Newsroom

Newsroom

Κίεβο: Διαδηλωτές γκρέμισαν το άγαλμα του Λένιν

Το άγαλμα του Λένιν γκρέμισε ομάδα διαδηλωτών στο Κίεβο στα συλλαλητήρια της Κυριακής. Εδωσαν 48 ώρες προθεσμία στον πρόεδρο της…

kiebo

Το άγαλμα του Λένιν γκρέμισε ομάδα διαδηλωτών στο Κίεβο στα συλλαλητήρια της Κυριακής.

Εδωσαν 48 ώρες προθεσμία στον πρόεδρο της χώρας, τον οποίο κατηγορούν για αντιευρωπαϊκή πολιτική, να παραιτηθεί.

Το άγαλμα του Λένιν στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα συμβολίζει, στα μάτια των διαδηλωτών, την πρόσδεση της χώρας στο άρμα της Ρωσίας.

Οι διαδηλωτές είναι  οργισμένοι από την απόφαση της κυβέρνησης να επιδιώξει στενότερες οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, έπειτα από την υπαναχώρησή της στην υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters που βρισκόταν επί τόπου είδε διαδηλωτές να διαλύουν με αξίνες το άγαλμα, αφού πρώτα το είχαν ρίξει στο έδαφος με σκοινιά και μεταλλικές μπάρες. Είχε προηγηθεί αντικυβερνητική διαδήλωση με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Δύο βουλευτές του εθνικιστικού κόμματος Σβόμποντα ήταν παρόντες στη σκηνή, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο οποίος είδε τους διαδηλωτές να δένουν ένα σκοινί γύρω από το λαιμό του αγάλματος ύψους 3,4 μέτρων και να το τραβούν μέχρι να πέσει στο έδαφος.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Αντριι Τσεβτσένκο διαβεβαίωσε ότι η ευθύνη για την ενέργεια αυτή ανήκει σε μία μεμονωμένη ομάδα διαδηλωτών και ότι δεν τυγχάνει της έγκρισης του συνόλου του κινήματος.

Νωρίτερα, ο Αρσένι Γιατσενιούκ, εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, κάλεσε τους διαδηλωτές να διευρύνουν το κίνημα αμφισβήτησης αποκλείοντας την έδρα της κυβέρνησης.

Επίσης όπως μεταδίδει το BBC, οι διαδηλωτές έχουν στήσει οδοφράγματα έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού, επίσης  και άλλα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν ότι μέρος των διαδηλωτών εγκατέστησε σκηνές κοντά στην έδρα της κυβέρνησης και έστησε οδοφράγματα.

Από νωρίς την Κυριακή  τουλάχιστον 200.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Ανεξαρτησίας στο Κίεβο ζητώντας την αποπομπή του προέδρου της χώρας μετά την απόρριψη από τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς της συμφωνίας σύνδεσης με την Ε.Ε.

Πρόκειται για την τρίτη εβδομάδα κινητοποιήσεων στην Ουκρανία και η αντιπολίτευση, η οποία ζητεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, είχε δηλώσει την Κυριακή ότι στόχος της ήταν η κινητοποίηση ενός εκατομμυρίου διαδηλωτών.

«Είμαστε εδώ για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ουκρανίας, για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας» δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές.

Παράλληλα η φυλακισμένη πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο σε γραπτό μήνυμα της που διάβασε η κόρη της Γεβγκένια ενώπιον των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών ζητεί και αυτή  την άμεση αποχώρηση από την εξουσία του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Στόχος μας είναι η άμεση αποχώρηση του ουκρανού προέδρου», τόνισε στο μήνυμά της η Τιμοσένκο. «Παραίτηση! παραίτηση!», φώναξε το πλήθος.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωνε τη διεξαγωγή έρευνας για απόπειρα «κατάληψης της εξουσίας» από «ορισμένους πολιτικούς». Είχαν προηγηθεί τα συλλαλητήρια με τη συμμετοχή χιλιάδων που ζητούσαν την παραίτηση του προέδρου της χώρας.

Η έρευνα αφορά «παράνομες ενέργειες με στόχο την κατάληψη της εξουσίας», δήλωσε η Λάντα Σαφόνοβα, εκπρόσωπος της SBU.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συμφώνησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς για την πραγματοποίηση την ερχόμενη εβδομάδα αποστολής συμφιλίωσης της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον στο Κίεβο.

Το αντικείμενο της επίσκεψης της κ. Αστον συζητήθηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας στην οποία ο κ. Μπαρόζο επέμεινε στην ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην ένταση στην Ουκρανία με την έναρξη διαλόγου με την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…