Newsroom

Newsroom

Κεδίκογλου: "Η ΕΡΤ τελειώνει σήμερα"

Το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση όλων των εργαζόμενων αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.…

Το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση όλων των εργαζόμενων αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου. Στόχος είναι η ίδρυση μίας νέα εταιρείας με προσωπικό 1.000 ατόμων, οι οποίοι θα επιλεγούν μέσω ΑΣΕΠ.

Ο κ. Κεδίκογλου χαρακτήρισε την ΕΡΤ «χαρακτηριστική περίπτωση αδιαφάνειας και σπατάλης».και τόνισε πως «Η ΕΡΤ τελειώνει σήμερα». Αναλυτικότερα ο κ. Κεδίκογλου είπε: «Η ΕΡΤ είναι μια χαρακτηριστική περιπτωση μοναδικής αδιαφανειας. Κι αυτό τελειώνει σήμερα. Εχει τεράστια περιουσία. Υπάρχει καθεστώς προνομίων. Εχει εξελιχθει σε σκάνδαλο. Σήμερα σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ, απόψε το βράδυ. Και μέχρις ότου ξανανοίξει, ο λαός δεν θα πληρώνει το χαράτσι»

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του κ. Κεδίκογλου η ΠΟΕΣΥ και η ΕΣΗΕΑ αποφάσισαν να κηρύξουν στάση εργασίας από τις 7 έως τη μία τα μεσάνυχτα, σε όλα τα ιδιωτικά μέσα της χώρας. Και αύριο -Τετάρτη- θα γίνει συνέλευση της ΠΟΕΣΥ με θέμα την προκήρυξη απεργίας σε όλα τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή της ΕΡΤ, με κεντρικό θέμα το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης. Την ίδια ώρα, στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής οι εργαζόμενοι βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να αποφασίσουν πως θα αντιδράσουν στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Μάλιστα, αρκετοί τεχνικοί κλήθηκαν με μηνύματα να προσέλθουν στο χώρο εργασίας. «Όσοι επεξεργάζονται σχέδια για λουκέτο στην ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να αποσκοπούν σε εξυπηρέτηση άλλου τύπου συμφερόντων. Είναι επικίνδυνοι», τονίζουν οι εργαζόμενοι, στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο ραδιομέγαρο.

Αλ. Τσίπρας: ¨Πρόκειται για πραξικόπημα που στρέφεται ενάντια στον ελληνικό λαό”

“Κάποτε είχαν τα βασιλικά διατάγματα σήμερα έχουν τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Αυτή η πράξη που φιμώνει τη δημόσια τηλεόραση είναι η 19η στη σειρά τον ένα χρόνο της διακυβέρνησης Σαμαρα. Πρόκειται για πραξικόπημα που στρέφεται ενάντια όχι μόνο στους εργαζόμενους της ΕΡΤ αλλά στον ελληνικο λαό που πληρώνει την ερτ που δικααιούται να έχει δημόσια και πλουραλιστική τηλεόραση.

Λένε φέμματα διότι η ΕΡΤ δίνει στο δημόσιο προϋπολογισμό δεν παίρνει. Φιμώνουν τη δημοσια τηλεόραση για δύο λόγους. Διότι αυτό απαιτεί η τρόικα και δευτερον διότι θέλουν να μετατρέψουν τη δημόσια τηλεόαραση σε μία νέα ΥΕΝΕΔ.

Θα ήθελα να καλέσω τους δύο άλλους κυβερνητικούς εταίρους να πάρουν θέση από αυτή την αντιδημοκρατική και αδιανόητη απόφαση. Καλώ όμως και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω αυτή την πράξη και να φέρει το θέμα στη Βουλή. Μην τολμήσουν να διακόψουν σήμερα το σήμα της ΕΡΤ, δεν έχουν δικαίωμα να διακόψουν το σήμα. Θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

Η εκπομπή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι θέμα Δημοκρατίας. Λουκέτο πρέπει να μπει στην τρόικα και την κυβέρνηση του μνημονίου.

