Κέιτ Μπλάνσετ για Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες: «Nα εστιάσουμε στην εκπαίδευση και τα βιώματα των προσφύγων»

«Στην εκπαίδευση των προσφύγων, την υποστήριξη των χωρών υποδοχής και την ακρόαση των προσωπικών εμπειριών αυτών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους» θα πρέπει να επικεντρωθεί το δεύτερο Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες δήλωσε η πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), Κέιτ Μπλάνσετ.

AP23312529038340

Ενόψει της διεξαγωγής του δεύτερου Παγκόσμιου Φόρουμ για τους Πρόσφυγες αυτήν την εβδομάδα, η πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Κέιτ Μπλάνσετ καλεί τον κόσμο να εστιάσει στην εκπαίδευση των προσφύγων, καθώς και στο να ακούσει τα βιώματα και τις εμπειρίες τους.

Ειδικότερα, η διάσημη ηθοποιός και πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ, επισήμανε πως το Παγκόσμιο Φόρουμ θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εκπαίδευση των προσφύγων, την υποστήριξη των χωρών υποδοχής και την ακρόαση των προσωπικών εμπειριών αυτών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Πολιτικοί, διπλωμάτες, φιλανθρωπικές οργανώσεις, επιχειρήσεις και πρόσφυγες συναντώνται στη Γενεύη από τις 13 ως τις 15 Δεκεμβρίου στην, όπως χαρακτηρίζει η UNHCR, μεγαλύτερη διεθνή σύνοδο για τους πρόσφυγες. Αυτή διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια.

Μαζί τους θα βρίσκεται η Μπλάνσετ, η οποία ταξίδεψε φέτος στην Ιορδανία, τον Νίγηρα και το Νότιο Σουδάν στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού της ρόλου.

AP23312521055779
United Nations High Commission for Refugees Goodwill Ambassador, Cate Blanchett, addresses the European Parliament in Brussels, Wednesday, Nov. 8, 2023. (AP Photo/Omar Havana)

“Είναι σημαντικό να εστιάσουμε στο κομμάτι της εκπαίδευσης και στην πραγματική υποστήριξη των κοινοτήτων υποδοχής”, δήλωσε η Μπλάνσετ στο Reuters.

“Το άλλο πράγμα είναι ότι έχει αναγνωριστεί πως οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (του ΟΗΕ) θα αποτύχουν αν οι πρόσφυγες δεν βρίσκονται στο επίκεντρό (τους), άρα πιστεύω ότι θα είναι πραγματικά σημαντικό ο κόσμος να ακούσει τις φωνές των ίδιων των προσφύγων για αυτό που χρειάζονται και πώς θα μπορέσουν να αποτελέσουν μέρος των λύσεων”, πρόσθεσε η Μπλάνσετ.

Οι συγκρούσεις, η φτώχεια και η κλιματική αλλαγή έχουν αναγκάσει 114 εκατομμύρια ανθρώπους, αριθμός ρεκόρ, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε όλον τον κόσμο, ανακοίνωσε η UNHCR τον Οκτώβριο, ενώ οι δυτικές κυβερνήσεις δέχονται αυξανόμενες εσωτερικές πιέσεις για να υιοθετήσουν αυστηρότερες πολιτικές έναντι των αιτούντων άσυλο, με κάποιες να εξετάζουν σχέδια απέλασής τους.

AP23311410831158
Cate Blanchett poses on the green carpet for the 2023 Earthshot Prize Awards in in Singapore, Tuesday, Nov. 7, 2023. (AP Photo/Vincent Thian)

“Υπάρχουν αλληλεπικαλυπτόμενοι λόγοι που οι άνθρωποι μετακινούνται και ως εκ τούτου χρειαζόμαστε να (…) βρούμε μέρη, όπου θα έχουμε εξελιγμένες συνομιλίες ενηλίκων που θα είναι συμπονετικές και ανθρώπινες”, σημείωσε η γνωστή ηθοποιός.

“Δεν μπορούμε να το συζητήσουμε ούτε να το λύσουμε αυτό με σχόλια. Και έπειτα η ώθηση ανθρώπων στην Αλβανία, τη Ρουάντα, το Μάνους, το Ναούρου, δημιουργεί μόνον άλλη μια σειρά από προβλήματα”, συνέχισε.

