Κινητοποιήσεις διανομέων: Ημέρα γιορτής και συνέχισης του αγώνα απέναντι στο νόμο Χατζηδάκη

Παρά τη σημαντική νίκη η προγραμματισμένη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε κανονικά σε κλίμα γιορτής και συνέχισης του αγώνα απέναντι στον Χατζηδάκη: «Δε θα αλλάξουμε επάγγελμα, θα αλλάξουμε το επάγγελμα» 

NewsRoom 24/09/2021 | 12:24

Κανονικά πραγματοποιήθηκαν οι κινητοποιήσεις των διανομέων παρά την μεγάλη νίκη με την οποία κατάφεραν να υποχρεώσουν την εταιρεία να μετατρέψει όλες τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Η απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα είχε οριστεί για τις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως με βασικά αιτήματα την επαναφορά όλων των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και την κατάργηση της αξιολόγησης των διανομέων από την εταιρεία.

 Όπως μάλιστα ανέφεραν σε σχετική τους ανακοίνωση: «Από τον αγώνα δρόμου στον δρόμο του αγώνα. Δεν θα αλλάξουμε επάγγελμα, θα αλλάξουμε το επάγγελμα» ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι τα αιτήματά τους δεν είχαν αποδέκτη μόνο την efood αλλά και το υπουργείο Εργασίας.

Όπως οι ίδιοι ξεκαθάρισαν: «Ο νόμος Χατζηδάκη είναι ακόμη εδώ και η πάλη εναντίον του συνεχίζεται». Πλέον είναι σαφές ότι η μεγάλη δικαίωση ήταν μια μεγάλη στιγμή δικαίωσης σε έναν μακρύ αγώνα πάλης απέναντι στο Νομοσχέδιο του Χατζηδάκη.

Για τους διανομείς: «Ο ν. Χατζηδάκη σημαίνει:  απελευθέρωση των απολύσεων, διεύρυνση των γκρίζων ζωνών που προωθούν την freelance εργασία (ψευδή αυτοαπασχόληση), προσπάθεια να απαγορευτούν οι απεργίες, υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, υπερωρίες που σχεδόν καταργούνται ή γίνονται ακόμη πιο φθηνές, χτύπημα των σωματείων και των πάγιων συνδικαλιστικών ελευθεριών των οποίων ο κρίσιμος ρόλος αποδείχτηκε τις τελευταίες μέρες περίτρανα, κατάργηση κυριακάτικης αργίας σχεδόν για το σύνολο του κόσμου της εργασίας.»

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΒΕΟΔ:

«Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

σήμερα γιορτάζουμε, κατακτούμε, προχωράμε….

Εδώ και μια εβδομάδα, τα μάτια εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στη χώρα αλλά και στην Ευρώπη είναι στραμμένα πάνω μας. Με μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις κερδίσαμε μια ακόμη νίκη κι ενώσαμε όλους όσοι εδώ και δεκαετίες, υποκύπτουν στον φόβο της ανεργίας και τον εκβιασμό της ανασφάλιστης εργασίας με μισά ή καθόλου δικαιώματα. Η e-food μπορεί να προχώρησε σε μια πρώτη δέσμευση – αναδίπλωση ωστόσο, δεν ικανοποίησε συνολικά των εργαζομένων:

1.Πώς θα είναι η επόμενη μέρα στην e–food;

Μετά την μεγαλειώδη στάση εργασίας και την απόφαση των απεργών για κλιμάκωση με 24ωρη απεργία την Παρασκευή, η e-food ανακοίνωσε πως θα προσλάβει τους 2.016 διανομείς με  συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου και θα αναθεωρήσει το καθεστώς της αυθαίρετης αξιολόγησης. Θεωρούμε πως η συγκεκριμένη ανακοίνωση αποτελεί μια πρώτη δέσμευση αλλά όχι πλήρη και ξεκάθαρη απάντηση στα αιτήματα των απεργιών μας.

Α. Δεν αναφέρει με ποιο καθεστώς θα προσλαμβάνει τους νέους εργαζόμενους της. Ως freelancer ή με συμβάσεις εργασίας αορίστου;

Β. Με ποια κριτήρια  θα αντικαταστήσει τις αυθαίρετες και παράνομες αξιολογήσεις που υιοθετεί ως κριτήριο απόλυσης;

Γ. Θα δοθεί τέλος στην ηθική και ψυχολογική παρενόχληση που θέτει σε κίνδυνο την εργασία μας και διαταράσσει το εργασιακό κλίμα;

Επίσης, να σημειώσουμε πως εκκρεμούν μια σειρά από ζητήματα που έχουν αναλυθεί από τα σωματεία μας και βρίσκονται στο νου και την καρδιά των συναδέλφων.  

α) παροχή εταιρικού κινητού

β) δημιουργία χώρων στέγασης για τους διανομείς

γ) απόδοση ταμείου

δ) ορθολογική οριοθέτηση των ζωνών

Ταυτόχρονα, εξακολουθούμε όσο ποτέ, να υπογραμμίζουμε την πάγια θέση μας, ότι η freelance εργασία υποκρύπτει εξαρτημένη εργασία.

Ο νόμος Χατζηδάκη είναι ακόμη εδώ και η πάλη εναντίον του συνεχίζεται.
Ο ν. Χατζηδάκη σημαίνει:  απελευθέρωση των απολύσεων, διεύρυνση των γκρίζων ζωνών που προωθούν την freelance εργασία (ψευδή αυτοαπασχόληση), προσπάθεια να απαγορευτούν οι απεργίες, υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, υπερωρίες που σχεδόν καταργούνται ή γίνονται ακόμη πιο φθηνές, χτύπημα των σωματείων και των πάγιων συνδικαλιστικών ελευθεριών των οποίων ο κρίσιμος ρόλος αποδείχτηκε τις τελευταίες μέρες περίτρανα, κατάργηση κυριακάτικης αργίας σχεδόν για το σύνολο του κόσμου της εργασίας.

Τα κρίσιμα ζητήματα του επαγγέλματος
Α) Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα σε όλους τους επαγγελματίες οδηγούς δικύκλου: ταχυμεταφορείς (κούριερ), ταχυδιανομείς (ντελίβερι) και υπάλληλοι εξωτερικών εργασιών με δίκυκλο.

Β) Η υποδηλωμένη εργασία οργιάζει και ο νόμος Χατζηδάκη όχι μόνο δεν την περιορίζει αλλά την γιγαντώνει..

Γ) Ο αγώνας για την καθολική εφαρμογή του 4611/2019 και την υποχρεωτική παροχή εταιρικού οχήματος.

Δ)Τα εργατικά ατυχήματα/δυστυχήματα στο επάγγελμά μας βαράνε κόκκινο.»

Από τον αγώνα δρόμου στο δρόμο του αγώνα

Δεν θα αλλάξουμε επάγγελμα θα αλλάξουμε το επάγγελμα.

Συνάδελφοι η αυριανή απεργία είναι ακόμη μια στάση στην πορεία που διεξάγουμε με συνέπεια, πείσμα και σταθερότητα για την ικανοποίηση των αναγκών μας και αγκαλιάζει όλη την εργατική τάξη.»

**Φωτογραφία αρχείου