Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Μήνυμα συσπείρωσης ενόψει δεύτερου γύρου

Καμία αμφισβήτηση του Αλέξη Τσίπρα- Αύριο η Κεντρική Επιτροπή για το «από εδώ και πέρα»

5895182

Την άμεση ανατροπή του κλίματος που επικρατεί εσωκομματικά και τη χάραξη στρατηγικής για τις δεύτερες κάλπες επιχείρησε τη Δευτέρα η Κουμουνδούρου με τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο συμμετείχαν και τα μέλη του Πολιτικού Σχεδιασμού.

Ήταν μια μαραθώνια συνεδρίαση στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν τα αίτια της μεγάλης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και της εκλογικής επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας.

Τα συμπεράσματα; Όχι πολλά. Ωστόσο, κοινή παραδοχή ήταν ότι κανείς δεν κατάφερε να ανιχνεύσει την ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας σε ψήφους και ποσοστά μεγαλύτερα από αυτά που έλαβε το 2019. Κοινή παραδοχή, επίσης, ότι η στρατηγική που ακολούθησε η Κουμουνδούρου σχετικά με την απλή αναλογική ηττήθηκε κατά κράτος. Και ποιος φέρει την ευθύνη; Οι ίδιες πηγές υποδεικνύουν και τα κόμματα της ήσσονος και προοδευτικής αντιπολίτευσης, αναφέροντας, μάλιστα, ότι άνοιξαν το δρόμο για ευρεία επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Καμία αμφισβήτηση του Αλέξη Τσίπρα που αναλαμβάνει «όλη την ευθύνη»

Ήδη από το βράδυ των εκλογών όλα τα κορυφαία στελέχη δήλωναν κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτημα για το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Η μη αμφισβήτηση του Προέδρου παραμένει ως δεδομένο, και πλέον, το στοίχημα είναι η πολιτική στρατηγική που θα ακολουθήσει η Κουμουνδούρου ενόψει των δεύτερων εκλογών. Βέβαια, να σημειωθεί ότι δυο ημέρες μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη της απλής αναλογικής, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε για πρώτη φορά ότι: «αναλαμβάνει όλη την ευθύνη» και συμπλήρωσε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές: «Οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες αλλά οι ήττες έχουν πάντα έναν. Αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη για το αποτέλεσμα. Στο δικό μου λεξιλόγιο σημαίνει ότι στέκομαι και δίνω τη μάχη. Να ζητήσω μία συγγνώμη για τους ανθρώπους που πληγώσαμε, τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους, μαχητές και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Δίνω μια υπόσχεση για να δώσουμε τη μάχη ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ βασικός κορμός και εκφραστής των λαϊκών αναγκών».

Στρατηγική για τις δεύτερες εκλογές

Δεδομένου του ελάχιστου χρόνου που απομένει, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να βρει ένα πειστικό αφήγημα προκειμένου να εμπεδώσει την αυτοδυναμία του στον προοδευτικό χώρο και να αναχαιτίσει την παντοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ομολογουμένως πρόκειται για μια εξίσωση για δυνατούς λύτες: Θα επιχειρηθεί και πάλι ένα αμφίπλευρο άνοιγμα και προς τα αριστερά και προς το κέντρο, που κατά κοινή ομολογία δεν ευόδωσε κατά τον πρώτο γύρο εκλογών; Σε ποια εκλογικά ακροατήρια θα στρέψει πρωτίστως την προσοχή του επιχειρώντας να τα πείσει να έρθουν στην κάλπη και να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ;

Στελέχη της Κουμουνδούρου επιβεβαιώνουν τη δυσκολία ως προς την εξεύρεση τακτικής, ωστόσο, σημειώνουν ότι θα επιμείνουν να προτάσσουν θέσεις και «θετική» ατζέντα που αφορούν την κοινωνική πλειοψηφία.

Επιπλέον, πηγές του κόμματος ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν στην επιστροφή ενός παλαιού τύπου δικομματισμού που χρεοκόπησε τη χώρα, και σημειώνουν ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εμπεδωθεί για ακόμα μια φορά ως ο «ηγέτης» του προοδευτικού πόλου.

Κεντρική Επιτροπή για το «από εδώ και πέρα»

Κορυφαίο πολιτικός στέλεχος διαψεύδει τις εκτιμήσεις ότι η Κεντρική Επιτροπή που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη  θα «μπει» σε διαδικασία μιας βαθιάς ανάλυσης των αιτιών της ήττας. Επιπλέον, το ίδιο κορυφαίο στέλεχος εκτιμά ότι δεν θα πραγματοποιηθεί συζήτηση ούτε για τις «αλλαγές» που προανήγγειλε για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας ήδη από το πρώτο βράδυ της ήττας των εκλογών.

Με την «αποτίμηση» και τις «αλλαγές» να βρίσκονται –μάλλον- εκτός ημερησίας διάταξης, η Κεντρική Επιτροπή φαίνεται ότι θα επιχειρήσει να στείλει εκ νέου μήνυμα συσπείρωσης ενόψει του δεύτερου εκλογικού γύρου. Άλλωστε, άπαντες συμφώνησαν στη διευρυμένη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου ότι βασικός στόχος είναι να αναχαιτιστεί η παντοδυναμία Μητσοτάκη και να εμπεδωθεί για ακόμα μια φορά η ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο των προοδευτικών δυνάμεων.

Ωστόσο, να σημειωθεί ότι πληθαίνουν οι «φωνές» που επιθυμούν η συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή να εμπλουτιστεί και με έναν ουσιαστικό απολογισμό των κρίσιμων αιτιών της ήττας, ενώ, άλλες «φωνές» φαίνεται να επιθυμούν να συζητηθούν οι «αναγκαίες αλλαγές». Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ανοίξει εσωτερικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα κορυφωθεί στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…