Η βραβευθείσα δύο φορές με Όσκαρ ορίστηκε πρέσβειρα καλής θέλησης της UNHCR το 2016, αναλαμβάνοντας έναν ρόλο που περιλαμβάνει την υπεράσπιση, την συγκέντρωση χρημάτων και τις συναντήσεις με πρόσφυγες σε διάφορες χώρες.

Φέτος, ταξίδεψε ξανά με την αρμοστεία στην Ιορδανία, η οποία φιλοξενεί γύρω στους πάνω από 600.000 Σύρους πρόσφυγες, ύστερα από επίσκεψη που είχε κάνει πριν από 7 χρόνια. Ταξίδεψε στον Νίγηρα και το Νότιο Σουδάν και μετέβη μαζί με τον Ύπατο Αρμοστή Φιλίπο Γκράντι στην Ουάσινγκτον για να συναντήσει τα μέλη του Κογκρέσου.

Τον περασμένο μήνα, απευθύνθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, καλώντας την ΕΕ να ενισχύσει την υποστήριξη στους πρόσφυγες και τις χώρες υποδοχής.

“Πιστεύω όντως ότι η Ευρώπη έχει ιστορία στο να είναι απίστευτα υποστηρικτική σε χώρες υποδοχής που βρίσκονται κοντά στο σημείο σύγκρουσης και αποχώρησης”, δήλωσε στο Reuters.

“Ωστόσο αν κάνεις αυτήν την επένδυση και δεν αξιοποιήσεις αυτήν την επένδυση τότε είναι χρήματα που σπαταλήθηκαν”, σημείωσε.

Το φόρουμ αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να οδηγήσει σε περισσότερες δεσμεύσεις από κράτη και την κοινωνία των πολιτών σε τομείς, όπως η εκπαίδευση, η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής και η επανεγκατάσταση. Σε αυτό αναμένεται να μετάσχουν αρχηγοί κρατών κι άλλοι υψηλόβαθμοι πολιτικοί μαζί με στελέχη αναπτυξιακών και θρησκευτικών οργανώσεων, όπως και πρόσφυγες.

Το 2020, η Μπλάνσετ πρωταγωνίστησε και ήταν μεταξύ των δημιουργών της σειράς “Άπατρις” (Stateless), η οποία ασχολείται με το άσυλο και την κράτηση.

“Έργα τέχνης, ταινίες (…) παρέχουν μια πλατφόρμα, μια ευκαιρία και ένα αντάμωμα για να συζητήσουμε για πράγματα τα οποία είναι όντως δύσκολα να συζητήσουμε”, σημείωσε.

“Όχι απαραίτητα για να βρούμε απάντηση, αλλά για να κρατήσουμε ζωντανό τον διάλογο”, κατέληξε.

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

kallianos4

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

Εξοργισμένοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αττικόν για τα όσα καταγγέλλει ο βουλευτής της Νέας…

Δολοφονία Λυγγερίδη: Δύο νέες προφυλακίσεις – Ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως «καθοδηγητής» της Θύρας 7

filaki

Δολοφονία Λυγγερίδη: Δύο νέες προφυλακίσεις – Ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως «καθοδηγητής» της Θύρας 7

Ενώπιον του ανακριτή οι κατηγορούμενος αρνήθηκαν τα όσα καταλογίζονται σε βάρος τους

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Screenshot 2024 04 28 175209

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Ξέσπασε η γνωστή ηθοποιός σχετικά με την καθημερινότητα των σύγχρονων γυναικών, ενώ παράλληλα μίλησε και…

Καθηγητές Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ προς Καλλιάνο: Το ΕΣΥ παρέχει παρέχει υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών

eka

Καθηγητές Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ προς Καλλιάνο: Το ΕΣΥ παρέχει παρέχει υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών

Ο Σύλλογος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ καταγγέλλουν τον Γιάννη…

Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

σχολειο

Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, συγγενείς συλληφθέντων που κρατούνται στην Ασφάλεια Πατρών, για την υπόθεση…