"Καυτή" η φθινοπωρινή ατζέντα της κυβέρνησης: Δεύτερη αξιολόγηση, προσφυγικό και στο βάθος το μέτωπο του Νότου

Μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα βρίσκονται μέσα στην κυβερνητική ατζέντα εν όψει Φθινοπώρου. Η άφιξη των δανειστών και τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, διεθνείς σχέσεις και διαχείριση του προσφυγικού είναι οι προτεραιότητες του Αλέξη Τσίπρας για το επόμενο διάστημα και θα τεθούν επί τάπητος στο επικείμενο υπουργικό συμβούλιο που θα διεξαχθεί εντός

5739da6e1dc52445358b48d7 2

Το ραντεβού με τους δανειστές αποτελεί πρόκληση για την κυβέρνηση, με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες να κάνουν λόγο για περαιτέρω διαμονή των μελών του Ταμείου στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των λεγόμενων διαβουλεύσεων του άρθρου IV για την εις βάθος αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Τέτοιες διαβουλεύσεις, οι όποιες προβλέπουν επαφές με την κυβέρνηση, την κεντρική τράπεζα και εκπροσώπους επιχειρηματικών και εργατικών ενώσεων, έκανε συστηματικά το Ταμείο σε σχεδόν ετήσια βάση στην Ελλάδα, όπως και στα άλλα μέλη του, ως το 2009. Αυτό γιατί μετά την ένταξη της χώρας στο πρώτο μνημόνιο, αυτό έγινε μόνο μία φορά, αφού οι αποστολές του βρίσκονταν εδώ τακτικά για τις αξιολογήσεις του Μνημονίου.

Όσον αφορά την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτό εξαρτάται από δύο παράγοντες. Αφενός από τη νέα ανάλυση του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και αφετέρου από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που ήδη ετοιμάζονται.

Ο «κάβος» της αξιολόγησης αποτελείται από μία σειρά από προαπαιτούμενα για τα οποία ο στόχος είναι να υλοποιηθούν αν όχι όλα, τότε, σίγουρα τα περισσότερα.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, εντός Σεπτεμβρίου θα πρέπει:

• να ψηφιστεί από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής 2017-2020

• να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων που αφορά σε στρατιωτικούς, δικαστικούς, καθηγητές πανεπιστημίου και γιατρούς του ΕΣΥ

• να νομοθετηθεί το νέο μόνιμο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο και να ενεργοποιηθούν οι εφαρμοστικές διατάξεις για το νέο καθεστώς αξιολόγησης

• να αναλυθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να τροποποιηθεί το νομικό πλαίσιο για την εξωδικαστική διευθέτηση

• να αλλάξει το νομικό πλαίσιο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων

Επιπλέον, έως το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν προχωρήσει μια σειρά εκκρεμότητες που σχετίζονται κυρίως με τις ιδιωτικοποιήσεις:

• να επιτευχθεί συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων

• να μεταφερθεί στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων η δεύτερη ομάδα των ΔΕΚΟ

• να μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ οι μετοχές του ΟΤΕ και να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη συντήρηση του δικτύου σιδηροδρομικής υποδομής

• να γίνουν οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και του ΤΧΣ

• να διοριστεί συμβούλιο της νέας Αρχής Εσόδων

• να εκκινήσει ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για την πώληση τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ

Διεθνείς επαφές και στο βάθος το μέτωπο του Νότου

Εκτός συνόρων, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρευρεθεί ως παρατηρητής στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ηγετών, που θα γίνει την προσεχή Πέμπτη 25 Αυγούστου στο Παρίσι, ενώ παράλληλα η Αθήνα προετοιμάζεται για την υποδοχή των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου.

Η συνάντηση αυτή θεωρείται μείζονας σημασίας, καθώς με αυτόν τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να θέσει σε εφαρμογή τη συμμαχία του Νότου κατά της λιτότητας, καλώντας τους Φρ. Ολάντ, Μ. Ρέντσι, Μ. Ραχόι, Αντ. Κόστα, Ν. Αναστασιάδη και Τζ. Μούσκατ.

Την επόμενη ημέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ με το θεσμό να κλείνει 90 χρόνια ζωής, ενώ στις 16 Σεπτεμβρίου θα μεταβεί στην Μπρατισλάβα για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Από τις 19 έως και τις 23 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην οποία συμμετείχε για πρώτη φορά πέρυσι. Εκεί ο κ. Τσίπρας θα συμπροεδρεύσει με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στη Διάσκεψη για το προσφυγικό που διοργανώνει ο οικοδεσπότης Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, λόγω του μείζονα ρόλου που διαδραματίζουν οι δύο χώρες στην διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Την επόμενη ημέρα, στις 20 Σεπτεμβρίου, θα παραστεί στη Διάσκεψη για το προσφυγικό που διοργανώνει ο Μπάρακ Ομπάμα, ενώ θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση στον ΟΗΕ την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου.

Δημητρακόπουλος για Καλλιάνο: «Ο γιατρός έχει δεχθεί απειλές από τον βουλευτή ότι θα τελειώσει την καριέρα του» (video)

dimitrakopoulos

Δημητρακόπουλος για Καλλιάνο: «Ο γιατρός έχει δεχθεί απειλές από τον βουλευτή ότι θα τελειώσει την καριέρα του» (video)

Τι είπε ο δικηγόρος του γιατρού του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου σχετικά με τις καταγγελίες…

Λιόλιου: Αδειάζει τον Ψινάκη με ανάρτησή της – «Λυπάμαι και επιφυλάσσομαι για την συμπεριφορά του»

InCollage 20240429 084149256

Λιόλιου: Αδειάζει τον Ψινάκη με ανάρτησή της – «Λυπάμαι και επιφυλάσσομαι για την συμπεριφορά του»

«Πριν από δύο χρόνια ο κύριος Ψινάκης φέρθηκε απρεπώς εναντίον του προσώπου και της αξιοπρέπειάς…

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Βία

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Τον απόλυτο εφιάλτη ζούσε μια 40χρονη γυναίκα, δίπλα στον 42χρονο σύντροφό της, για τρία ολόκληρα…

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…