Newsroom

Newsroom

Κι άλλο σκάνδαλο: Ενδείξεις για χρηματισμό στους Ολυμπιακούς του Τόκιο

Σοβαρές ενδείξεις ότι το Τόκιο κέρδισε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 διότι χρημάτισε τον τέως πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF), Λαμίν Ντιάκ, με το ποσό ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, διερευνά η γαλλική δικαιοσύνη.

5734ae121dc5245b4e8b4c71

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, το ποσό αυτό μεταφέρθηκε σε λογαριασμό του Ντιάκ στη διάρκεια της κούρσας διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων και πλέον αυξάνεται η πίεση προς τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να ερευνήσει πιθανές διασυνδέσεις μεταξύ του Σενεγαλέζου πρώην αθλητή και της ανάθεσης των Αγώνων στην Ιαπωνία το 2013.

Ειδικά αφότου ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, έχει ορκιστεί να καθαρίσει την Επιτροπή από παλιές σκιές και σκάνδαλα χρηματισμού.

Η υπόθεση αναμένεται να βλάψει ακόμη μία φορά την αξιοπιστία της ΔΟΕ, η οποία ακόμη δεν έχει «αναρρώσει» από το σκάνδαλο που έσκασε με τις δωροδοκίες για τη ανάθεση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2002 στο Σολτ Λέικ Σίτι.

Ο Λαμίν Ντιάκ, που διετέλεσε μέλος της ΔΟΕ μεταξύ των ετών 1999 και 2003, ενώ του απένειμαν και τον τίτλο του επίτιμου μέλους το 2014, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του όταν κατηγορήθηκε ότι είχε δεχθεί δωροδοκία ύψους 1 εκατ. ευρώ για να καλύψει υπόθεση με θετικά τεστ για χρήση απαγορευμένων ουσιών σε Ρώσους αθλητές. Πλέον, του έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη Γαλλία και οι εισαγγελείς διερευνούν ενδεχόμενο διευρυμένης διαφθοράς στους διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς.

Ερευνούν το 2016 και το 2020

Ήδη από τον Μάρτιο έγινε γνωστό ότι οι γαλλικές αρχές ερευνούν ενδεχόμενο χρηματισμό και στις διαδικασίες ανάθεσης αγώνων για το 2016 και του 2020.

Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ των συναλλαγών που διερευνώνται είναι μια φορά χρημάτων, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ από την οργανωτική επιτροπή του Τόκιο ή τους εκπροσώπους της, σε μυστικό λογαριασμό της Τράπεζας «Black Tidings» στη Σιγκαπούρη, ο οποίος φέρεται να ανήκει στον γιο του Λαμίν Ντιάκ, Πάπα Μασάτα Ντιάκ. Ο Ντιάκ ήταν ενεργό μέλος της ΔΟΕ το 2013 που το Τόκιο επικράτησε των Κωνσταντινούπολης και Μαδρίτης.

Η «Black Tidings» βρίσκεται στην καρδιά των ερευνών για τη θεσμική διαφθορά στην IAAF περισσότερο από μία δεκαετία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία κατά του Ντόπινγκ (WADA), ο Ντιάκ και οι δύο γιοι του, Πάπα Μασάτα και Χαλίλ, μαζί με έναν δικηγόρο ονόματι Χαμπίμπ Σισέ, λειτουργούσαν σαν «άτυπη παράνομη διαχειριστική δομή» μέσα στην IAAF.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Ντιάκ εμπλέκεται σε ύποπτη υπόθεση, για πιθανό χρηματισμό από το Κατάρ (5 εκατ. δολάρια για ανάληψη παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου) το 2017, αλλά και για τους Ολυμπιακούς του 2016.

Ιαπωνία: Δεν γνωρίζουμε…

Η Ιαπωνική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει στις καταγγελίες, διότι «τα μέλη του γραφείου Τύπου απουσιάζουν σε ταξίδι αυτές τις ημέρες», αλλά εκπρόσωπος της επιτροπή διεκδίκησης των αγώνων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «η Οργανωτική Επιτροπή Τόκιο 2020 δεν έχει καμία γνώση για τις κατηγορίες αυτές. Πιστεύουμε ότι οι Αγώνες ανατέθηκαν στο Τόκιο διότι έκανε την καλύτερη παρουσίαση».

Πάντως πέρα από το ηθικό της υπόθεσης, η IAAF θα έχει και οικονομικές επιπτώσεις, καθώς τόσο η διοργανώτρια των αγώνων πόλη μπορεί να χάσει χορηγούς, όσο και η παγκόσμια ομοσπονδία.

Πηγή: efsyn.gr

Βέλγιο: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ της πράσινης μετάβασης

GM46aWlXwAAztWj

Βέλγιο: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ της πράσινης μετάβασης

Oι φοιτητικές οργανώσεις «End Fossil Ghent» και «Ghent Students for Palestine» ένωσαν τις δυνάμεις τους…

Σέρες: Καταγγελία για βιασμό 14χρονης από τον πατριό της – Από την ηλικία των 7 ετών

βια ενδο

Σέρες: Καταγγελία για βιασμό 14χρονης από τον πατριό της – Από την ηλικία των 7 ετών

Η 14χρονη με την μητέρα της πήγαν στην Αστυνομία για να καταγγείλουν περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας…