε κάθε χώρα της ευρωζώνης και θα φθάσουν στο πλήρες μέγεθός τους, του 1% όλων των καλυμμένων καταθέσεων, μετά από 10 χρόνια, αναφέρει το Reuters. Ωστόσο κατά τον πρώτο χρόνο το καθένα θα έχει μόνο το 0,1% όλων των καλυμμένων καταθέσεων της χώρας της ευρωζώνης, στην συνέχεια το 0,2% τον δεύτερο χρόνο κτλ.

Εάν τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν δεν επαρκoύν για να χρηματοδοτήσουν το κλείσιμο μιας τράπεζας, τότε άλλα Ταμεία της ευρωζώνης θα συνεισφέρουν έως και 10% των συνολικών χρημάτων τους για να βοηθήσουν.

Τον δεύτερο χρόνο, το Ταμείο της χώρας θα είναι υποχρεωμένο να χρησιμοποιήσει έως και το 90% των συνολικών του κεφαλαίων για να χρηματοδοτήσει το κόστος του κλεισίματος μιας τράπεζας προτού ζητήσει συνεισφορά από τους ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι θα τους ζητηθεί να συνεισφέρουν έως και το 20% για να βοηθήσουν.

Σύμφωνα με το σχέδιο που αποκαλύπτει το Reuters, αν το κόστος του κλεισίματος μιας τράπεζας σε οποιαδήποτε από τα 10 μεταβατικά χρόνια καταλήξει να είναι μεγαλύτερο από την συνδυασμένη συνεισφορά της χώρας και των αναλογικών ποσοστών των άλλων ταμείων, το Ταμείο της εν λόγω χώρας θα μπορούσε να επιβάλει πρόσθετη εισφορά από τον δικό του τραπεζικό του τομέα.

 
Εάν και αυτό δεν είναι επαρκές, η κυβέρνηση της χώρας που εδρεύει η τράπεζα θα μπορούσε να παρέχει ενδιάμεση χρηματοδότηση – «γέφυρα», που θα αποπληρωθεί αργότερα ή αν δεν διαθέτει ρευστότητα, θα μπορεί να ζητήσει ένα πρόγραμμα από τον σχέδιο διάσωσης της ευρωζώνης. όπως έκανε η Ισπανία το 2012.

Όλα τα παραπάνω Ταμεία των χωρών της ευρωζώνης θα πρέπει να συγχωνευθούν σε ένα Ενιαίο Ταμείο Εκκαθάρισης μετά από 10 χρόνια και εκείνη την στιγμή το Ενιαίο Ταμείο θα χρηματοδοτεί όλα τα κλεισίματα των τραπεζών, αμοιβαιοποιώντας τους κινδύνους.

Το κλείσιμο της συμφωνίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλες 19-20 Δεκεμβρίου θα επιτρέψει ουσιαστικά στην γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ, να παρουσιάσει ένα σημαντικό βήμα προς την αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα, αν και υπάρχουν ανησυχίες για ενδεχόμενη απροθυμία των αξιωματούχων να μοιραστούν ένα τέτοιο κόστος.
enet.gr

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…