Ερωτηθείς για το αν σκέφτεται να καταθέσει πρόταση μομφής ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι “σκεφτόμαστε όλα τα ενδεχόμενα, πρόκειται για μια απόπειρα κατάλυσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν θα λειτουργήσουμε σπασμωδικά”

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Σκουρλέτης χαρακτήρισε το κλείσιμο της ΕΡΤ «πράξη ενάντια στην πολυφωνία και την δημοκρατία» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να «ράψει» τη δημόσια τηλεόραση στα μέτρα της.

Δεσμεύθηκε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα της ραδιοτηλεόρασης και ότι θα αποτελέσει «ανάχωμα» στην προσπάθεια συρρίκνωσής της.

«Η ΕΡΤ δεν πρέπει να κλείσει και σε αυτό τον αγώνα πρέπει ο καθένας να βάλει πλάτη», πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα πράξη νομοθετικού περιεχομένου η οποία δημοσιέυθηκε και αφορά το κλείσιμο ΔΕΚΟ και φορέων του δημοσίου, δείχνει να συνδέεται άμεσα με τα σενάρια των τελευταίων ωρών τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εξέφρασαν ανοικτά τη διαφωνία τους, και η κατάσταση στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης θυμίζει καζάνι που βράζει. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν φέρει καν τις υπογραφές όλων των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

“Η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου οποτεδήποτε έρθει στη βουλή”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος και υπογραμμίζεται ότι η αναγκαία αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός της πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ ανοιχτή. Eπαναλαμβάνει την κατηγορηματική αντίθεσή της με το κλείσιμο της ΕΡΤ και σημειώνει ότι οι υπουργοί που υπέδειξε η ΔΗΜΑΡ δεν συνυπέγραψαν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι “δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά και απροετοίμαστα, με άμεση διακοπή της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και απόλυση όλου του προσωπικού της”, ενώ ζήτησε ένα ολοκληρωμένο σχέσιο αναδιάρθωσης της δημόσιας τηλεόρασης.

Μανιάτης:Η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν μπορεί να κλείσει

“Η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν μπορεί να κλείσει. Απαιτούμε, όπως σε κάθε σύγχρονη χώρα, να εφαρμοσθεί ένα πλήρες σχέδιο αναδιάρθρωσης, με σεβασμό στους πολίτες που πληρώνουν το ανταποδοτικό τέλος, που πρέπει να μειωθεί”, δήλωσε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, σχετικά με τις εξελίξεις που δρομολογούνται στην ΕΡΤ Α.Ε.

“Μια Κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας, δεν μπορεί να λειτουργεί με τετελεσμένα. Θέματα μείζονος σημασίας πρέπει να αποφασίζονται στο επίπεδο των αρχηγών των τριών κομμάτων”, τόνισε ο κ. Μανιάτης, λίγο μετά την ανακοίνωση του Σίμου Κεδίκογλου για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

“Η διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να οδηγηθεί σε αδιέξοδο”, πρόσθεσε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης.

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισε πως διαφωνεί ριζικά και είναι αντίθετη με την αναστολή της λειτουργίας της ΕΡΤ και επαναλειτουργία της μετά από «κάποιο» χρονικό διάστημα.

«Ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ υποδηλώνει με το χειρότερο τρόπο τη μετάθεση, αλλά και την επικρότηση τελικώς της αδυναμίας και των αντιστάσεων που συνεχίζουν να υπάρχουν απέναντι στις μεταρρυθμίσεις», εκτιμά ο κυβερνητικός εταίρος, επισημαίνοντας πως τα προβλήματα της ΕΡΤ είναι «αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν δεκαετίες τώρα και δεν έχουν καμία σχέση με το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις της χώρας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Έντονες όμως ήταν οι αντιδράσεις και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Σκουρλέτης έκανε λόγο για κορύφωση μιας στρατηγικής συρρίκνωσης και υποβάθμισης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εκ μέρους της κυβέρνησης.

