Newsroom

Newsroom

Κήρυξε την ανεξαρτησία της από την Ισπανία η Καταλονία –

Τη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, προκηρύσσοντας παράλληλα εκλογές στην περιφέρεια την 21η Δεκεμβρίου.

59f337451dc524aa498b488b

Σε διάγγελμά του μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Ραχόι σημείωσε πως με τις πρόωρες εκλογές, στόχος είναι «να επανέλθει γρήγορα η κανονικότητα».

Ο κ. Ραχόι επεσήμανε ότι αποφάσισε να αποπέμψει την κυβέρνηση της Καταλονίας και τον πρόεδρό της Κάρλες Πουτζντεμόν, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης.

Επίσης, ανέφερε ότι ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας παύεται των καθηκόντων του.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

Νωρίτερα, το τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας κήρυξε την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία, ενώ λίγο αργότερα η Γερουσία, άνω σώμα του ισπανικού κοινοβουλίου, ήρε την αυτονομία της.

Κήρυξε ανεξαρτησία η Καταλονία

Την ανεξαρτησία της από την Ισπανία κήρυξε σήμερα η Καταλονία έπειτα από την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στο καταλανικό κοινοβούλιο. Την ίδια στιγμή, το ισπανικό κοινοβούλιο αποφάσισε την απευθείας διακυβέρνηση της Καταλονίας από τη Μαδρίτη. Ενεργοποιήθηκε το άρθρο 155.

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και Ε.Ε., καθώς και οι ΗΠΑ, στέκονται στο πλευρό της Ισπανίας, μην αναγνωρίζοντας την απόσχιση, ενώ κατά των Καταλανών αποσχιστών εκφράστηκαν πλην του κεντροδεξιού Ισπανού πρωθυπουργού Ραχόι και οι ηγέτες των Σοσιαλιστών και των Podemos.

Η πρόταση για ανεξαρτησία εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια σε σύνολο 135 βουλευτών, δήλωσε ο πρόεδρος του Σώματος. Πλέον οι βουλευτές του καταλανικού κοινοβουλίου που πήραν μέρος στην ψηφοφορία απειλούνται άμεσα με σύλληψη, όπως είχε προειδοποιήσει η κυβέρνηση. Η ψηφοφορία θεωρείται τώρα πιθανό να κηρυχθεί παράνομη από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας. Ο Ραχόι έχει απειλήσει ανοιχτά κάθε βουλευτή που θα πάρει μέρος σε παράνομη ψηφοφορία με σύλληψη, ενώ σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ τα εντάλματα είναι ήδη έτοιμα.

Οι βουλευτές του καταλανικού κοινοβουλίου, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χειροκρότησαν και σε στάση προσοχής έψαλλαν τον ύμνο της Καταλονίας.

Νωρίτερα, βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. 

Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos. Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ζήτησαν να διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το απόγευμα ξεκίνησε η συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Καταλονίας το οποίο θα εξετάσει κυρίως ένα σχέδιο ψηφίσματος το οποίο καλεί την περιφερειακή κυβέρνηση να ξεκινήσει τη διαδικασία της απόσχισης της περιφέρειας από την Ισπανία.

«Άρχεται η συνεδρίασις», δήλωσε η πρόεδρος Κάρμε Φορκαδέλ, προτού δώσει τον λόγο σε εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης, τον Κάρλος Καριθόσα. Ο τελευταίος, ανεμίζοντας το σχέδιο ψηφίσματος, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν: «Αυτό το έγγραφο το οποίο συντάξατε καταστρέφει ό,τι πιο ιερό, τη συνύπαρξη» στην Καταλονία.


Ενθουσιώδεις αντιδράσεις από τους καταλανούς δημάρχους

Ενθουσιώδεις αντιδράσεις από τους περίπου 200 δημάρχους της Καταλονίας που έχουν ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας και παρακολουθούσαν την ψηφοφορία από το προαύλιο της Βουλής. 