Και υπογράμμισε ότι για την κυβέρνηση η ΕΡΤ είναι “αναγκαία μόνο όταν αυτή παίζει το ρόλο του εκτελεστικού βραχίονα της κυβερνητικής προπαγάνδας, αδιαφορώντας πλήρως για το εάν και κατά πόσο εκπληρώνει τον σκοπό της ως ένας ανεξάρτητος και αξιόπιστος οργανισμός στην υπηρεσία της πολυφωνικής ενημέρωσης και του πολιτισμού.

Την ίδια ώρα το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για προκλητική απόφαση της κυβέρνησης καθώς με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δίνεται η δυνατότητα στους υπουργούς «να βάζουν λουκέτο, να συγχωνεύουν και να καταργούν δημόσιους οργανισμούς, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο».

Η δήλωση Κουτσούμπα για το κλείσιμο της ΕΡΤ

“Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο της ΕΡΤ βάζοντας λουκέτο στην ίδια τη δημόσια ενημέρωση και πετώντας χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο. Είναι διαδικασία που οδηγεί στο να ρίξει στα χέρια των ιδιωτών όλη την περιουσία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης” τονίζει ο γγ της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

“Έγκαιρα είχαμε επισημάνει ότι για την πορεία της ΕΡΤ πρέπει να σημάνει συναγερμός! Αφορά όλο τον εργαζόμενο λαό, το εργατικό λαϊκό κίνημα. Χρειάζεται μαζική συμπαράσταση προς τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ”, επισημαίνει ο κ. Κουτσούμπας.

Μόσιαλος:Διαφωνώ με τη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ

“Διαφωνώ απολύτως με τη σχεδιαζόμενη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ. Όταν πριν από 22 μήνες υποβλήθηκε με δική μου πρωτοβουλία το Σχέδιο για αναδιάρθρωση της ΕΡΤ πολλοί -σχεδόν όλοι- εναντιώθηκαν. Το Σχέδιο εκείνο και ορθολογικό ήταν και κριτήρια ελάφρυνσης του πλεονάζοντος προσωπικού είχε. Κυρίως όμως, διατηρούσε την έννοια της δημόσιας και όχι κομματικής και κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Η «λύση» που σήμερα προκρίνεται –και που αμφιβάλλω αν είναι δυνατόν να προχωρήσει- ούτε αντικειμενικά κριτήρια χρησιμοποιεί ούτε ορθολογικά στοιχεία περιέχει, κυρίως δε αντιστρατεύεται την ίδια τη λογική της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης”, τονίζει ο Ηλίας Μόσιαλος, ο πρώην υπουργός ο οποίος είχε εκπονήσει παλαιότερα σχέδιο για την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ.
“Ακόμη και τώρα υπάρχει περιθώριο για λογική και συναινετική λύση στην κατεύθυνση μιας ουσιαστικής αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ που οφείλει να λειτουργεί με κοινωνική ευθύνη και συνείδηση και η οποία επιπλέον αποτελεί ένα κρίσιμο δημόσιο οργανισμό για την δημοκρατία, τον πολιτισμό αλλά και την έξοδο από την κρίση”, επισημαίνει.

ΓΣΕΕ

«Αντί κάποιοι με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και διαδικασίες fast track, ν’ αποφασίζουν το κλείσιμο, τον τεμαχισμό και το ξεπούλημα της ΕΡΤ, ας εργαστούν με την ίδια θέρμη για την προστασία της περιουσίας του Ελληνικού λαού.
Η ΕΡΤ δεν αποτελεί κομματικό λάφυρο στα χέρια καμιάς κυβέρνησης , που μονομερώς αποφασίζει και επιβάλλει το κλείσιμό της. Η ΕΡΤ ανήκει στον Ελληνικό λαό και υπάγεται στις γενικές αρχές της κοινωνικής υπηρεσίας και του δημοσίου λόγου, προωθώντας τις δημοκρατικές αρχές της ισότητας στην πρόσβαση, της πολυφωνίας και της ενημέρωσης, κάτω από την ασπίδα της ανωνύμου εταιρείας Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση.