Δείτε χαρακτηριστικά:

Η αντίδραση Ραχόι

Μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο ισπανός Πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι μέσω twitter κάλεσε όλους τους Ισπανούς να επιδείξουν ενότητα.

«Ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία.», έγραψε.

Λίγα λεπτά μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία, η άνω βουλή (Γερουσία) του ισπανικού κοινοβουλίου εξουσιοδότησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να θέσει την Καταλονία υπό την απευθείας διακυβέρνηση της Μαδρίτης.

Η πρόταση για ενεργοποίηση του άρθρου 155, κάτι που σημαίνει ότι η Μαδρίτη προχωράει στην εφαρμογή της αναστολής της αυτονομίας της Καταλονίας, πέρασε από τη Γερουσία με 214 «ναι» ενώ 47 γερουσιαστές ψήφισαν «όχι».

Η έκτακτη συνεδρίαση του ισπανικού υπουργικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 6.00 μ.μ. τοπική ώρα (7.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας) προκειμένου να θέσει σε ισχύ την απευθείας διακυβέρνηση της Καταλονίας, δήλωσε ο Ραχόι.

«Η Ισπανία είναι μια σοβαρή χώρα και ένα μεγάλο έθνος και δεν θα ανεχθούμε λίγοι άνθρωποι να προσπαθούν να ‘σκοτώσουν’ το Σύνταγμά μας», είπε ο Ραχόι στους δημοσιογράφους μετά την απόφαση της Γερουσίας να του επιτρέψει να αναλάβει τον έλεγχο της Καταλονίας.

Πιθανότατα, ο Ραχόι  να προβεί σε διάγγελμα προς τον Ισπανικό λαό.

Η πρώτη δήλωση του Πουτζδεμόν

Λίγα λόγια από «καρδιάς» επέλεξε, όπως δήλωσε τουλάχιστον, να πει μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία ο Κάρλες Πουτζδεμόν.

Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θέλω να σας πω λίγα λόγια από καρδιάς με λογική και νομιμότητα για να συμβάλω στο μεγαλείο της στιγμής.

Είμαστε μία κοινωνία που πάντα αντιδρούσε ειρηνικά. Υπάρχουν στιγμές που θα εξαρτάται από όλους μας να κρατήσουμε τον σφυγμό αυτής της χώρας, να κρατήσουμε πάνω από όλα την ειρήνη και την αξιοπρέπεια.

Σήμερα το κοινοβούλιο της χώρας μας, νόμιμο και εκλεγμένο, έκανε ένα βήμα που περιμέναμε και για το οποίο παλεύαμε χρόνια».

Τι είπε ο Ραχόι στο ισπανικό κοινοβούλιο

Ξεκάθαρος ότι η ισπανική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος για την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας εμφανίστηκε ο Μαριάνο Ραχόι στην ομιλία του στη Γερουσία το πρωί της Παρασκευής.

Δεν υπάρχει επιστροφή, ξεκαθάρισε στην ομιλία του που διήρκησε 45 λεπτά και διακόπηκε πολλές φορές από τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των βουλευτών του κόμματός του. «Ήρθε η ώρα να εφαρμόσουμε το νόμο όχι σε βάρος της Καταλονίας αλλά για να αποτρέψουμε περαιτέρω κακό» είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Η ομιλία Ραχόι διανθίστηκε από επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόντ για τον οποίο είπε ότι «αυτός είναι που επέλεξε να προχωρήσουμε με την εφαρμογή του άρθρου 155. Αυτός και μόνο αυτός. Αυτός απεμπόλισε κάθε ευκαιρία που παρουσιάστηκε. Επέλεξε να στέλνει επιστολές».

«Αυτό που απειλεί την Καταλονία δεν είναι το άρθρο 155 αλλά η συμπεριφορά της τοπικής κυβέρνησης» είπε ο κ. Ραχόι ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «ο μόνος διάλογος στον οποίο προσκλήθηκα ως πρόεδρος της κυβέρνησης ήταν για να συζητηθούν οι όροι της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, και αυτό, όπως γνωρίζετε, δεν μπορώ να το δεχθώ».