Είναι η μόνη ανεξάρτητη και δημόσια φωνή και επιβάλλεται να παραμείνει δημόσια, ανεξάρτητη αποκομματικοποιημένη και υπόλογη μόνο στον Έλληνα φορολογούμενο.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι και καταδικάζουμε την αιφνιδιαστική και μονομερή απόφαση της κυβέρνησης και παραμένουμε αλληλέγγυοι στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ. Τίθεται ευθέως ζήτημα δημοκρατίας και ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα πρέπει να έλθει άμεσα στη Βουλή προς συζήτηση και να δοθεί η δυνατότητα στην Εθνική αντιπροσωπεία να πάρει θέση δημόσια και δημοκρατικά.

Η τρικομματική κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει προς όφελος της κοινωνίας τα τραγικά λάθη που αναγνωρίζει το ΔΝΤ στην έκθεσή του αλλά και την προτροπή του κυρίου Γιούνκερ να μην πωληθούν οι ΔΕΚΟ και τα νησιά μας για να ικανοποιηθούν οι “γκουρού” των αγορών και οι βόρειοι “εταίροι” μας.

Η ΓΣΕΕ μαζί με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ θα δώσουν δυναμικά τη μάχη για το δημόσιο χαρακτήρα της και για την ανατροπή της απόφασης κλεισίματός της”.

Γ. Σγουρός: Επέλεξαν την τακτική του ξαφνικού θανάτου για χιλιάδες εργαζομένους
Η τακτική του ξαφνικού θανάτου που επέλεξε η κυβέρνηση για χιλιάδες εργαζομένους, έρχεται σε αντίθεση με τις δημοκρατικές αρχές του διαλόγου και της ελεύθερης έκφρασης, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να προστατευθεί με κάθε τρόπο το πολύτιμο ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ.

ΕΣΗΕΜ-Θ: Πρωτοφανής ενέργεια η απόφαση για την ΕΡΤ

Πρωτοφανή ενέργεια, χαρακτηρίζει η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), την απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά «να καταστήσει την Ελλάδα μέσα σε μια μέρα τη μοναδική χώρα της Ευρώπης που δεν θα έχει δημόσια ραδιοτηλεόραση». Παράλληλα η Ένωση κατηγορεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι, συνδυάζοντας κυνισμό και λαϊκισμό, αποδοκίμασε τακτικές που ο ίδιος και η κυβέρνηση Σαμαρά προώθησαν στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, όπως οι «χρυσές» προσλήψεις προσωπικού ειδικών θέσεων και οι εξωτερικές παραγωγές.

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Καταγραφή 2

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Δραματικές στιγμές στο Villa Park πριν το παιχνίδι της Άστον Βίλα με τον Ολυμπιακό

Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο «καίει» τον νονό που ασελγούσε στο βαφτιστήρι του – «Είμαι άρρωστος αλλά με προκάλεσε»

Krhtht

Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο «καίει» τον νονό που ασελγούσε στο βαφτιστήρι του – «Είμαι άρρωστος αλλά με προκάλεσε»

Ο 50χρονος ισχυρίστηκε ότι τον προκάλεσε ο νεαρός και δήλωσε ότι είναι συντετριμμένος και άρρωστος

Γιάννα Τερζή: Απαντά μέσω ανάρτησης σχετικά με την κακοποίηση που υπέστη στην Eurovision – «Ναι, τώρα μπόρεσα…» (video)

image 7

Γιάννα Τερζή: Απαντά μέσω ανάρτησης σχετικά με την κακοποίηση που υπέστη στην Eurovision – «Ναι, τώρα μπόρεσα…» (video)

Ανάρτηση για την κακοποίηση που υπέστη πριν από 6 χρόνια έκανε η Γιάννα Τερζή

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

astynomia skai

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

Επίθεση σε τρεις 18χρονους έκαναν άτομα με κουκούλες στο Αγρίνιο